Zavřít reklamu

I Am A WitnessApple včera vydal iOS 9.1 a spolu s opravou chýb sa k užívateľom dostali noví smajlíci Emoji, ktorí sú súčasťou sád Unicode 7 a Unicode 8. Dokopy je ich tu 150 a aj keď by človek povedal, že išlo o úplnú zbytočnosť, niektoré z nich okamžite získali veľkú popularitu. Napríklad Twitter je teraz zaplnený prostredníkmi, pretože majitelia iPhonov teraz majú k dispozícii spôsob, ako vyjadriť svoj nesúhlas tým najúprimnejším gestom, aké kedy v ľudskej histórii vzniklo. Medzi nové smajlíky potom patrí aj jeden, ktorého význam sme doteraz nepoznali. Je to ikona Oka v textovej bubline. Niekto by povedal, že chcete týmto smajlíkom povedať, že Veľký brat vás vidí, prípadne že chcete nenápadne ukázať, že ste iluminát. Lenže význam smajlíku je úplne iný a zrejme s ním nikto nepočítal. Už len preto, že tento smajlík pridal Apple a zatiaľ nebol schválený ako súčasť Unicode.

Nový smajlík má totiž reprezentovať slová I am a witness, čo je súčasť novej kampane, ktorá bojuje proti šikane. A pretože šikana na internete dnes existuje a je väčšia, než doteraz, Apple chce dať aspoň týmto smajlíkom na vedomie, že existuje iniciatíva a snaha povzbudiť teenagerov, aby sa postavili proti šikane. Za smajlíkom stojí The Ad Council (ktorý v USA pomocou reklám varoval pred kazdou pod vplyvom alkoholu) v spolupráci s reklamnou agentúrou Goodby, Silverstein & Partners. Tá navrhla vzhľad samotného smajlíku a akonáhle bol hotový, tvorcovia ho ukázali Applu s návrhom, že dnes je internetová šikana prítomná všade a bolo by dobré, keby tínedžeri vedeli, že proti nej môžu bojovať. „Keď sme sa prvýkrát pýtali, ako by sme mohli zahrnúť smajlík do oficiálnej Apple klávesnice, povedali nám, že schválenie pod Unicode by trvalo rok alebo dva. Apple však prišiel na spôsob, ako ho rýchlo pridať do svojej klávesnice naprogramovaním nulovej medzery medzi smajlíkmi Textovej bubliny a Oka, čím sa vlastne namiesto dvoch samostatných smajlíkov objaví na obrazovke jedno Emoji. Apple tak použil rovnaký trik ako pri smajlíkoch reprezentujúcich homosexuálne páry.“

Nový smajlík je dostupný len v iOS 9.1 a novších, no ostatní užívatelia majú možnosť získať ho pomocou novej bezplatnej aplikácie I Am A Witness pre iPhone a Android, ktorá obsahuje nielen vlastnú klávesnicu, ale aj upravené logá, GIF animácie, nálepky a ďalšiu grafiku, ktorú môžete zdieľať cez internet, aby ste ukázali, že internetovú šikanu nenecháte len tak.

i am a witness

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.