Zavřít reklamu

Straight Outta ComptonDva rozdielne životy, dve rozdielne oblasti záujmu, ale napriek tomu ich spájajú dve veci – Kalifornia a Apple. Zatiaľ čo Steve Jobs dostane tento rok už svoj druhý životopisný film, ktorý bude sledovať jeho kariéru v Appli a kľúčové momenty v nej, Dr. Dre uviedol do kín nový film Straight Outta Compton, ktorý si neberie servítky pred ústa a ukazuje samotné začiatky, ako sa z 20-ročného DJ-a z násilnej štvrte stal jeden z najúspešnejších ľudí v hudobnom priemysle a aj vo svete ako takom. Hlavne však sleduje príbeh skupiny, ktorá dostala Compton na mapu a Dre bol jej dôležitou súčasťou. Andre Young bol v tej dobe mladík a osud mu neprial zrovna tak, ako by si niektorí priali. Žil vo štvrti, kde sa beloch nemusel o svoj život báť iba ak to bol policajt alebo robotník. Ak ste neboli ani jeden z nich a odvážili sa sem vstúpiť, svoju najbližšiu noc ste už prespali v taške na mŕtvoly. Taký bol Compton na prelome 80-tych a 90-tych rokov, kedy bola na vrchole slávy skupina NWA alias Niggaz With Attitude.

Príbeh filmu však začína oveľa skôr, v roku 1986, kedy to všetko začalo. Už vtedy bola ale životná situácia hlavných aktérov zaujímavá – Dre mal decko a zarábal naň peniaze tým, že mixoval hudbu v lokálnej garáži, Eazy-E popri škole kšeftoval s drogami a Ice Cube, ktorého vo filme stvárnil jeho syn, vymýšľal rýmy. Trojicu spájalo dlhoročné priateľstvo, ghetto a časté potyčky s políciou. Tá bola v 80-tych a 90-tych rokoch veľmi rasisticky orientovaná (a viacmenej aj dnes vidíme, že niektorí americkí policajti strieľajú na všetko, čo sa hýbe) a počas filmu budete mať pocit, že muži zákona si nezaslúžia iné pomenovanie, než fízli (pozn. preto ten nadpis). S políciou sa vo filme stretávate prakticky stále a veľmi za to môže aj jedna z najobľúbenejších skladieb, ktorá vznikla hneď po tom, ako policajti chceli odniesť partiu N.W.A. zpred nahrávacieho štúdia len preto, lebo „vyzerali ako gangstri“. A tak vznikol megahit Fuck Tha Police, ktorý upriamil pozornosť policajtov na skupinu a neskôr vyvolal agresívne reakcie bežných občanov na políciu.

https://www.youtube.com/watch?v=9jOqOlETcRU

Bol to skrátka rap o krutej realite, s ktorou sa afroameričania stretávali v 90. rokoch pravidelne, nebol to ten sladký pop o šťastí a láske a iných stereotypoch. Zaujíma to ale niekoho? Čuduj sa svete že áno a N.W.A. začala robiť turné po USA a všade vyjadrila svoj názor na fízlov. Malo to svoj efekt, policajtov táto pesnička naozaj provokovala a rapperi z Comptonu mali bezplatnú publicitu aj preto, lebo na**ali FBI. A to všetko začalo v momente, kedy mal Eazy-E nasilu odspievať svoj debutu Crusin‘ in my 64. Keď prvýkrát rapujete, zrejme viete, ako to dopadne. Chce to tréning a práve ten dostal Eazyho ku korytu. Peniaze hrali v živote mladých rapperov dôležitú rolu, keďže každý s nimi mal nejaké plány, napríklad splatenie dlhov, staranie sa o rodinu alebo jednoducho túžba splniť si svoje sny, kúpiť si veľký barák a Ferrari k tomu. Nebyť istých problémov, tak by to NWA mohli ťahať úspešne ešte ďalších pár rokov, lenže Ice Cube, čoby hlavný textár, sa od nich oddelil.

Ak sledujete hip-hopovú scénu, tak potom už viete, že Dre si neskôr založil svoj vlastný label Aftermath Records a so svojim parťákom Jimmym Iovinom neskôr začali vyrábať slúchadlá, čím na nejaký čas odvrátil pozornosť od Detoxu, na ktorom začal pracovať už pred 16 rokmi. Teraz by som skôr načrel trochu do Wikipédie a spomenul nejakých pár zaujímavostí o Drem – práve on pomohol ostatným skupinám vyjsť z tieňa pred reflektory a vo filme uvidíme aj niečo z tohto obdobia, kedy Dr. Dre produkoval so Snoop Doggom a stal sa mentorom Eminema a ďalších úspešných rapperov, ktorí ho považujú za takého Steva Jobsa na rapovej scéne. No a čo sa stalo v roku 2014 medzi Drem a Applom, to zrejme nemá cenu vysvetľovať, aj keď to sú už udalosti odohrávajúce sa dávno po príbehu Straight Outta Compton. K tomu by som ešte doplnil, že Dre nie je jedinou hlavnou postavou filmu, ale zas keby tu nebol, tak by film nevyzeral hotový. Najhlavnejším aktérom je však Eric Wright alias Eazy-E a tento film bol natočený na jeho pamiatku. A za jeho smrť môže istým spôsobom žena. A keď už spomínam ženy, tak nahota tu nie je žiadnym tabu, ale netreba sa čudovať, film je od 18-tich a pasuje to k nemu pre dotvorenie perfektnej atmosféry. Tú sa filmu totiž podarilo zachytiť a človek má naozaj pocit, že pozerá vzostup N.W.A. obohatený o akciu, humor a aj o dobové zábery.

Takže aby sme to zhrnuli, pripravte sa na životopisný film, ktorý ukazuje, že aj ľudia z ghetta sa vedia dostať na samotný vrchol. Všetko je obohatené o kontroverziu a akciu v primeranom množstve a dodáva filmu gule a pripravte sa aj na viaceré nečakané zlomy. A ak máte radi west-coast rap z 90-tych rokov, prípadne ste milovali GTA San Andreas, pripravte sa na veľa známych skladieb. Prekvapivo je ich tu oveľa, oveľa viac než skladieb zo sprievodného albumu Compton: A Soundtrack, ktorý vyšiel len niekoľko dní pred americkou premiérou. Z tohto albumu som tu počul len dve či tri skladby, čo je smiešne málo, keď si vezmeme, že celý album má 15 skladieb (16, ak počítame intro). No a nakoniec by som ešte raz zdôraznil, že toto nie je film o Dr. Drem ale je to skôr dielo venované pamiatke Eazyho-E a značná časť filmu sa sústredila na jeho osobnosť a na skupinu NWA, ktorú tvorili E, Dre, Ice Cube, DJ Yella a MC Ren.

Straight Outta Compton FB

Dnes nejčtenější

.