Zavřít reklamu

Withings Activité PopPočas uplynulých dní sa mi dostali na ruku inteligentné hodinky Withings Activité Pop, ktoré však nie sú ďalším štvorcom s dotykovým displejom. Spoločnosť Withings je totiž známa vo svete pripojenej elektroniky a dnes vyrába viacero produktov kompatibilných s produktami Applu. Výnimkou nie sú ani spomínané hodinky Activité Pop, ktoré sú čiastočne inteligentné, aj keď tak na prvý pohľad nevyzerajú.

Withings sa totiž rozhodlo u svojich hodiniek vydať tradičnejšou cestou a prinieslo hodinky, ktoré môžu zaujať oveľa väčšie publikum a nechcú mať na ruke ďalší iPhone. Sú to vlastne klasické mechanické hodinky s pridanými funkciami (najmä fitnes) a Bluetooth anténou, ktorá slúži na synchronizáciu dát s iPhone. Model Pop je ten lacnejší a nižšia cena sa podpísala aj na použitých materiáloch. Jeho telo je totiž plastové a na jeho vrchu nájdeme vypuklé sklíčko, ktoré reaguje na dotyk a v prípade, že si aktivujete budík, ale o tom sa rozpíšem viac nižšie, v časti funkcií a softvéru. Samotný plast pôsobí celkom hrubo, no napriek tomu sú hodinky pomerne ľahké. K hodinkám je pripojený gumený športový remienok. V balení prémiového modelu Withings Activité potom nájdeme ešte kožený remienok, ktorý je určený do spoločnosti. Drahší model má telo z nehrdzavejúcej ocele 316L a zafírového sklíčka a bol vyrobený vo Švajčiarsku. Zamrzí, že ručičky neobsahujú vrstvu fosforu, takže v tme vôbec nevidíte, aký je čas.

Withings Activité Pop

Batéria
Vo vnútri hodiniek sa potom nachádza tradičná CR2025 batéria a pretože hodinky neponúkajú všelijaké aplikácie, upozornenia a internety, môžete tu počítať s neuveriteľne dlhou výdržou batérie. Ako uvádza samotná spoločnosť, batéria by tu mala vydržať až 8 mesiacov a batériu si môžete vymeniť aj vy sami. Stačí totiž, aby ste odstránili veko na spodnej časti hodiniek a vymenili starú batériu za novú.

Funkcie
Životnosť batérie je tu priamo ovplyvnená počtom funkcií. Tých je naozaj málo. Vlastne, ak by sme to zhrnuli, hodinky sa sústredia primárne na fitnes aktivitu. Presnejšie disponujú komplikáciou v podobe krokomeru, ktorý má svoju vlastnú ručičku, vďaka ktorej viete, na koľko % ste splnili svoj cieľ. Presný počet krokov však uvidíte až po synchronizácií dát so svojim iPhonom, kde musíte mať nainštalovanú bezplatnú Withings Health Mate aplikáciu, ktorá vám umožní nielen zozbierať dáta, ale tiež si v nej môžete nastavovať svoj cieľ a budík.

Withings Activité Pop

Budík si viete nastaviť v modernom rozhraní, ktoré sa snaží byť maximálne minimalistické. Čas budíku sa potom synchronizuje s vašimi hodinkami, ktoré začnú vibrovať a zobudia vás „jemným“ spôsobom. Predpokladá sa ale, že v takom prípade budete mať hodinky na svojom tele, v opačnom prípade sa zobudíte na naozaj hlučné a nepríjemné vibrovanie na vašom stole. Keď chcete zistiť, na kedy ste si nastavili budík, potom stačí poklepať po sklíčku a ručičky sa na chvíľu posunú tak, aby vám ukázali čas zobudenia. Čo mi ale prekážalo, bola povinnosť aktivovať budík na obrazovke telefónu. Hodinky totiž nepoznajú žiadne gesto, ktorým by ste aktivovali budík. To sa môže ale v budúcnosti zmeniť, keďže jedna z prvých vecí, ktorú spravíte po vybalení hodiniek, je aktualizácia firmwaru.

