Zavřít reklamu

iPod 2015Spoločnosť Apple v polovici týždňa predstavila novú generáciu prehrávačov iPod a okrem toho, že sa všetky prehrávače dočkali nových farieb, iPod touch prešiel veľmi veľkou zmenou. Prehrávač sa dočkal kvalitnejšieho hardvéru a sami sme boli prekvapení, keď sme sa dopočuli, že v jeho vnútri sa ukrýva procesor A8, ktorý nájdeme aj v iPhone 6.

iPod už máme v redakcii a práve teraz som sa rozhodol, že napíšem svoje prvé dojmy. A začnem hneď spomínaným hardvérom. Prehrávač sa na jednu stranu dočkal niekoľkonásobne výkonnejšieho procesoru, lenže čip vo vnútri nie je tak výkonný ako v iPhone 6. Dokonca je o niečo menej výkonnejší ako iPhone 5s, ale myslím, že toto by sme vedeli veľmi dobre vysvetliť. iPod touch je totiž extrémne tenký a napchať tak výkonný procesor do tak tenkého tela je problém, ak chcete zachovať doterajšiu výdrž batérie. Zrejme práve preto sa Apple rozhodol siahnuť po modernejšom čipe A8, ktorý je úspornejší než predchodca a rozhodol sa ho podtaktovať, predsa len nechcete, aby bol 200-eurový prehrávač výkonnejší ako mobil, ktorý tvorí drvivú väčšinu všetkých príjmov Applu. Preto je dramatický prechod z A5 na A8 iba z „technických príčin“.

ipod-touch-product-gold-2015

Že je iPod touch naozaj výkonný, si ako majiteľ iPhonu 5c alebo staršieho iPodu všimnete okamžite. Systém iOS 8.4 je tu totiž plynulý, vôbec neseká a je skrátka poznať, že v ruke držíte prístroj z roku 2015. Z pochopiteľných dôvodov tu chýba aplikácia Apple Watch, ale čo ma prekvapilo, je nemožnosť nahrávať videá v 60 fps. iPod by to síce technicky dokázal, čo potvrdzuje plynulosť kamery keď nahrávate Slow-Motion videá, ale po ich natočení je video 30 fps. Zadná kamera je inak kvalitná a jedná sa o rovnaký model, ktorý bol použitý v iPhone 5c. Nájdete tu teda 8-megapixelový modul s clonou f/2.4, zatiaľ čo predná kamera má clonu f/2.2, ktorá sa objavila už v iPhone 5s. Je teda vidieť, že iPod touch je akýmsi mixom všetkého, čo Apple doposiaľ vydal, zabaleného do štýlového balenia.

Pod tým balením mám samozrejme na mysli dizajn prehrávača. Niekomu môže vadiť, že tu vytŕča fotoaparát, čo bol už problém pri minulej generácii iPodu touch. Čo mu musím ale vytknúť je, že vyčnievajúci fotoaparát je tu moc veľký. Naozaj moc veľký – pocitovo väčší než ten na iPhone 6, vďaka čomu ho môžeme naozaj prirovnať k „bradavcici“. Zo zadnej strany zmizla úchytka pre pútko, ktoré bolo kľúčovou vlastnosťou predošlého iPodu touch. Súčasne s touto zmenou Apple prestal predávať spomínané pútka a to, čo Apple pôvodne marketoval ako vec, vďaka ktorej budete mať fotoaparát vždy po ruke, je teraz minulosťou. Zadná strana je teda opäť o niečo čistejšia. Na prednej strane môže zamrzieť absencia Touch ID, ale osobne si myslím, že toto bude trápiť skôr ľudí, ktorí používajú iPod ako svoje jediné iOS zariadenie a uchovávajú si v ňom citlivé informácie. Na druhú stranu tu ale stále máte Passcode, čo je o niečo menej vyspelá funkcia, ale pri hudobnom prehrávači dokáže svoj účel splniť.

iPod touch back

Dnes nejčtenější

.