Zavřít reklamu

iPhone 6s iconApple dnes představil zbrusu nový iPhone 6s a iPhone 6s Plus. Oba telefony disponují tím nejlepším, co mohla společnost s nakousnutým jablíčkem v logu nabídnout a hned na úvod musíme uznat, že co se výkonu a technologií týká, musí i ti největší skeptici uznat, že Apple opět předvedl, že má stále co nabídnout. Pojďme se tedy podívat na oba nové telefony co nejpodrobněji s tím, že tento článek vychází okamžitě po jejich představení. Jednotlivým novinkám se budeme věnovat v samostatných článcích během dnešní noci a následujících dní. Samozřejmě se taktéž těšíme na vaše názory v diskusi přímo pod článkem.

Stejný design, ale trošku větší telefony z jiného materiálu
Oba představené telefony, tedy jak iPhone 6s, tak iPhone 6s Plus jsou designově zcela stejné, jako před rokem představené iPhone 6. Jak tomu tak již bývá, největší změna u modelů s označením „s“ se odehrává pod povrchem. Letos však změn pod povrchem je celkem dost a kombinace nového displeje, vylepšené kamery a dalších technických novinek zapříčinila mírné zvětšení obou modelů

Zatím co rozměry iPhone 6 byly 6,9mm tloušťka, 138,1 výška a 67,0mm šířka, v případě iPhone 6s jsme se dočkali 7,1mm tloušťky, 138,2mm výšky a 67,6mm šířky. V případě iPhone 6 Plus byla tloušťka 7,1mm, šířka 77,8mm a výška 158,1mm, v případě iPhone 6s Plus se setkáváme s tloušťkou 7,1mm, šířkou 77,9mm a výškou 158,2 mm. Jedná se o nepatrné zvětšení, kterého si při běžném pohledu nemáme šanci všimnou, otázkou však je, jakým způsobem budou na nové modely iPhone 6s Plus a iPhone 6s pasovat kryty a pouzdra. Oba telefony mají stále stejné velikosti displeje.

Vzhledem k loňské aféře “bendgate” se Apple rozhodl, že u nových letošních modelů použije hliník série 7000, tedy úplně stejný materiál jako použil u Apple Watch Sport a který je o 60% silnější než standartní hliník, ale pořád stejně lehký. Ve výsledku má být iPhone odolnější a tělo se už jen tak neohne. Aby Apple opravdu zabránil loňským problémům, vyztužil ještě šasi na kritických místech.

iPhone 6s

Tentokrát ve čtyřech barvách včetně Rose Gold
Apple nabízel v případě iPhone 6 tři barevné varianty s označením Silver, Gold, a Space Gray, ke kterým se v případě iPhone 6s přidává také čtvrtá barevná varianta Rose Gold, kterou můžete znát z Apple Watch Edition. Na rozdíl od Apple Watch, kde se jedná o pravé růžové zlato, se v případě iPhone jedná skutečně jen o barvu. Rose Gold bude jistě velmi oblíbenou barvou u žen a musíme objektivně uznat, že se jedná o na pohled velmi příjemnou variantu, která se k ženám skutečně hodí. Cena všech variant je pochopitelně stejná a všechny jsou k dispozici u všech kapacit a to jak u iPhone 6s tak i u iPhone 6s Plus.

Snímek obrazovky 2015-09-09 v 20.30.04Procesor Apple A9 a koprocesor M9
Apple každoročně do svých telefonů přidává nejnovější procesor, ten letošní nese označení Apple A9 a je vyráběn pomocí 14nm technologie. Jedná se o 3. generaci 64-bit čipu od společnosti Apple a je optimalizován pro skutečné použití nejen pro absolutní výkon. Jedná se o procesor který je rychlejší než 70% všech desktopových procesorů a jeho grafika dosahuje konzolové úrovně. Celkově se díky němu výrazně zvýšil výkon zařízení, což však využijeme jen u několika specifických her a aplikací. Zařízení je tak celkově výrazně výkonnější než jeho předchůdce iPhone 6. Během keynote jsme viděli hry od studia Pixeltoys, která nabízela konzolové efekty a konzolovou grafiku a přitom jela rychlostí 60 snímků za vteřinu. Apple samozřejmě nezapoměl ani na nový koprocesor M9, který je nyní přímo v procesoru Apple A9 a je vždy zapnutý. Díky tomu je Siri stále zapnutá a reaguje na povel „Hey Siri“ i když není zařízení napájeno.

