Zavřít reklamu

Apple PencilSkoro tak ako každý iný produkt spoločnosti Apple, aj ceruzku Apple Pencil sa rozhodli rozmontovať experti z iFixIt, ktorí pred pár týždňami dostali ban za to, že predčasne rozmontovali vývojársky kit Apple TV 4. generácie, čím porušili podmienky vývojárskeho programu. Teraz sa dostali k stylusu Apple Pencil, ktorý môžete nabíjať pomocou Lightning konektoru a ako sme mohli vidieť na jednom z videí, konektor tu bol zabezpečený tak, že ceruzku len tak ľahko nezlomíte. Napokon pri vysokej cene stylusu sa ani nedivíme, že Apple posilnil jeho odolnosť. So zvýšenou odolnosťou však prichádzajú aj nové problémy a tie sa týkajú práve opraviteľnosti – Apple Pencil je totiž najhoršie opraviteľným produktom z dielne Applu. Vlastne, ani sa ju nesnažte opraviť, pretože to nemá cenu.

Ceruzka Apple Pencil totiž získala hodnotenie len 1 z 10, pričom jediné dve veci, ktoré môžete vymeniť, sú tuha a krytka chrániaca Lightning konektor. Servis u nej dokonca očakáva, že práve náhradné krytky budú žiadaným tovarom, keďže existuje vysoká šanca, že sa budú strácať, skoro ako to býva pri bežných perách. Ak ale chcete vymeniť niečo vovnútri, musíte ceruzku doslova zničiť, respektíve prerezať jej plastové telo a následne aj kovové púzdro. Takto síce získate prístup k batérii a základnej doske, ale ceruzku už neposkladáte naspäť. Nevýhodou je teda integrovaná batéria, ktorú nemôžete vymeniť a akonáhle prestane fungovať, musíte si kúpiť nový kus. Navyše, pri snahe o odpojenie časti s Lightning konektorom sa technikom podarilo pretrhnúť kábel spájajúci ho so zvyškom stylusu.

Vo vnútri potom nájdete drobnú 0,329 Whr batériu, ktorá má len 5% kapacity oproti tej v iPhone 6s. Napriek tomu vydrží na jedno nabitie až 12 hodín a nabijete ju za približne 6 minút. Vo vnútri sa taktiež nachádza drobná 1-gramová základná doska, na ktorej nájdete Bluetooth 4.1 anténu od Qualcommu a dokonca 32-bitový procesor s jadrom ARM Cortex-M3. Jedná sa o čip s ultra-nízkou spotrebou, čo napomáha 12-hodinovej výdrži batérie.

iFixit apple pencil
Apple Pencil

*Zdroj: iFixIt

Dnes nejčtenější

.