Zavřít reklamu

Apple music iconApple si udržuje status tajnostkárskej firmy, ale neznamená to, že mlčí o všetkých informáciách. Najnovšie sa priamo od Applu, respektíve od viceprezidenta iTunes Roberta Kondrka dozvedáme, ako to je s podielom peňazí pre hudobné vydavateľstvá a hudobníkov samotných, za predplatné Apple Music. Služba stojí 9,99 dolárov mesačne a podľa špekulácií mal Apple získať 30% z každého predplatného. V skutočnosti je podiel Applu o niečo nižší, čo je pri jednom predplatnom zanedbateľné, ale pri niekoľkých miliónov užívateľov to už predstavuje značný rozdiel.

Kondrk oznámil pre magazín Re/code, že hudobné vydavateľstvá a majitelia práv na poskytovanú hudbu dostanú 71,5% z ceny predplatného, ktoré pri základnom predplatnom činí 10 dolárov alebo 16 dolárov pri 6-člennej rodine. Samotné číslo platí len pre USA a v zahraničí sa bude pohybovať na úrovni priemere 73%. Napokon, Apple nemusí hudobníkom zaplatiť ani cent, pokiaľ sa užívateľ rozhodne vyskúšať 3-mesačné bezplatné „demo“ predplatné. Práve kvôli prítomnosti nezvyčajne dlhého trial členstva ale Apple platí vydavateľom viac, než ostatní poskytovatelia.

Apple okrem toho uvádza, že pri platení majú prioritu hudobné vydavateľstvá, ktoré majú následne uzavreté dohody priamo s hudobníkmi, ktorí sú v daných vydavateľstvách zapísaní. Pre vydavateľov je tiež výhodné, že Apple neponúka stále bezplatné členstvo ako Spotify, namiesto neho ale bude poskytovať stanicu Beats1, ktoré bude mať svetoznámych hudobníkov-moderátorov a rádio sa bude chovať ako klasická stanica – okrem hudby v nej budú bežať reklamy. Práve z nich poputuje vydavateľom, ako aj Applu, ďalší zisk. Samotní užívatelia však budú môcť využívať Beats1 úplne zadarmo.

apple music

*Zdroj: Re/code

Dnes nejčtenější

.