Zavřít reklamu

sad Android iconKdyž začaly pronikat na světlo světa informace o tajném americkém programu, který pod záštitou NSA umožňoval dokonalé šmírování majitelů chytrých zařízení napříč spektrem většiny mobilních operačních systémů, všichni výrobci věděli, že je něco špatně. Následně nato, začal Edward Snowden zveřejňovat podrobná data, jak to vlastně bezpečnostní profíci provádějí a byl oheň na střeše.

Edward Snowden a další lidé uveřejnili řadu informací, ze kterých bylo patrné, že americká vláda nutí nejen výrobce zařízení, ale i vývojáře operačních systémů aby jí umožňovali vzdálený přístup do zařízení uživatelů. Vše se tak dělo podle tajného vládního nařízení, které vzniklo po roce 2001. Tehdy potřebovala Amerika lepší možnosti pro boj s terorismem. Nebudeme spekulovat, zdali je to správně nebo špatně tajně prohledávat soukromá data. Spíše se podíváme jak se výrobci v tomto případě Apple a Google vypořádali s tímto nařízením vlády, když vyšlo najevo, že soukromé informace, které společnostem sdělujeme, nejsou až zase tak „soukromé“ jak říkají.

Apple prohlásil, že nehodlá nechávat prohledávat soukromá data svých uživatelů kýmkoliv cizím. Prakticky nejenže nehodlá dávat vládám data, ani on sám by k nim díky šifrování v systému iOS 8 a novějším neměl mít možnost přistupovat. Ano najde se řada odborníků, kteří budou říkat, že je to jen laciné gesto a stejně se k datům dostanou. Nám neodborníkům na dešifrování nezbývá nic jiného, než věřit tak, jako jsme věřili před pár lety, že jsou naše data v naprostém bezpečí, co se vzdáleného přístupu do našich zařízení týká.

Stejně jako Apple se rozhodl jít i Google a jeho systém Android stejným směrem. Tady už bohužel narážíme na celkem podstatný problém. Android je velice rozšířeným operačním systémem a nachází se na spoustě rozličných mobilních zařízeních. Což je kámen úrazu. Android v rámci zabezpečení dat uživatele nastavil stejnou ochranu jako Apple, tedy šifrovat uživatelova data a nedovolit tak vládě vzdálený přístup do zařízení. Problém je, že toto šifrování podporuje až verze Android 5.0, která běží jen na 25,9% zářízeních. Takže celých 74,1% uživatelů Androidu není chráněno před americkým vládním nařízením, které umožňuje přistupovat k soukromým datům. A data nejsou chráněna nejen před vzdáleným přístupem do zařízení, ale ani proti případu kdy soud nařídí odebrat uživateli fyzicky zařízení a zkoumat jej. Takovéto zařízení pak převedá soud odborníkům z Googlu a ti z mobilu extrahují data.

Pokud by měl uživatel Android 5.0 a následně vyšší, mají i odborníci z Google smůlu. Problém je ten, že Android a jeho distribuce aktualizací pokulhává u slabších výrobců, kteří nejsou schopni systém optimalizovat pro svá starší zařízení. Naproti tomu Apple uveřejnil data otom, že na 91% zařízení s nakousnutým jablkem běží iOS 8 a vyšší. Tudíž jen 9% uživatelů by mohlo být v ohrožení co se týká vzdáleného i fyzického přístupu americké vlády do jejich zařízení. 9 nebo 74,1 to už je celkem rozdíl, co myslíte ?

Jaký je váš názor ? Máte z těchto věcí obavu nebo to berete jako součást boje proti terorismu a je tedy zapotřebí analyzovat data ? Budeme rádi, když se o váš názor podělíte do diskuze pod článkem.

sad Android

//

Zdroj: cultofandroid

Dnes nejčtenější

.