Zavřít reklamu

apple-moneySpoločnosť Apple dnes oznámila finančné výsledky za tretí kvartál fiškálneho roku 2015 a zároveň tak odhalila 33% nárast tržieb oproti minulému roku, vďaka čomu Apple opäť láme rekordy. Nielen v počte predaných kusov zariadení, ale spoločnosť tiež oznámila, že jej kapitál presiahol hranicu 200 miliárd dolárov. Vďaka tomu má spoločnosť vo svojej pokladnici ukrytých 202,8 miliárd dolárov, ktoré používa na výskum a vývoj nových produktov, na ich výrobu a samozrejme na mnohé ďalšie účely. Už tradične po vydaní tlačovej správy Apple uskutoční konferenčný hovor s investormi, kde sa spoločnosť tradične podelí s investormi o dôležité novinky a môže tiež naznačiť, čo môžeme čakať v budúcnosti.

iPhone
Tim Cook oznámil, že predaje zariadení prekonali pôvodné očakávania Applu a neplatí to len u iPhonu, iPadu a Macu, ale aj u hodiniek Apple Watch, ktoré sa začali predávať práve počas uplynuého kvartálu. Predaje iPhonu činili 47 miliónov kusov, čo predstavuje 35% nárast oproti minulému roku. Je to trojnásobne viac oproti celému mobilnému trhu, za čo môže aj rekordný počet switcherov z Androidu. iPhone je celkovo na trhu mimoriadne populárny, pokiaľ ide o spokojnosť zákazníkov, iPhone je na prvom mieste. 86% majiteľov si plánuje kúpiť nový model, čo je výrazne viac než u konkurenčného výrobcu, kde si plánuje nový model kúpiť len 50% užívateľov.

iphone-6-plus

Apple vraví, že pri iPhone si nerobí odhady, koľko kusov môže predať vzhľadom k cene. Namiesto toho si dáva cieľ zabezpečiť rastúce predaje bez ohľadu na cenu. Verí, že keď s jedným produktom odvedie skvelú prácu, spokojní zákazníci môžu v budúcnosti minúť viac za drahší model, pretože z neho získajú oveľa viac. Je to vidieť napríklad na ohromnom náraste predajov v rôznych oblastiach sveta. V Európe bol nárast vyšší 4-násobne oproti trhu, v Japonsku až 5-násobne. V Kórei sa mu podarilo zvýšiť záujem o iPhone o 100% aj keď trh s mobilmi tam počas minulého štvrťroku klesal. Nárast v Číne činil 87% a v Indii až 93%. V rozvojových krajinách bol zaznamenaný nárast predaju iPhonov o 65%.

Mac
Predaje Macu vzrástli o 9%, čo je pre Apple skutočne dobrá správa vzhľadom k tomu, že trh počítačov zaznamenal ďalší pokles – o 12%. Macom vládli prevažne prenosné počítače a veľký vplyv na predaje mal aj nový ultratenký MacBook, ktorý bol predstavený začiatkom roku a začal sa predávať v apríli/dubnu tohto roku.

MacBook

iPad
Predaje iPadov oproti minulému roku opäť klesli, ale Apple nie je voči nim príliš pesimistický. Skôr naopak, investorov uistil, že iPadom sa darí aj napriek tomu, že čísla nie sú také vysoké ako predtým a už niekoľko štvrťrokov pozorujeme klesajúce predaje. Predaje sú totiž oproti najbližšiemu konkurentovi vyššie o 6-násobok a Tim Cook verí, že sa blíži čas, kedy ľudia budú opäť vo veľkom upgradovať na novšie modely. Podieľajú sa na tom nové vylepšenia v oblasti produktivity, ktoré prinesie iOS 9 – multitasking a PIP. S najnovším iPadom Air 2 je spokojných 97% jeho užívateľov a momentálne viac ako polovica ľudí, ktorí si chcú kúpiť tablet, si plánujú kúpiť iPad. Navyše, Applu patrí 76% trhu tabletov v cenovej relácii nad 200 dolárov, teda v tej kategórii trhu, v ktorej sa pohybujú všetky doposiaľ predávané modely iPadu. Tablety od Applu tiež zaznamenávajú veľký nárast v korporátnej sfére v niekoľkých krajinách sveta.

Služby
Apple zaznamenal z internetových služieb tržby vo výške 5 miliárd dolárov, čo je rekord pre tretí kvartál. App Store zaznamenal svoj najlepší kvartál, tržby z neho narástli o 24%. V Číne bol nárast prekvapivo vysoký, až o 112%. Podieľa sa na tom najmä zvýšený nárast počtu predaných iPhonov v krajine, keďže jeho predaje v Číne narástli o 87% (pre porovnanie IDC odhadovala nárast iba o 5%). Spoločnosť tiež vraví, že Apple Music je veľmi úspešná a momentálne ju používajú milióny užívateľov na celom svete a ich počet neustále rastie. Platí to aj o hudobnej stanici Beats 1 a aj o počte hudobníkov, ktorí sa zaregistrovali do služby iTunes Music Connect. Momentálne ju používa 15 000 hudobníkov z celého sveta.

cook-money_1024-640x282

Dnes nejčtenější

.