Na meranie krokov sa už tradične využíva akcelerometer a preto nás celkom zamrzelo, že okrem merania krokov hodinky nedokážu odmerať rozdiely vo výške. Na to už potrebujete prídavný 8-gramový senzor, ktorý musíte spárovať so svojim iPhonom. Jedná sa teda o investíciu navyše a zároveň nevýhodu oproti niektorým konkurenčným trackerom, ktoré na druhú stranu neukazujú čas a jedná sa výhradne o trackery, nie hodinky. Poteší ale skutočnosť, že hodinky sú odolné voči vode presne tak ako ostatné riešenia a môžete si ich vziať do sprchy.

Activity
Activity

Jedna z posledných vecí, ktoré súvisia s meraním fyzickej aktivity, je meranie spánku s pomocou pulzovej oxymetrie. Hodinky však nedokážu vytušiť, či ich máte nasadené na ruke a tak vám budú do štatistiky spánku počítať aj tie dni, kedy necháte hodinky položené na stole, vďaka čomu zistíte, že ste vlastne prespali 23 z 24 hodín. Keď ale máte hodinky oblečené na sebe, vtedy dokážu veľmi presne spočítať, ako dlho ste spali a na obrazovke iPhonu sa môžete dočítať, ako dlho trvalo, kým vaše telo prešlo do tuhého spánku. Tiež vedia celkom presne zmerať čas, počas ktorého ste boli pri vedomí a koľkokrát ste sa počas noci zobudili. Na neustálu prítomnosť hodiniek na vašom tele si po pár dňoch zvyknete, takže ani zaspávanie nebude predstavovať veľký problém. A konieckoncov, nemusíte ich nabíjať každú noc, takže to je ďalšia vec, ktorá prispieva tomu, aby ste si na hodinky zvykli.

Resumé
Ak by som mal teda zhrnúť dojmy Withings Activité Pop, potom by som povedal, že toto sú hodinky pre ľudí, ktorí nechcú, aby ich inteligentná elektronika vyrušovala. Stavajú totiž na kombinácií fitnes trackeru a hodiniek, u ktorých sa nemusíte obávať o stav batérie, keďže je v nich ukrytá ľahko vymeniteľná mincová batéria CR2025 s výdržou niekoľkých mesiacov činnosti. Na nosenie hodiniek si veľmi rýchlo zvyknete, nevadia vám a v prípade drahšieho modelu by sa dalo povedať, že to sú hodinky, ktoré budete nosiť aj do spoločnosti, keďže disponujú prémiovejšie spracovaným dizajnom a telom z rovnakých materiálov, z akých boli vyrobené Apple Watch. Lacnejší variant je však určený práve pre tých, ktorí hľadajú zaujímavo vyzerajúci doplnok ku zdravému životnému štýlu. Budú si však musieť zvyknúť na absenciu výškomeru, ktorý je treba dokúpiť samostatne.

Stav aktivity je tu stvárnený pomocou komplikácie v pravej spodnej časti ciferníku, kde vám ručička ukazuje percentá. Na obrazovke telefónu potom po synchronizácii uvidíte presné detaily ako je čas, vzdialenosť, počet krokov a v neposlednom rade aj počet spálených kalórií. Hodinky tiež dokážu merať váš spánok pomocou oxymetrie a tak ako v prípade aktivity, tak aj v prípade spánku si môžete pozrieť rôzne štatistiky, ktoré sa týkajú dĺžky a kvality spánku. Má to ale aj svoje nevýhody a meranie spánku prebieha prakticky nepretržite, takže ak ste na sebe nemali hodinky oblečené počas nejakého dňa, zistíte že ste spali 23 hodín. Finálnou funkciou je budík, ktorý si nastavíte na svojom telefóne a ktorý vás zobudí vibrovaním. Čas, na kedy je budík nastavený, môžete zistiť dvojitým ťuknutím po hodinkách.

Withings Activité Pop

Dnes nejčtenější

.