Zavřít reklamu

Google iconApple nie je jedinou spoločnosťou, ktorá prezentuje svoje nové produkty formou eventu. Podobným štýlom dnes prezentuje svoje novinky Google, ktorý sa rozhodol oznámiť zoznam kľúčových noviniek pre tento rok. Hneď na úvod sa CEO Sundar Pichai podelil o niekoľko zaujímavých čísel. Oznámil, že Android sa dnes nachádza na 1,4 miliarde zariadení na celom svete s tým, že veľkú popularitu má systém hlavne v rozvojových krajinách ako je napríklad India. Tam rastie popularita systému raketovým tempom, za posledný rok sa počet telefónov v Indii zdvojnásobil. Spoločnosť taktiež oznámila, že do iniciatívy Android for Work sa do dnešného dňa pridalo 10 000 firiem v USA. Rovnako tak potvrdil, že Chromebook je momentálne najrozšírenejšou platformou v školách.

Google následne predstavil nové telefóny. Nexus 6P je nástupcom minuloročného modelu 6P, ktorý má teraz hliníkové unibody tela s tým, že vrchná časť telefónu je plastová, pretože sa tu nachádza anténa. Mobil sa ďalej vyznačuje 64-bitovým procesorom a obrovským 5.7-palcovým displejom, ktorý je ale menší než 6″ u minuloročného Nexusu 6. Zároveň je menší než iPhone 6s Plus. A to nebolo jediné porovnanie s iPhonom. Google tiež vyzdvihol, že telefón má USB-C konektor, vďaka ktorému sa mobil nabije o 50% rýchlejšie než iPhone 6s Plus a rovnako tak má kvalitnejší fotoaparát. Aspoň podľa slov Googlu. Jedná sa o podobný fotoaparát, aký sa nachádza na iPhone, presnejšie ide o 12,3-megapixelový senzor od Sony s 1,55 mikronmi, vďaka čomu je fotoaparát schopný prijímať viac svetla. Spoločnosť tiež vyzdvihla predný 8-megapixelový fotoaparát s podporou HDR+. K dispozícii bude v troch farbách, Graphite, Frost White a Alluminum. Mobil sa začína predávať od 499 dolárov za 32GB verziu a k dispozícii bude aj 64GB za $549 a 128GB verzia za $649.

Google Nexus 6P

Po jeho boku tiež Google predstavil vynovenú verziu Nexus 5X, čo je novinka, ktorá je vhodná pre ľudí, ktorí preferujú menšie displeje. Google totiž schytal kritiku za to, že Nexus 6 bol priveľký, pretože sa držal svojho mena. Pre nich je tu novinka Nexus 5X, ktorá je vylepšenou verziou 5-kového Nexusu od LG. Novinka sa taktiež vyznačuje 64-bitovým procesorom a fotoaparátom s 1,55 mikropixelmi. Rovnako má o 20% objemnejšiu batériu. Telefón bude dostupný v troch farbách, Carbon White, Quartz Qhite a Ice Blue. Nexus 6P sa bude predávať v 16GB verzii za 379 dolárov a 32GB verzii za 429 dolárov.

Obe novinky majú snímač odtlačkov prstov Android Imprint, ktorý sa nachádza na zadnej strane, presne na mieste, kde človek zvykne pokladať svoj ukazovák, keď drží mobil v ruke. Snímač spolupracuje s technológiou Android Pay. Telefóny taktiež obsahujú Android Sensor Hub, čo je centrum senzorov, ktoré sa celkom podobá na koprocesory M v iPhonoch. Jedná sa o zhluk čipov, ktoré sledujú aktivitu a gestá a majú nízku spotrebu. Vďaka tomu sa po chytení telefónu do ruky zapne čiernobiely displej s nízkym jasom, ktorý ukazuje notifikácie a čas. Po dotknutí sa notifikácie sa tento úsporný režim vypne.

https://youtu.be/QLqHZLdt_jE

Google chce nakoniec upútať ľudí tým, že im daruje pár noviniek. V prvom rade dostanú ku kúpe nového mobilu zadarmo 3 mesiace členstva v Google Play Music, takže majú prístup k miliónom skladbám a rádiu. V súvislosti s hudobnou službou tiež Google predstavil rodinné členstvo za 15 dolárov mesačne pre 6 ľudí. Ďalej dostanú v USA 50-dolárový kredit Google Play, takže si môžu kúpiť nové aplikácie, hudbu a filmy. Nakoniec bol predstavený program Nexus Protect. Je to program špeciálne pre USA, kde zákazníci dostanú predĺženú 2-ročnú záruku, vrámci ktorej je zahrnuté nielen mechanické, ale aj neúmyselné poškodenie ako rozbitie displeja. Prekvapivo je tu zahrnuté získanie náhradného kusu telefónu v prípade, že ste ten svoj stratili alebo vám ho ukradli. Za náhradný kus Nexus 5X zaplatíte 69 dolárov a za Nexus 6P pre zmenu 89 dolárov.

