Zavřít reklamu

Švýcarská pošta se rozhodla pro modernizaci svých služeb a rozhodli se nasadit na doručování zásilek bezpilotní letadla, tzv. drony. Švýcaři nejsou v tomto „pokusu“ první. Již před nimi okusilo drony Německo, ale rychlo od toho opustili. Podle všeho, by ale realizace tohoto nápadu mohla trvat klidně až pět let. Nakonec uvidíme, jestli se tato modernizace posune i dále ve střední Evropě, například i k nám do České Republiky.

Drony, které byly použity jsou klasické autonomní kvadroptéry, které Švýcaři mají od americké firmy Matternet. Ty dokážou převážet až kilový balíček a to klidně až na 16 kilometrů na jedno nabití. Zatím ale moc nehrozí, že by vám snad přiletěl dron ke dveřím, zaklepal, popřál pěkný den, předal balíček a odletěl. Zatím. Švýcarská pošta chce prozatím používat drony pouze na rizikové situace, jako například pro doručování laboratorních vzorků atd. Díky speciálnímu softwaru létají drony po přednakonfigurované trase.

swiss-post-drone-delivery@2x

Plná modernizace, tedy doba, kdy budou moci drony plně vstoupit do povědomí občanů, bude, podle expertů, trvat nejméně pět let, takže si na drony pošťáky ještě nějaký ten pátek počkáme. Bohužel se zatím moc neplánuje, že by drony přenášely klasickou poštu, jako balíčky nebo dopisy, ale kdo ví, co nám přinese budoucnost. Drony bohůžel zatím mají několik závažných problémů, díky kterému nemohou vstoupit do klasického každodenního používání, jako například výdrž na jedno nabití.

Dnes nejčtenější

.