Zavřít reklamu

Intel SkylakeIntel na tohtoročnom summite IDF 2015 v San Franciscu odhalil nové informácie o architektúre Skylake, ktorú budú využívať všetky budúce procesory z dielne Intelu a tým pádom sa s ňou stretneme aj v budúcich Macoch. Nejaké tie informácie sme sa už dozvedeli prostredníctvom únikov a Intel nám dokonca sám odhalil, že sa mu podarilo vyvinúť úplne prvý procesor Xeon vhodný pre notebooky. Je ale otázkou, ako je na tom po stránke výkonu – od toho môže tiež závisieť, či sa Xeon dostane do budúceho MacBooku Pro alebo nie. Intel oznámil niekoľko nových informácií a mimo iného vraví, že procesory budú obsahovať grafický čip Iris Pro, ktorý je teraz tak výkonný, že dokáže pracovať až s tromi 4K monitormi pri 60Hz. Je to rozhodne veľký pokrok, keď vezmeme do úvahy, že Broadwell dokázal pracovať len s jedným 4K monitorom a staršia architektúra Haswell dokázala pracovať s jedným 4K monitorom len pri 30Hz obnovovacej frekvencii.

Okrem toho sú nové grafické čipy Iris Pro vybavené podporou pre moderné technológie a podporujú technológie DirectX 12, OpenCL 2 a OpenGL 4.4, všetky s podporou 4K rozlíšenia. Ak by sme chceli zachádzať do detailov, potom nové čipy Iris Pro obsahujú tranzistory, ktoré sú určené priamo pre dekódovanie 4K videa a tiež pre jeho kódovanie. Grafika Iris Pro sa nijak nezapotila ani pri prehrávaní 4K RAW videa z kamery Canon, pričom o plynulé prehrávanie bez frame dropu sa postarala práve vyspelá grafika. Keby ju procesory Skylake neobsahovali, užívatelia by mali viditeľné problémy s plynulým prehrávaním.

Intel samozrejme odhalil aj informácie týkajúce sa samotného logického procesoru. Došlo totiž aj k vylepšeniam v tejto oblasti a procesory Skylake disponujú funkciou Speed Shift, ktorá im umožňuje efektívne zvýšiť výdrž batérie. Funkcia umožňuje procesoru inteligentne zmeniť stav napájania. Celkovo sú však procesory úspornejšie oproti architektúre Broadwell a navyše obsahujú eDRAM+, ktorá slúži na cache informácií a zvyšuje tak výkon. Ďalšou očakávanou vlastnosťou je podpora pre USB-C, DisplayPort 1.2, PCI Express 3.0 a Thunderbolt 3, ktorý bol predstavený pred dvoma mesiacmi. Jeden kábel dokáže poháňať dva externé 4K displeje pri 60Hz alebo jeden 5K Displej pri 60Hz. A kedy budú na trhu nové Macy s procesormi Skylake? Mohli by sme ich čakať ešte tento rok, pretože spoločnosť naznačila, že prvé procesory budú oznámené a začnú sa predávať už o dva týždne na veľtrh IFA v Berlíne.

Intel Skylake

intel-corporation-to-delay-launch-of-14nm-skylake-chips-for-desktops

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.