Zavřít reklamu

iPhone 6 Plus - iconDesigned by Apple in CaliforniaAssembled in China. Dva nápisy, dva příběhy. Na první pohled pro zákazníka vůbec nic zajímavého, jen text na zadní straně iPhonu, který tam akorát tak překáží a prostý zákazník si stejně jen řekne, že všechno je dneska vyrobené v Číně, dokonce i ten „věhlasný“ iPhone. A vlastně má pravdu, protože Čína je pro všechny společnosti něco, díky čemu tak vydělávají a pro Apple to platí 5x tak více.

Nápis Assembled in China v případě iPhone 6 Plus totiž skrývá částku $242. Ano,  přesně tak, nějakých 5 884 Kč. V případě menšího iPhone 6 je výrobní cena stanovana na $227, tedy nějakých 5520 Kč. Možná si řeknete, že ty částky jsou opravdu směšné a že Apple se snaží jen si nahrabat co nejvíce peněz, je ale hodně důležité uvědomit si, co vše skrývá druhý nápis.

iPhone 6 Plus teardown
Designed by Apple in California se totiž na ceně jablečných telefonů podílí mnohem více. Skrývají se v něm obrovské náklady na výzkum nejnovějších technologií, myšlenka, z velké části design, investice do patentů, náklady na finanční, mzdové, personální a jiná oddělení, doprava, z velké části také marketing a samozřejmě i marže. To vše stojí nemalé peníze a v případě evropských cen je důležité ještě přičíst také další dopravu, daň, clo a jiné poplatky. Proto je v Evropě iPhone klidně o několik tisíc korun dražší a v případě České republiky se na všem ještě podílí slabá koruna.

Jenže stejně můžeme mít Applu jedno za zlé. Větší iPhone 6 Plus stojí o 100 dolarů více než iPhone 6, což u nás dělá dokonce 3200 Kč. Ale proč, když náklady na výrobu jsou jen o 364 Kč vyšší, než u menšího bratříčka a všechny výše vyjmenované náklady jsou také úplně stejné? Protože trend o $100 dražšího bratříčka je v technologické světě z minulosti zavedený už velkými Android telefony, tak proč by to měl Apple dělat jinak. A i kdyby nebyl, Apple by ho zavedl. Nedává totiž smysl, aby iPhone 6 stál $749 a iPhone 6 Plus $764. Většina by sáhla po větším iPhonu 6 Plus, což by se na iPhonu 6 výrazně podepsalo. Možná si říkáte, že téměř všichni by si stejně vybrali jen podle toho, jak velký displej jim vyhovuje, ale výhodnější cena iPhonu 6 Plus za delší výdrž a lepší fotoaparát by hrála sakra velkou roli a menší iPhone by trpěl.

Každopádně článek neměl ani tak poučovat o tom, proč je iPhone 6 Plus o $100 dražší, ale spíše jen informovat o přibližné výrobní ceně obou iPhonů. Termín „přibližné“ jsem použil zcela záměrně, jelikož Tim Cook se v prvním čtvrtletí tohoto roku nechal slyšet, že doposud ještě nikdy neviděl přesné odhady výrobní ceny jakéhokoli Apple produktu a to včetně nejnovějších Apple Watch.

iPhone 6 Plus price

*zdroj: startitup
*zdroj (obrázek): ifixit

Dnes nejčtenější

.