Apple A9

12Mpix zadní kamera s 4K videem a 5Mpix přední kamera!
Apple si na fotoaparátu u svého iPhonu vždy zakládal a tak samozřejmě i již velmi kvalitní fotoaparát z iPhone 6 vylepšil a do iPhone 6s a iPhone 6s nasadil zbrusu nový fotoaparát s 12 Megapixely se speciálním snímačem od Sony s označením RGBW, který přidává bílý subpixel vedle standardu RGB, díky čemuž zlepší kvalitu obrazu a kompenzuje menší velikost pixelů. Fotoaparát dále disponuje čočkou, která je složena z pěti na sobě položených safírových sklíček, které zlepšují kvalitu fotografií při horším světle, tedy zejména při večerním fotografování nebo při focení v místnostech. Kamera má o 50% více pixelů než u iPhone 6 a díky speciálnímu snímači nabízí kvalitnější podání barev. Apple vzal iPhone 6s na Island a fotil skutečně podařené fotografie, které ukazují, že se zlepšila nejen smaotná kvalita fotografií jako takových, ale především barvy, které jsou nyní skutečně realistické a nedochází k přepálení ani ničemu podobnému. Musím uznat, že fotografie, které Apple prezentoval vypadaly skutečně neuvěřitelně kvalitně a díky 12 Mpix senzoru je možné fotografie konečně přiblížit a použít je jako skutečně velké wallpapery. V případě panorama focení pak máte k dispozici fotku o rozlišení 63 Mpix! Apple iPhone 6s nyní nahrává 4K videa s 8 miliony pixely v každém snímku. Přední facetime kamera byla nutno říct na dnešní dobu již celkem zastaralá a selfie z ni neudělaly tolik parády jako z jiných telefonů. Samozřejmě je přední kamera vnímána stále jen jako doplněk zadní kamery pro Facetime nebo Skype, ale právě s fenoménem selfie se její využití rozmohlo a proto Apple vsadil na kvalitní 5 Mpix kameru, která by měla nabídnout dostatečně kvalitní fotografie, stačí si uvědomit, že 5Mpix kamerou disponoval například iPhone 4 jako hlavní kamerou. Navíc se dočkáme i jakéhosi blesku, který funguje tak, že v momentě kdy fotíte přední kamerou, obrazovka se rozzáří bílou barvou aby vás telefon co nejvíce osvítil a poté vznikne fotografie. Apple tuto technologii nazývá Retina Flash, zatím co zadní blesk označuje jako True Tone blesk. Kvůli tomu přidal na základní desku speciální čip, který se stará o to, aby rozzářil displej 3x víc než je to běžné a dokázal osvítit osobu před iSigh kamerou. Přední kamera navíc získává funkce, které měla jen zadní tedy zpomalené video nebo burst mód.

iphone 6s sample photo italy
iphone 6s sample photo
iphone 6s sample photo nyc
Live Photos
Díky 3D touch funkci umožnil Apple vytvářet takzvané Live Photos, což jsou fotografie, na které když zatlačíte, zorazí se krátké video, které má jen několi málo vteřin. Jedná se tedy o fotografii a video v jednom. Pro focení těchto fotografií máte k dispozici speciální tlačítko Live, pomocí kterého můžete fotografovat Live Photos. Live Photos můžete zobrazit na všech Apple zařízeních včetně Apple Watch.

Nové LTE, které je rychlejší a úspornější!
Pro milovníky mobilního internetu je možná tou nejdůležitější novinkou u iPhone 6s a iPhone 6s Plus nový LTE čip od společnosti Qualcomm, pomocí kterého nabídne nový iPhone až dvojnásobně rychlejší rychlost stahování dat oproti iPhone 6. Rychlost odesílání dat zůstává na stejné úrovni jako v případě iPhone 6. Zajímavé je, že se podle tvrzení Applu čip méně zahřívá a má také výrazně nižší dopad na životnost baterie, než jak tomu bylo u předchozího modelu. LTE u iPhone samozřejmě podporuje také sítě v ČR a SR a tak si s příchodem iPhone 6s a iPhone 6s Plus užijeme rychlejší internet také va našich končinách. Apple sice uvedl, že bude čip spotřebovávat méně energie, ovšem až praxe ukáže, jak výrazný dopad nasazení nového čipu na výdrž iPhone má. Apple však přidal také 866 Wi-Fi, což je Wi-Fi dvojnásobně rychlejší než jaké nabízel iPhone 6.

