Zavřít reklamu

Apple WatchPro někoho jsem možná povrchní, pro jiného zase klasik, který si stále myslí, že když jde dělat business, měl by mít čisté a kvalitní boty, kvalitní oblečení a na zápěstí hodinky, které na první pohled říkají, že se s vámi vyplatí obchodovat. Právě proto jsem dlouho odolával Apple Watch, ale když jsem v sobotu potkal dva kamarády a oba mi je ukázali a poprvé jsem je viděl na živo a nasadil na zápěstí, bylo jasno. První co mě napadlo, že nemusím investovat do Garminu na bike a můžu mít vše, co chci vidět, na zápěstí. Slovo dalo slovo a za pár hodin jsem si jel pro Apple Watch Sport 42mm Gold Aluminium s tmavě modrým náramkem.

Breitlingy i nové Omegy pro Jamese Bonda šly do winderu a na ruce se rázem ocitly Apple Watch. Hned na první pohled mě mile překvapila klasika zpracování, na to že jsem si vzal na zkoušku skutečně jen nejlevnější model s nejlevnějším páskem, vypadá vše skvěle. Hodinky jsou na mé ruce, kde jsem si zvykl nosit 42mm chronografy, perfektní a nejsou ani velké ani malé. Navíc, i když pro mě osobně jsou hodinky vždy kulaté, u Apple Watch mi design ve tvaru obdelníku vůbec nevadí. Zpracování displeje, těla, korunky a konec konců i nejlevnějšího náramku mi přijde skutečně na úrovni hodinářských společností.

Apple Watch LsA

Na ruce už hodinky jsou, tak jsem se rozhodl je zapnout, překvapilo mě jak dlouho to trvá, ovšem watchOS 2 nakonec naskočil a hodinky se okamžitě spárovaly s iPhonem bez sebemenšího problému. Povolil jsem instalaci aplikací, což způsobilo, že veškeré aplikace které mám ve svém iPhonu a podporují rozhraní pro hodinky, se automaticky nainstalovaly také do Apple Watch. Některé aplikace fungují pouze s iPhonem, některé dokáží alespoň něco ze svých funkcí i v momentě, kdy není iPhone po ruce. Drtivá většina dat se načítá z telefonu a proto vše trvá déle, než jste si zvykli z iPhonu, to však platí jen při spouštění aplikací, při práci v nich je vše bez problémů a aplikace i celý systém je zcela plynulý.

Apple Watch

A právě v ten moment, kdy nainstalujete aplikace vám dojde, že Apple Watch nejsou hračka, nejsou pracovní nástroj a nejsou něco co vám dokáže přinést možnost nevytahovat iPhone z kapsym jsou něčím, co vám neuvěřitelně usnadní práci, něčím co můžete využít jen tehdy, kdy chcete a jinak je hodit do šuplíku. Jdete na bike? Pustíte aplikaci Cyclemeter a na displeji hodinek vidíte rychlost, mapu, ujeté kilometry, tep a mnoho dalších věcí, které byste na iPhonu za jízdy neměli možnost sledovat (tedy bez speciálního držáku). Jdete běhat? Nike+ a stačí kouknout na displej a vidíte jak jste na tom. Píše vám někdo na WhatsApp? Hned víte jestli na to stejně není co odepsat a nemusíte pro telefon ani sahat, anebo jestli je nutné reagovat. Apple Watch nejsou samostatné zařízení, ale jsou prodlouženou rukou iPhonu a to v tom nejlepším slova smyslu. Umí to, co iPhone nemůže umět protože to zkrátka je telefon a ne hodinky.

Ovládání dokážete i za jízdy na kole nebo při běhání a to dokonce v rukavicích, je skutečně snadné a při nejhorším si pomůžete digitální korunkou, která jej usnadňuje. Na druhou stranu abych jen nechválil, příliš jsem nepochopil proč mají tlačítko pro komunikaci s přáteli, které nedělá nic jiného, než že vyvolá menu, respektive aplikaci ve které máte své kontakty. Tlačítko tam nemuselo vůbec být a design by byl zase o krok dál než nyní.

Apple Watch Sport

Co mi vadí je fakt že na to, o jak malé zařízení se jedná, je neskutečně komplikované co se nastavení týká. Některé věci nastavujete v aplikaci Apple Watch v iPhonu, některé v Nastavení přímo v Apple Watch, jiné pro změnu nastavíte jen v jednotlivých aplikacích a například ciferníky měníte přímo stlačením ciferníku. Nerozumím příliš tomu, proč nemohu nastavit vše na jednom místě, ale musím pátrat zda konkrétní věc nastavím v menu hodinek, v menu telefonu, v menu aplikace nebo nějak úplně jinak.

Přesně tahle věc mi však nevadí jen u nastavení, ale nechápu takové detaily jako je fakt, že když chcete odepsat na zprávu, můžete odepsat pouze diktováním v angličtině nebo přednastavenou možností, nemůžete poslat srdeční tep nebo obrázek. To totiž můžete jen v momentě, kdy zvolíte možnost vytvořit novou zprávu, pak můžete malovat na displej nebo poslat přímo srdeční tep. Takové detaily mi zkrátka vadí a přijde i, že vypovídají o tom, že systém není tak vyladěný, jak by mohl.

Apple Watch versus Breitling

Abych se moc nerozepisoval a nechal si taky něco na recenzi, pomalu se dostávám k tomu, co asi zajímá drtivou většinu čtenářů. Pokud nesedíte 24 hodin denně doma, pak vám Apple Watch rozhodně k něčemu jsou a i já, který používám asi tři a půl aplikace jsem si našel to svoje a už jsem vyhodil 5€ za Cyclemetr a jsem z něj nadšený a to jsem poslední dva roky žádnou aplikaci nekupoval. Najednou jsem si navíc uvědomil, že se psem, na bike nebo jen tak když někam jedu, si nemusím brát hodinky za stovky tisíc, ty si nechám skutečně jen na jednání, kde stejně nechci být rušen a Apple Watch nechám doma. Kamkoli jinam si je však rád vezmu a mohu je mít na zápěstí neustále. Apple Watch se mi tedy skutečně líbí a ačkoli jsem byl odpůrce toho, mít na zápěstí hodinky typu smart watch, nemohu si je vynachválit. Navíc to má ještě jednu výhodu. Na LsA jsem poslední dobou psal už skutečně co nejméně, ovšem protože jsem jediný, kdo si z redakce Apple Watch koupil, čeká vás hromada článků zaměřených právě na Apple Watch z mé klávesnice.

Apple Watch Gold

Dnes nejčtenější

.