Zavřít reklamu

watchOS 2 iconApple dnes vydal ďalší zo svojich systémov. Zatiaľ čo na iPhonoch, iPadoch a iPodoch touch môžeme už pár dní používať iOS 9, na hodinky Apple Watch si teraz môžeme nainštalovať systém watchOS 2, ktorý vyšiel pred malou chvíľou a na hodinky si ho môžete nainštalovať pomocou aplikácie Watch, ktorá je dostupná na kompatibilných iOS zariadeniach (iPhone 5 a novšie). Druhá verzia systému pre inteligentné hodinky z dielne spoločnsoti Apple prináša niekoľko zásadných zmien a vylepšení oproti pôvodnej verzii, ktoré potešili nielen vývojárov, ale potešia aj samotných užívateľov, pretože len teraz sa začne ukazovať potenciál inteligentných hodiniek. V prvom rade čakajte väčšiu samostatnosť, pretože odteraz budú aplikácie samostatné a nebudú potrebovať iPhone.

To je vlastne jedno z najhlavnejších vylepšení v systéme watchOS 2. Odteraz aplikácie využívajú pre svoju funkčnosť hardvér samotných hodiniek Apple Watch a nie výkon iPhonu, ako to bolo v predošlých verziách. Aplikácie budú naďalej nainštalované priamo na hodinkách, ktoré majú vstavané 4GB úložisko, do ktorého je možné uložiť aj skladby z Apple Music a 75 fotiek z fotoknižnice, čo človek využije v extrémnych prípadoch, kedy chce ukázať priateľom nejakú fotku a má vybitý iPhone, prípadne ho nemá pri sebe. Nepredbiehajme však a poďme si rozobrať novinky v novom watchOS 2 postupne.

Ciferníky

Asi prvá vec, na ktorú sa bude sústrediť každá aktualizácia inteligentných hodiniek, spočíva v ciferníkoch. Je to logické, hodinky slúžia v prvom rade na zobrazenie času a každé hodinky by mali byť individuálne – preto si každý užívateľ môže nastaviť svoj vlastný ciferník. S novým watchOS 2 bude mať na výber kolekciu 6 nových Timelapse ciferníkov, ktoré ukazujú vysokokvalitné celodenné zábery metropol ako je Londýn, Paríž, Hong Kong, New York, Šanghaj a uvidíte aj Mack Lake s nádhernou prírodou. Ďalej si môžete vybrať obľúbenú fotku ako pozadie alebo si môžete ako pozadie ciferníku nastaviť fotoalbum. Pripomíname, že tieto ciferníky, boli predstavené pôvodne už na jeseň/podzim minulého roku, ale neobjavili sa v prvej verzii softvéru pre Apple Watch kvôli neznámemu dôvodu. Ostatné ciferníky pre zmenu dostali nové možnosti prispôsobenia farby, takže môžu ladiť s farbou remienku.


watchOS 2 Timelapse

Komplikácie tretích strán

Drahšie hodinky zvyknú mať množstvo komplikácií. Istým spôsobom ich majú aj Apple Watch, kde sa Apple rozhodol takto označiť softvérové funkcie, ktoré majú rovnaký účel ako komplikácie na ďalších hodinkách. Sú to vlastne widgety, ktoré vám ukazujú stručné informácie z aplikácií, ktoré používate najradšej a dávajú vám tak prehľad napríklad o to, kedy vám letí lietadlo American Airlines, alebo vám ukážu nejakú aktualitu zo CNN. Po novom totiž môžu mať aj aplikácie z App Storu vlastné komplikácie, takže už nie ste obmedzení len na komplikácie od systémových aplikácií.

WatchOS 5

Time Travel

Toto je prvá funkcia, ktorá sa mi na Apple Watch skutočne páči tak, že som o hodinkách začal uvažovať. Je to funkcia, ktorá vám umožní mať prehľad nad udalosťami v blízkej budúcnosti a točením digitálnej korunky sa viete dopracovať k tomu, čo máte naplánované napríklad v nasledujúci deň. Tiež sa viete vrátiť späť v čase, takže máte prehľad o tom, čo ste už dokončili, alebo čo sa dialo. Bonusom v tejto funkcii je, že okrem udalostí z kalendára a iných aplikácií vidíte aj informácie o počasí.

watchOS 2
Nighstand Mode

Veľmi príjemná funkcia, ktorá dodáva hodinkám Apple Watch účelné využitie aj v noci. Po tom, ako hodinky dáte na nabíjačku a položíte ich na bok (napríklad v krabičke, s ktorou boli dodané Watch Edition), displej sa otočí na šírku a rozsvieti sa vždy v momente, kedy sa ho užívateľ dotkne, prípadne ak sa dotkne digitálnej korunky alebo ju stlačí. Hodinky sa vlastne premenia na nočné hodinky s tým, že na nich máte stále prehľad o tom, kedy vás majú zobudiť. A keď začne ráno zvoniť budík, vypnete ho tlačidlom alebo odložíte stlačením digitálnej korunky. Vlastne je to také ponechanie „skeumorfizmu“ v modernej podobe.

