Zavřít reklamu

Gold iPad Pro icon 2Apple produkty používam už niekoľko rokov a redaktorom LsA som už tri roky. Za ten čas som už napísal veľa špekulatívnych noviniek o tom, že Apple plánuje predstaviť tablet, ktorý má podobné rozmery ako MacBook a môže konkurovať tabletom Surface. Je rok 2015 a iPad Pro je tu. Doposiaľ najväčšie iOS zariadenie sa dostalo aj k nám do redakcie a práve dnes mala naša redakcia poprvýkrát možnosť vyskúšať si ho vo vlastných rukách mimo predajne. Vlastne, neskúšam ho vo vlastných rukách – mám ho položený na stole a píšem doň tieto slová, pretože mi ruky išli odpadnúť už pár minút po tom, ako som ho držal vo vzduchu. Skrátka, iPad Pro je veľký a pohodlnejšie sa vám s ním pracuje, keď ho máte položený na stole.

Pre ľudí, ktorí chcú tablet na cesty, iPad Pro rozhodne nie je. Je to totiž tablet, ktorý má naozaj šancu nahradiť váš MacBook, ale len v prípade, že sa jedná o MacBook Air alebo ste sa rozhodovali medzi iPadom a Retina MacBookom. Vtip je totiž v tom, že pre bežného užívateľa má iPad Pro využitie hlavne vtedy, ak chce mať veľký displej pri surfovaní na internete a ideálne by chcel písať dokumenty tak rýchlo ako na počítači. Na tom sa podieľa hlavne nová klávesnica, ktorá je úplne iná, než tá, ktorú poznáte z menších iPadov. Rozmerovo aj rozložením kláves je na tom veľmi podobne ako klávesnica na MacBooku, len má zopár menších odlišností kvôli tomu, že tu beží iOS (čo vidím ako problém pre profesionálov, pretože tu nenájdete plnohodnotný Photoshop ani Final Cut). Okrem toho tu nie sú fyzické tlačidlá ale len grafika pod sklom, čo bude najčastejšou príčinou preklepov, pokiaľ sa rozhodnete písať text bez toho, aby ste ho sem-tam kontrolovali. Čo ale musím uznať je, že klávesnica na novom iPade Pro je ľahko zapamätateľná a aj keď vám bude behom prvých minút robiť problémy, podobnosť s MacBookom je natoľko silná, že o chvíľu budete písať tak rýchlo ako na Macu. Tomu ešte napomáha autokorekcia, ktorá je už vyspelá a nie je to ten generátor náhodných slov, ktorý ste poznali v minulosti. Áno, niekedy sa ešte stretnete s nezmyslami, ale je to naozaj ojedinelé a hlavne u slov, ktoré nie sú používané v každodennej hovorovej reči. Možno by som ešte ocenil prítomnosť 3D Touch, ktorý by mohol v budúcnosti lepšie simulovať pocit z písania po klávesnici vydávaním podobných vibrácií ako to robí touchpad na 12″ MacBooku.

iPad Pro with Box

A čo aplikácie? Keď sa tak na ten gigantický displej pozerám, viem si predstaviť len dve veci. Prvá vec – aplikácie by mohli mať prostredie, ktoré by využívalo potenciál tak veľkej obrazovky a ikony by neboli od seba tak ďaleko. Domovská obrazovka, ak máte iPad otočený na výšku, jednoducho zýva prázdnotou, pretože na obrazovke máte po rozbalení 4 x 4 riadky ikon plus dock. Keď však máte iPad otočený na šírku, je to lepšie. Vlastne, keď používate iPad Pro na šírku, všetko je na ňom lepšie. Režim na výšku mi tu príde jednak zbytočný a jednak… smiešne veľký? Tu si myslím, že Apple by mohol v niektorom z budúcich updatov nastálo zamknúť displej tak, aby iPad Pro podporoval jedine režim na šírku. Vtedy vás mimochodom láka pocit pripojiť k nemu klávesnicu a aj si niečo nakresliť, keď už máte toto dotykové plátno. Máte po ruke Forbes alebo iný časopis rovnakých rozmerov? Tak odoberte pol centimetra na výšku aj na šírku a dostanete veľkosť displeja iPadu Pro. Ďalšia vec – multitasking má na iPade Pro naozaj význam, pokiaľ chcete (potrebujete) pracovať s dvomi aplikáciami naraz. Ale zároveň musím povedať, že ho nebudete používať vždy, pretože také Safari som ja osobne používal v režime celej obrazovky, aby som si vychutnal naozajstné desktopové rozloženie webových stránok – či už išlo o LsA, o Facebook alebo o takú moju bokovku, Xboxer. Mimochodom ešte jedna vec – prvé dojmy som napísal priamo na obrazovke iPadu a spísať ich mi trvalo zhruba 30 minút aj s premýšľaním nad vhodnými slovami. Na zvyšné aspekty sa pozriem neskôr v obsiahlej recenzii. Tam sa zároveň pozriem na profesionálne využitie.

iPad Pro

Dnes nejčtenější

.