Nexus 6P

Spoločnosť predstavila nový Chromecast, ktorý má kruhový tvar, pričom z neho trčí HDMI kábel. Nový model sa vyznačuje hlavne kvalitnejším WiFi modulom s podporou dvojpásmového 2.4GHz a 5GHz 802.11ac štandardu. Zariadenie chce mať vždy ten najlepší dostupný signál a preto sleduje, ktorá sieť je preň v danej chvíli najrýchlejšia a prepína sa medzi nimi. Nový Chromecast je tiež prepojený s mobilmi. Zariadenia medzi sebou potichu komunikujú a keď už človek sleduje obsah na televízore, aplikácia na mobile potichu synchronizuje obsah a keď ju zapnete, tak už je aktualizovaná a drží krok s Chromecastom. Rovnako tak sa nezabudlo ani na podporu hier a Chromecast umožní prehodiť hry z vášho mobilu na veľkú obrazovku. Výhodu to bude mať hlavne u multiplayerových hier ako je Angry Birds GO alebo Monopoly, ktoré teraz budete môcť hrať na veľkej obrazovke s tým, že váš mobil je ovládačom a dodatočnou obrazovkou.

Chromecast 2015

Novinkou je Chromecast Audio, ktorý sa vzhľadovo podobá na vinylovú platňu, ale inak ide opäť o miniatúrny kruh s vytŕčajúcim káblom. Čím sa vyznačuje? Je to lacná možnosť, ako premeniť vašu audio zostavu na bezdrôtové reproduktory, ktoré komunikujú s vašim telefónom cez WiFi. Inštalácia je jednoduchá a umožní vám streamovať Spotify (aj na iPhone), Google Play Music a ďalší obsah priamo do reproduktorov bez toho, aby ste sa k nim museli pripojiť káblom. Obe novinky stoja len 35 dolárov.

Chromecast Audio

Spoločnosť sa pozrela aj na Android 6.0 Marshmallow. Najnovší systém prináša zopár zmien, ktoré sa zameriavajú aj na dizajn prostredia Androidu.  Tu došlo k zmene animácie otvárania aplikácií, ale dočkali sme sa aj inteligentného asistenta. Telefón sa učí, čo robíte a podľa toho vám bude odporúčať tie aplikácie, ktoré zvyknete používať behom určitých častí dňa. Vlastne je to podobná vec, akú robí funkcia Proactive Assistant pre iOS 9. Aplikácie si teraz budú pýtať povolenia k jednotlivým dátam po tom, ako ich požiadate o nejakú akciu – napríklad keď chcete poslať fotku cez Messenger a používate ho prvýkrát, aplikácia sa vás opýta, či chcete povoliť prístup k fotkám.

Zaujímavo ale vyzerá iniciatíva Now On Tap, ktorá sleduje, čo je na obrazovke a keď sa tu nachádza napríklad odkaz na webovú stránku, adresa alebo názov reštaurácie, podržaním Home buttonu zobrazíte ponuku aplikácií, ktoré môžu pracovať s danou informáciou, napríklad Chrome, Google Maps alebo OpenTable. Nová funkcia Voice Interactions pre zmenu umožní ovládať aplikácie hlasom. Došlo tu aj k zlepšeniu správy batérie a napríklad telefóny Nexus vydržia až o 30% dlhšie, než doteraz. Kľúčovou novinkou v oblasti dlhšej výdrže batérie je aj režim Doze Mode, ktorý sleduje, či sa mobil používa alebo nie a keď sa nepoužíva dlhší čas, automaticky dôjde k zníženiu výkonu a vypnutiu niektorých procesov, ktoré zbytočne vyťažujú batériu. Systém bude dostupný už budúci týždeň pre Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7, Nexus 9 a Nexus Player.

Google Android M

A nakoniec Google oznámil novinku, Pixel C. Jedná sa o konkurenciu pre iPad Pro a iPad Air v jednom, ktorá má 10.2-palcový displej s rozlíšením 2560×1800 bodov pri 308 ppi. Displej má maximálny jas 500 nitov a vyznačuje sa farebným gamutom sRGB. Novinka je poriadne výkonná a obsahuje štvorjadrový procesor Nvidia X1 v kombinácii s desktopovou grafickou kartou Maxwell a 3GB RAM. Tou najväčšou novinkou je však bezdrôtová klávesnica, ktorá komunikuje s Pixel C cez Bluetooth a viete ju pripevniť k tabletu pomocou magnetu. Magnet je silný a nehrozí, že by vám zariadenia od seba nechtiac odpadli. Pokiaľ ide o rozmery kláves, tak tie majú rovnaké rozmery ako klávesy na 13″ notebooku s tým, že došlo k zmenšeniu „funkčných“ kláves ako je Enter, Backspace, Esc a ďalšie. Klávesnica má vstavanú batériu a nabíja sa pomocou indukčného nabíjania tak, že ju priložíte k zadnej časti tabletu. Ten nabíjate s pomocou USB-C konektoru a stav batérie si viete zistiť aj bez zapnutia obrazovky, dvojitým ťuknutím na svietiaci pásik na vrchu tabletu. Google oznámil, že ďalšie detaily vypustí behom nasledujúcich týždňov, nezabudol sa ale podeliť o cenu – 499 dolárov za 32GB model a 599 dolárov za 64GB model. Klávesnicu môžete získať za príplatok 149 dolárov, podobne ako to je pri klávesnici pre iPad Pro.

Google Pixel C

Dnes nejčtenější

.