WatchOS-9

Natívne aplikácie

Toto je vec, ktorú si priali všetci už pri predstavení hodiniek. Vtedy totiž Apple vravel, že hodinky sú závislé na iPhone a bez neho by ste nemohli zapnúť žiadnu aplikáciu. Problém bol v tom, že tieto aplikácie používali výkon iPhonu, takže čip S1 v hodinkách bol vlastne zbytočný. Rovnako tak boli doterajšie aplikácie iba rozšírením aplikácií pre iPhone a ak ste ich chceli používať, museli ste si stiahnuť hlavnú aplikáciu na iPhone. Ale s watchOS 2 už netreba. Aplikácie si sťahujete priamo do hodiniek cez aplikáciu Watch (na iPhone). Okrem toho môžu aplikácie konečne využiť plný potenciál hodiniek, takže fitnes aplikácie majú konečne význam.

Outlook Apple Watch
Outlook Apple Watch
Outlook Apple Watch

Po novom už aplikácie môžu totiž používať Taptic Engine, digitálnu korunku pre pohybovanie sa v menu, akcelerometer, snímač krvného tepu a taktiež môžu využívať mikrofón a reproduktor. A aké to má využitie? Napríklad aplikácia Ping pre golfistov môže teraz s pomocou akcelerometru merať rýchlosť švihu, Strava zas môže merať váš tep počas cvičenia a Insteon vám umožní meniť jas inteligentných žiaroviek pomocou digitálnej korunky. To je len tak na začiatok, do budúcna sa stretneme ešte s množstvom ďalších účelných využití hardvéru Apple Watch. Veľkou výhodou je aj to, že hodinky už nemusia permanentne komunikovať s iPhonom a tak už nehrozia žiadne lagy a hlavne ucítite príjemné zrýchlenie celého systému.

Apple Watch AirStrip

Activation Lock

Activation Lock je nová funkcia v systéme watchOS 2, ktorá umožňuje ľuďom chrániť svoje dáta pred krádežou alebo stratou hodiniek. Funguje prakticky rovnako ako na iPhone a ďalších Apple zariadeniach – po nahlásení straty cez iPhone sa hodinky uzamknú a vyžadujú zadanie Apple ID a hesla, aby ste mohli hodinky odomknúť.

Ďalšie vylepšenia watchOS 2

Môžeme menovať ešte niekoľko ďalších vylepšení v systéme watchOS 2, ale pretože tieto nie sú až tak veľkou zmenou, rozhodli sme sa zhrnúť ich do poslednej sekcie článku, ktorý práve čítate. Aplikácia Mail odteraz umožňuje reagovať na poštu a to tak, že buď nadiktujete odpoveď, vyberiete nejaký znak Emoji alebo nakoniec odpoviete niektorou z predvolených správ, skoro tak ako na iPhone. Ak chcete potešiť svojich priateľov, môžete im poslať viacfarebné kresby. Vďaka vylepšeniam v službe Apple Maps pre zmenu vidíte informácie o hromadnej doprave, ale len v podporovaných krajinách. K dispozícii je aj nová aplikácia Wallet, ktorá je náhradou (alebo skôr premenovaním?) Passbooku. Čo to znamená? Že pri platení cez Apple Pay nemusíte použiť len platobnú kartu, ale tiež môžete vytiahnuť rôzne darčekové poukážky a vernostné karty a ušetriť tak na nákupoch alebo získať nové body.

Apple Watch Transit
Siri môžete požiadať, aby vám odštartovala nejaké konkrétne cvičenie, skontrolovala udalosti v Glance, ponúkla informácie o hromadnej doprave, vyhľadala definíciu slov v slovníku alebo ju môžete použiť ako kalkulačku. Nakoniec, môžete si pridať viac priateľov, pretože táto funkcia odteraz ponúka viaceré strany a na každú sa zmestí 12 kontaktov. Kontakty môžete organizovať priamo na hodinkách; na iPhone pre zmenu máte tiež možnosť organizovať ich a môžete pomenovať jednotlivé skupiny.

WatchOS 6

A ešte jedna posledná vec – watchOS 2 dostal kolekciu 26 nových animovaných smajlíkov Emoji a gest. Vlastne ak by sme chceli ísť do detailu, tak je tu 20 smajlíkov a 6 ručných gest, ktoré ukazujú rockerský symbol, tlieskajú alebo modlia sa. Gesto prostredníku sa tu nenachádza, takže svoj úprimný nesúhlas môžete vyjadiť len v iOS 9.1.

watchOS 2 emoji
watchOS 2 emoji
Hand Loop Emoji
watchOS 2

Dnes nejčtenější

.