Zavřít reklamu

iCloud for Windows iconApple představil iCloud Drive společně s OS X Yosemite na WWDC 2014. Zdálo se však, že Apple cloud pojal trochu jinak než ostatní společnosti, jelikož iCloud Drive je hodně ořezaný a nabízí jen málo funkcí. V OS X sice máte ke všem souborům na iCloud Drive plnohodnotný přístup v Finderu, ale v iOS 8 už je s přístupem trochu problém a je potřeba aplikace třetí strany, abyste si mohli všechny soubory na iCloud Drive prohlédnout a otevřít. Právě proto Apple do iOS 9 přidal novou stejnojmennou aplikaci, která už prohlížení souborů uložených v cloudu od Applu umožňuje, více toho ale v podstatě neumí.

Pokud se vám iCloud Drive zalíbil a rádi ho používáte pro synchronizaci svých dat, pravděpodobně z toho důvodu, že nemusíte instalovat žádnou další aplikaci, pak jste si během využívání služeb určitě všimli, že na rozdíl od konkurenčních služeb podobného typu, nenabízí Apple žádný koš, kam by se přesunuly smazané soubory.

Do nedávna to byla pravda, ale po stížnostech uživatelů se Apple rozhodl jakýsi „koš“ ve svém podání na iCloud přidat. Jenže za prvé je skrytý v nastavení, kde ho musíte objevit a za druhé je soubory možné obnovit jen v prohlížeči přímo na stránkách iCloudu. Podobnou funkci pro obnovení dat totiž v aplikaci pro iOS 9 ani v OS X nikde nenaleznete.

Chcete-li tedy obnovit své smazané soubory z iCloud Drive, postupujte podle následujícího návodu:

1. Otevřete si oficiální iCloud stránky
2. Přihlašte se svým Apple ID
3. Klikněte na Nastavení
4. Nahoře v kategorii Pokročilé klikněte na Data a zabezpečení
5. Otevře se vám položka Obnovit dokumenty, zde si můžete označit soubory a nechat si je obnovit zpět do iCloud Drive pomocí tlačítka Obnovit

Snímek obrazovky 2015-07-20 v 11.51.52

Nezapomeňte ale, že takto obnovit dokumenty lze jen do 30 dnů od smazaní. Poté se smazané soubory již nenávratně odstraní a nelze je nikdy obnovit. Občas se doba, než se soubory smažou může protáhnout, ale raději bych na nic podobného nespoléhal. Není otestováno, zda je možné obnovit soubor, který bude mít například několik gigabajtů a tudíž je dost pravděpodobné, že obnova souborů bude mít nějaký limit a příliš velké soubory obnovit nepůjde. Jedná se ale jen o domněnku.

Dnes nejčtenější

.