Zavřít reklamu

b272892
Zpráva, že Alcatel vstoupil do světa chytrých hodinek svým počinem Onetouch Watch jste si u nás na LsA už mohli přečíst. Hodinky byly k vidění na CESu a i na MWC. V dnešních dnech si je už můžete zakoupit i v našich obchodech. Pokud se vám hodinky líbí a přemýšlíte o jejich koupi, tak právě teď zbystřete smysly. Hodinky se dostaly i do naší redakce, protože si myslíme, že jsou velice zajímavé a za cenu, za kterou jsou nabízeny, zřejmě nic lepšího neseženete. Pojďte se společně se mnou podívat, jak hodinky dopadly v našem testu.

První pohled na hodinky

  • Made in China, jak nečekané
  • Bílá barva je elegantní
  • Vím, že pásek u bílé varianty je spíše pro ženskou ručku, ale mě sedí dokonale
  • Jediné tlačítko na boku
  • Kovový rám jenom přidává na eleganci
  • NFC štítek na pásku, tak ten s iPhonem 5s asi nevyužiju
  • Čekal jsem, že displej bude menší, mně přijde tak akorát

Obsah balení
Hodinky vám přijdou v menší bílé krabičce, kterou zdobí jen nápis Watch a Alcatel onetouch společně s obrázkem hodinek v lehce nadživotní velikosti. Hned po tom, co se prokoušete ke stylu otevírání, vykouknou na vás hodinky samotné, které jsou zaražené v jakési ohrádce z měkké umělé hmoty. Hned vedle se těsní vertikálně položený červený kvádřík, který skrývá záruční listy a další potřebnou literaturu. K tomu se ještě přidá manuál a našlo se místo i pro nabíjecí USB kabel, který ale zřejme ani nepoužijete, protože hodinky se nabíjí zabudovaným USB konektorem, takže je můžete připojit rovnou do USB zdířky na vašem počítači.

IMG_2068

Design
Vzhled hodinek vás rozhodně nadchne. I když se mi líbí hodinky typu Apple Watch nebo Pebble Time, které nemají kulatý ciferník, tak ale když jsem poprvé viděl Alcatel Onetouch Watch, tak jsem nemohl říct ne. K nám do redakce se dostala bílá varianta s kratším páskem, ale jak jsem už zmínil, tak pro mě byl pásek akorát tak dlouhý. Pásek je bílý a tady bych podotknul, že černá varianta má lehčí výhodu, protože si umím představit, že u bílé varianty gumový pásek časem zežloutne nebo zešedne. Pásek je tedy z antialergenního gumového materiálu. Uvnitř je schován NFC štítek a na konci je pod krytkou schován USB konektor, takže hodinky se nabíjejí klasicky přes USB. Pásek volně přechází v tělo hodinek, které je vytvořeno hned z několika materiálů. Začneme boky hodinek, které jsou z nerezové oceli. Na pravé straně hodinek je jediné tlačítko, které slouží buď pro zapnutí hodinek nebo pro vypnutí a zapnutí displeje, to ale moc dělat nebudete, protože hodinky mají zabudovanou funkci, že když zvednete ruku, jako že se chcete podívat na hodinky, tak se displej sám rozsvítí. Tedy stejně jako u Apple Watch.

Do tohoto ocelové těla je zasazen ciferník s displejem. Kolem displeje je tedy ciferník s čárkami označujícími hodiny. Na spodní straně displeje je prázdný prostor, který není částí displeje a v systému funguje jako tlačítko „zpět“. Displej je LCD o průměru 1,22″, jde tedy o něco menší displej, než u menší varianty Apple Watch. Jen doplním, že i když se na displej Alcatel Onetouch snáší vlna kritiky, tak mně přišel bezproblémový a čitelný i na přímém slunci. Spodní část hodinek je z plastu a všimnout si můžete senzoru pro srdeční tep. Tuto část drží několik šroubků, což může evokovat, že by snad šel oddělit pásek, ale jelikož pásek přechází ve spodek hodinek a jsou v něm uloženy důležité komponenty, tak tuto možnost vylučuji.

IMG_2085

Velikost hodinek mi přišla přímo úměrná k délce pásku a myslím si, že větší a tlustší hodinky by na sebe jen zbytečně upozorňovaly, tloušťka Onetouch Watch totiž činí 10,5 mm. Hodinky se pyšní certifikátem IP67, což značí, že výrobce garantuje voděodolnost a odolnost vůči prachu. Sám jsem byl s hodinkami jenom ve sprše a musím uznat, že s hodinkami to nic neudělalo, pokud vás zajímá bližší info k voděodolnosti, tak si přečtěte článek našeho šéfredaktora, který hodinky podrobil většímu testu voděodolnosti.

IMG_2081

Funkce a OS
Základem je stanovit si, co od chytrých hodinek očekáváte. Pokud chcete alespoň ukazování času, tak zřejmě nenarazíte na problém. Já jsem před testováním očekával, že hodinky se stanou prodlouženou rukou telefonu. A přesně to je ten správný postoj. Za prvé si musíte uvědomit, že hodinky vlastně, až na fitness funkce, ke kterým se ještě dostanu, nedělají nic z vlastní iniciativy. Základem je váš telefon a mobilní aplikace Alcatel Move, přes kterou můžete přenastavovat hodinky, upravovat face hodinek, ciferníky, nastavovat co všechno vám mají hodinky oznamovat nebo tak klasickou funkci, jako je budík. Ve zmíněné aplikaci si rovněž můžete prohlédnout časovou osu, tedy co jste kdy dělali a můžete si zkontrolovat denní souhrn. To je vlastně souhrn všech fitness funkcí, které hodinky sbírají. Hodinky podporují notifikace o příchozích hovorech, zmeškaných hovorech, SMSkách, E-mailech, upozornění z Facebooku, z Messengeru a z Instagramu. Víc toho zatím není, jenom doufám, že se tento výčet rozroste. K notifikacím se dostanete, když na hlavní obrazovce s ciferníkem potáhnete od spodu nahoru. Ještě dodám, že na notifikace se nedá nijak reagovat a musíte si je zobrazit na telefonu, jinak vám tam budou pořád viset.

