Zavřít reklamu

iOS 9Servery Applu sa už v najbližšom období dočkajú ohromného vyťaženia, keďže Apple uvoľní do obehu ďalšiu veľkú aktualizáciu systému iOS, systém iOS 9. Kým pred dvoma rokmi sme sa dočkali kompletnej zmeny užívateľského prostredia a pred rokom Apple obohatil redesignovaný systém o nové funkcie, tento rok sa dočkáme skôr niečoho ako prechodu z Windows Vista na 7 – teda čakáme hlavne opravy, optimalizáciu, zrýchlenie, zvýšenie výdrže batérie a popri tom aj nejaké tie nové funkcie – ako je multitasking pre iPad alebo Proactive Assistant, odpoveď na Google Now. Nový systém sa dostane na obrazovky vašich iPhonov, iPadov a iPodov touch zrejme už 16. septembra/září.

Na čo sa vlastne treba pripraviť, pokiaľ chcete prejsť na nový systém? V prvom rade sa treba riadne presvedčiť, či je váš iOS prístroj kompatibilný s novým systémom. Prekvapivo, na hranici minimálnych požiadavkov opäť nájdeme iPhone 4S, iPod touch 5. generácie a iPad 2. V skratke to znamená, že každý prístroj musí mať dvojjadrový procesor a minimálne 512 MB RAM. U iPhonu 4S by sme mali čakať nejaké to zrýchlenie systému oproti iOS 8, ale v redakcii si nemyslíme, že od 4-ročného telefónu treba čakať nejaké zázraky. Rovnako tak to vyzerá, že rozdiely v plynulosti budeme vidieť aj na iPhone 5 a 5c, ktorých hardvér má tiež už nejaký ten piatok. U majiteľov starších zariadení by sme preto odporúčali čakať na prvé dojmy užívateľov a až potom sa rozhodli, či updatovať alebo nie. Celý zoznam kompatibilných zariadení môžete vidieť na screenshote nižšie:

iOS 9
iOS 9 Golden Master alebo iOS 9.0?
Pokiaľ ste vývojár alebo tester, máte možnosť stiahnuť si iOS 9 už po evente. Ak ste sa ale rozhodli, že s prechodom na iOS 9 počkáte až do vydania finálnej verzie, potom by ste mali čakať vydanie updatu 16.9.2015, vývojári a užívatelia s registrovaným UDID majú možnosť stiahnuť si iOS 9 Golden Master, čo je v podstate finálna verzia systému, len ju majú skôr. Čo v prípade, že ste sa rozhodli skončiť s beta testom a chcete prejsť naspäť k bežnej verzii? V takom prípade spravte restore svojho zariadenia na nižšiu verziu (iOS 8.4.1) a čakajte, až Apple uvoľní iOS 9 pre širokú verejnosť. Pri sťahovaní a inštalovaní nového systému je treba rátaať s oneskorením, keďže sa všeobecne očakáva, že už krátko po jeho vydaní si ho budú chcieť nainštalovať milióny užívateľov z celého sveta.

Majte dostatok voľného miesta!
Situácia je tu oveľa lepšia ako pred rokom a Apple spravil vo svojom systéme toľko poriadku, že na jeho inštaláciu už nepotrebujete mať voľné 4GB miesta. iOS 9 si vystačí s 1.3 GB voľným miestom a preto sa musíte v prípade inštalácie cez WiFi musíte postarať o to, že máte na svojom zariadení dostatok voľného miesta, na čo by mali dbať predovšetkým majitelia 8 a 16GB zariadení. Preto ak ho máte po okraj zaplnený fotkami, aplikáciami, hudbou a iným obsahom, mali by ste sa nejakých dát dočasne vzdať. Do budúcna už takýto problém nebudete mať, pretože iOS 9 prináša jednu skvelú funkciu a to dočasné zmazanie aplikácií a automatická inštalácia s obnovu dát z iCloudu po update. Pri manuálnom mazaní sa určite cení spraviť poriadok s aplikáciami, ktoré už nepoužívate a zbytočne vám zaberajú miesto – a spraviť to isté aj so screenshotmi, o ktorých ani nemusíte vedieť a zaberajú vám tiež nejaké miesto.

Vymažte “Other” súbory, získajte ďalšie volné miesto (iba iOS 8.2 a nižšie)
Poznáte to. Inštalácia aplikácie sa nepodarí, stránky si často ukladáte do offline, a úložisko vášho iOS zariadenia sa behom niekoľkých týždňov stane obeťou žltej položky v iTunes, inak známej ako “Other”, čiže “Iné”. V niektorých prípadoch sa jedná o zanedbateľné miesto, no osobne som sa už stretol s takým prípadom, že 8GB iPod touch po pripojení k iTunes ukazoval takmer 4GB “iných” súborov. Nejedná sa samozrejme o príjemnú skúsenosť, a vzhľadom k tomu, že sa na zariadení nachádzalo množstvo osobných súborov, úplný Restore by mohol uškodiť. Práve v takom prípade by mohla užívateľovi pomôcť utilita menom PhoneClean, ktorá mu umožní jednoducho zmazať všetky “Other” súbory z jeho zariadenia po tom, ako ho pripojí k počítaču. Aplikácia je dostupná pre PC aj Mac, a tak si ju môže nainštalovať skutočne každý používateľ iOS zariadenia. Ako môžete vidieť na obrázku nižšie, “Other” súbory je možné organizovať a aplikácia vám umožní zobraziť detaily týchto súborov. Jedná sa samozrejme aj o dáta aplikácií a hier, a preto odporúčam riadne si prezrieť detaily v sekcii Cache and Off-line Files a prispôsobiť zoznam súborov na vymazanie.

phoneclean
Zálohujte vaše fotografie, videá a ďalšie súbory
Nakoniec, ešte predtým ako sa rozhodnete aktualizovať na iOS 9, určite si spravte zálohu vašich najdôležitejších multimediálnych súborov, teda fotografií, videí a audio nahrávok. Toto môžete docieliť dvoma spôsobmi – buď všetko prenecháte na úložisko iCloud, alebo sa vyberiete starou, tradičnou cestou a všetky fotografie skopírujete na počítač. Fotografie môžete po aktualizácii vrátiť späť do zariadenia, pokiaľ sa teda medzi nimi nachádzajú také fotografie, ktoré chcete mať vždy po ruke. Alternatívou je ukladanie fotografií na iné cloudové úložisko, napríklad na Dropbox, Google Drive alebo Microsoft OneDrive. Všetko samozrejme závisí od vás a je len na vás, ako sa rozhodnete. No a teraz, keď už ste plne pripravení na aktualizáciu systému, čakajte na dátum 16.9.2015!
iOS 9 iPhone iPad

Dnes nejčtenější

.