Zavřít reklamu

Apple A9 ikonaApple už za pár týždňov predstaví nové vlajkové lode iPhone 6s a iPhone 6s Plus, no už teraz vieme o telefónoch isté zaujímavosti. Pokiaľ si odmyslíme, že by sme v telefóne mohli nájsť kvalitnejší fotoaparát a technológiu Force Touch, iPhone 6s tiež prinesie výkonnejší hardvér, ktorému nebudú robiť nové funkcie absolútne žiadny problém. Teraz sa na serveri 9to5mac objavila zaujímavá úvaha, podľa ktorej je možné, že procesor Apple A9, ktorý bude použitý v iPhone 6s, môže obsahovať až štyri jadrá a prinesie nielen dramatický nárast výkonu oproti minuloročnému iPhonu 6, ale tiež by mohol prekonať iPad Air 2.

Celá domnienka je založená na skutočnostiach, ktoré vyplývajú z údajného benchmarku iPhone 6s, ktorý sa objavil koncom týždňa. Podľa screenshotu mal nový iPhone získať 1921 bodov v single-core teste a až 4873 bodov v multi-core teste. Pre zaujímavosť je to o 300 bodov viac, než koľko mal iPad Air 2. Existujú preto dve možné vysvetlenia, čo môžeme čakať na jeseň. Prvé vysvetlenie vraví, že čip A9 obsahuje tri jadrá s rovakou frekvenciou, ktorá je vyššia oproti iPadu Air jednak kvôli vyššej frekvencii a jednak kvôli novšiemu výrobnému procesu. Čip je totiž vyrábaný s pomocou 14- a 16-nm FinFET procesov, zatiaľ čo A8 a A8X sa vyrábali s použitím 20-nm procesu.

Druhé vysvetlenie je však oveľa zaujímavejšie a bolo by rozhodne zaujímavé, keby sa ho Apple rozhodol použiť. Vraví sa, že sa bude jednať až o štyri jadrá, pričom dve majú frekvenciu 1.7 GHz a zvyšné dve majú frekvenciu 1.2 GHz, teda sú úspornejšie. A vieme, že iOS 9 prináša režim úspory batérie, kde dôjde k zníženiu výkonu procesoru. V prípade iPhonu 6s by to mohlo znamenať, že ak sa režim sám aktivuje, systém odreže výkonnejšie jadrá od energie a začne menej výkonné jadrá, čím dôjde k šetreniu batérie. Systém bude síce o niečo pomalší, ale nemalo by to byť extrémne spomalenie. Vyššia výdrž batérie je navyše podľa užívateľov kritickou funkciou, ktorú si prajú už dlhé roky, no Apple im namiesto hrubšieho mobilu s objemnejšou batériou neustále servíruje tenšie a tenšie zariadenia, do ktorých sa už ani nezmestí fotoaparát.

Zaujímavé nakoniec je, že po stránke výkonu bude procesor Apple A9, pokiaľ sa tieto tvrdenia potvrdia, rovnako výkonný ako iMac 2009 alebo MacBook Air 2011, teda sa naozaj blížime ku dňu, kedy mobilné zariadenia budú rovako výkonné ako počítač, na ktorom práve redaktor píše svoj článok. A môže to znamenať, že o rok sa stretneme naozaj s tak veľkým výkonom, že iOS 10 sa bude skutočne volať iOS X a bude ho možné používať na prácu s aplikáciami, ktoré boli doteraz určené skôr pre desktop.

Apple A9

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.