Snímek obrazovky 2015-09-09 v 20.41.443D Touch Display!
Největší novinkou letošních iPhonů je bezesporu displej s technologií Force Touch. Apple představil technologii Force Touch poprvé v loňském roce u svých Apple Watch a současně také u Macbooku, se kterým se poprvé dostala na trh. Technologie Force Touch funguje tak, že dokáže rozpoznat tlaky, které uživatel vyvíjí na displej a podle toho reagovat v aplikacích a hrách. iPhone 6s a iPhone 6S Plus však nabízejí již pokročilejší verzi Force Touch s označením 3D Touch, což znamená, že displej, potažmo zařízení dokáže rozeznat trojici úrovní stlačení, tedy ťuknutí, stlačení a silné stlačení, přičemž každý druh stlačení může vyvolat jinou akci. Zajímavé bude především sledovat, jak se se zcela novým vstupním prvkem u iPhone popasují vývojáři, kteří jej mohou využívat ve svých hrách a aplikacích. Jednoduše řečeno, když například ve hře zatlačíte na displej jen trošku, udělá postavička malý skok, když přitlačíte, bude skok větší a když ještě víc přitlačíte, udělá postavička největší možný skok. 3D Touch u nového iPhone 6s a iPhone 6s Plus rozhodně dává smysl a už se těšíme, až si poprvé stlačíme displej této novinky. iPhone tedy již není co se technologií týká ani za Apple Watch, ani za MacBookem. Apple 3D touch přizpůsobil také iOS9, který přímo na home screen obrazovce reaguje na gesta a umožňuje vyvolávat pokročilé nabídky, které doposud iPhone nenabízel. Můžete tak zatlačit prstem na aplikaci a máte kontextové menu, ve kterém máte možnost provádět změny. Každá ikonka má navíc své vlastní menu. Stejně tak funguje 3D touch také v aplikacích, které umožňují nová gesta. iPhone 6s nabídne pochopitelně také haptický motorek, který známe již z Apple Watch a dokáže tak v milisekundách reagovat na naše dotyky, díky čemuž získáváme zpětnou odezvu. 3D touch umožňuje jednoduše zobrazit například maily, tak že si je jen přečtete pomocí náhledu. V nabídce mailů ve svém iPhonu jen podržíte prst nad některým mailem a ten se auotmaticky zvětší a zobrazí, ovšem kdykoli prst pustíte, mail jde zpět na zobrazení všech mailů. Zajímavé je že tato funkce je spojena s dalšími gesty, pokud tedy zobrazíte náhled a posunete prst například do leva, máte možnost automaticky okamžitě odpovědět, pokud od prava, mail zahodíte do koše.Apple tedy přepracoval celé iOS 9 aby přidal gesta ke každé aplikaci a funkci, která jsou závislá na 3D touch. Například když zatlačíte na ikonku Phone, automaticky vidíte několik posledních čísel. Když na ikonce pro kameru máte možnost okamžitě zvolit jakou kameru použijete nebo jakou funkci vyvoláte. Tyto funkce mohou využívat i vývojáři a tím pádem kontextové menu a dlaší vychytávky nabízí i aplikace z iTunes App store.

Snímek obrazovky 2015-09-09 v 20.32.02

IMG_1896
V základu stále jen 16GB
Ani letos jsme se nedočkali toho, o čem se mluví snad již od iPhone 4, tedy zvýšení základní kapacity úložného prostoru z 16GB na alespoň 32GB. Apple bude iPhone 6s a iPhone 6s Plus prodávat ve třech kapacitních variantách z nichž základní nabízí 16GB, následuje 64GB varianta a nejdražší model pak nabídne 128GB. Všechny kapacity jsou pochopitelně k dispozici ve všech barvách. Celkově tedy Apple nabízí 12 iPhonů, které se liší velikostí nebo barvou. iPhone 6s by však pravděpodobně měl být posledním telefonem u kterého se setkáváme od Applu s 16GB variantou. Další přístroje z nichž nejbližší ponese název iPhone 7 by již skutečně měly nabídnout v základu minimálně 32GB paměti.

Touch ID 2. generace
Touch ID je příjemná funkce a pokud si na ni jednou navyknete, už nechcete nic jiného. V této technologii je opět Apple napřed, jelikož některé společnosti přiznaly, že momentálně nedokáží nabídnout tak dobrou čtečku otisku prstů jako má iPhone, protože Apple vlastní všechny důležité patenty. Apple však neusnul na vavřínech a u iPhone 6s ještě vylepšil a zrychlil Touch ID, které je nyní přesnější, rychlejší a bezpečnější než kdy dřív. Jak výrazně se vylepšení projeví při běžném používání ukáže až čas, papírově je však Touch ID lepší než kdy dřív. Touch ID by mělo být podle Applu 2x rychlejší než u iPhone 6.

iPhone 6s touch ID
Cena a dostupnost
Oba letošní modely budou stojí úplně stejně jako loňské iPhony. Cena v dolarech a eurech zůstává stejná jako před rokem. Cena v korunách je ve hvězdách, ale pravděpodobně neklesne na částku, jako když se začal prodávati iPhone 6, tudíž zůstane pořád na zvýšených 21 190 Kč za nejlevnější model. Předprodej začne hned v sobotu 12. září a telefony se v první vlně, tudíž i v Německu, začnou prodávat 25. září. Do České republiky by se měly po vzoru minulého roku dostat až za měsíc v pátek 24. října a na Slovensko pak o týden déle, tedy 31. října.

Dnes nejčtenější

.