IMG_2103

Hodinky samotné běží na jednoduchém a přehledném operačním systému, který si Alcatel připravil speciálně pro tyto hodinky. Můžete si vybrat mezi třemi ciferníky: klasický, klasický s prodlouženými čárkami pro čísla a digitální. Hodinky vám dovolí zhlédnout počasí, změřit si srdeční tep, dále pak hodinky umí klasické stopky a stopky pro běžce, kde jediným rozdílem od klasických stopek je možnost změřit si kola. Skutečně nechápu proč na tuto funkci musel Alcatel připravit speciální aplikaci. Minutka bohužel chybí. Onetouch Watch dále umí zobrazit elektronický kompas, spoušť fotoaparátu, která, stejně jako ovládání hudby přes telefon funguje lehce kostrbatě. Abych to vysvětlil, spoušť fotoaparátu beztak moc nepoužijete, ale když už opravdu chcete tak se na telefonu nespustí klasická aplikace Fotoaparát, ale spustí se okno v aplikaci Alcatel Move. Pokud jde o ovládání hudby, tak vězte, že funguje pouze se základním hudebním přehrávačem ve vašem telefonu. Dodám, že na Spotify tento ovladač hudby nefunguje.

IMG_2107

Potom jsou zde možnosti jako vypnout Bluetooth, vypnout vibrace, změnit intenzitu jasu nebo změnit motiv z černé na bílou a naopak. Málem bych zapomněl na funkci vyhledání telefonu, kdy po klepnutí na ikonku na hodinkách váš telefon zavibruje a zazní melodie. Operační systém hodinek nemá žádný obchod aplikací. Hodinky zkrátka nepodporují aplikace třetích stran, což se ukázalo jako velké minus, protože hodinky například nechtěli pracovat ani s aplikací Zdraví na mém iPhonu. Pokud jde o operační systém jako celek, tak tady v tomto ohledu nemám žádnou výtku. Pracovalo se mi s ním skvěle, vůbec nejevil známky nějakého zasekávání a podobně. Všechno bylo tak svižné, jak od hodinek za necelé 4 000 Kč očekáváte.

IMG_2101

Fitness funkce
O fitness funkcích už jsem v průběhu psaní něco zmiňoval. Teď to pojďme shrnout. Alcatel Onetouch Watch umí počítat vaše kroky, měřit ušlou vzdálenost, měřit spálené kalorie, spočítat aktivní minuty za den, monitorovat spánek a změřit srdeční tep. To jsou základy, které umí každý lepší fitness náramek. I v přídavné literatuře se píše, že by se tyto změřené údaje neměly brát, jako od lékaře. Chytré hodinky neumí být váš osobní lékař. Například já si hodinky během dne několikrát oklepáváním a točením nechávám popojíždět po zápěstí. No a když trochu rychleji hýbete rukou, tak na hodinkách sem tam přiskočí jeden nebo více kroků. To pochopitelně není problém nebo nedodělek, to je klasické chování hodinek. Je zde zkrátka vidět, že chytré hodinky jsou pořád jenom hodinky a fitness funkce nejsou na první koleji. Naopak bych rád vyzdvihl měření srdečního tepu. Výsledky jsem porovnával jak s domácím měřičem tak s profesionálním a výsledky se zas tolik nelišily.

IMG_2105

Závěr
Co říci závěrem? Hodinky Alcatel Onetouch Watch jsou skvělou možností pro fanoušky wearables, kteří chtějí začít s chytrými hodinkami. Hodinky nestojí zase tolik, jedná se téměř o cenové dno chytrých hodinek, tedy alespoň u nás. Na to kolik stojí, nabídnou celkem dost, ale není toho přehršel. Menu je jednoduché a mně osobně trvalo zhruba 2 hodiny než jsem si osvojil všechny schopnosti hodinek. Pozitivum je i značka, protože máte jistotu nějaké kvality, Alcatel je rozhodně osvědčená značka. Možná nebudete tak uchváceni ze schopností hodinek, které po čase omrzí, ale design vás bude bavit pořád, to mi věřte. Nerad bych zapomněl na tak důležitou věc, jako je výdrž. Hodinky mi vydržely 4 dny a to jsem si s nimi první 2 dny dost hrál a snažil se je unavit. Pokud by měly všechny chytré hodinky alespoň takovouto výdrž, vůbec bych se nezlobil. Hodinky jsou za dobrou cenu, nabídnou základní schopnosti a jsou opravdu pěkné a velice dobře a kvalitně zpracované. Skvělá vstupenka do světa chytrých hodinek.

  • Hodinky Alcatel Onetouch Watch si můžete zakoupit za cenu 3 490 Kč zde
IMG_2074

Za zapůjčení děkujeme internetovému obchodu Alza.cz

Dnes nejčtenější

.