Zavřít reklamu

Apple keyboardSnad všichni přeběhlíci z Windows na Mac znají klávesovou zkratku Alt + Shift, kterou se na Windows mění jazyk klávesnice, v našem případě většinou z angličtiny na češtinu. Na Mac OS X podobná zkratka existuje také, ale není v výchozím stavu aktivována, jelikož rozložení klávesnice si nastavujete už při prvním spuštění Macu a většinou není nutné jazyk klávesnice během práce na OS X měnit. I tak se ale najde několik uživatelů, kteří prostě jednou za čas z nějakého důvodu klávesnici změnit potřebují a namísto klikání by se jim hodila klávesová zkratka podobná z Windows.

Mac OS X naštění umožňuje celkem jednoduchým způsobem si zkratku přidat. Problémem trochu je, že zvolená zkratka je použita i pro aktivování vyhledávání ve složkách Finderu. Tu si však můžete deaktivovat. Jděte tedy do Předvoleb systému –> Klávesnice –> Zkratky a zde v levém menu vyberte Vstupní zdroje. Zatrhněte volbu Vybrat následující zdroj v nabídce Vstup (viz obrázek níže). Jakmile volbu zaškrtnete, okamžitě se vám ukáže vykřičník, že není něco v pořádku. To je právě zmíněná aktivovaná zkratka pro vyhledávání. Stačí v menu kliknout na Spotlight a zde odškrtnout volbu Zobrazit okno hledání Finderu. Výstražné vykřičníky vás snadno navedou.

jazyk klávesnice

Na závěr ještě můžete z horní nabídky zvolit Klávesnice a zaškrtnout volbu Zobrazit prohlížeč znaků a prohlížeč klávesnic v řádku nabídek. Tím se vám nahoru do řádku nabídek vedle hodin přidá ikona znázorňující aktuálně zvolený jazyk pro klávesnici. Při stisknutí klávesové zkratky Cmd (⌘) + Alt (⌥) + mezerník můžete pozorovat, jak se vám nahoře přepíná jazyk, tím se samozřejmě přepíná i rozložení klávesnice. Abyste vůbec měli mezi čím přepínat, musíte mít samozřejmě přidané dva a více jazyků pro klávesnici. Ty přidáte snadno v Předvolby systému –> Klávesnice –> Vstupní zdroje.

 

jazyk klávesnice

Dnes nejčtenější

.