Zavřít reklamu

ios7-mapsSpoločnosť Apple predstavila svoje mapy už pred tromi rokmi a za ten čas si získali veľkú pozornosť. Nie tak preto, že by išlo o prevratný produkt, ale skôr kvôli problémom, ktoré sprevádzali službu od začiatku, kvôli ktorým sa nič-netušiaci šoféri dostali na pristávaciu dráhu letiska alebo strávili nedobrovoľný víkendový pobyt v austrálskej divočine. Apple však už tie najdôležitejšie problémy vyriešil a teraz je pripravený posunúť svoju službu ďalej.

Podľa zdrojov chce Apple posunúť službu ďalej a do roka 2018 sa chce úplne osamostatniť od partnerov ako je TomTom. Spoločnosť totiž doteraz využívala podklady a dáta od spoločností, ktoré sa pohybujú v mapovom sektore oveľa dlhší čas a majú tým pádom s tvorbou máp ďaleko väčšie skúsenosti, než Apple. Teraz však kalifornská spoločnosť plánuje vytvoriť svoju vlastnú a najmä zjednotenú databázu, ktorá bude obsahovať len mapy Applu a nikoho iného. Spoločnosť sa tak chce zbaviť problémov, ktoré boli spôsobené spracovávaním informácií od viacerých zdrojov naraz. Apple sa tak zaradí medzi spoločnosti ako Google, MapQuest alebo Nokia. Výhodou pre užívateľov bude v prvom rade to, že o čerstvosť informácií sa bude starať samotný Apple, takže aktualizácie máp a prípadná oprava problémov tu bude trvať oveľa kratšie, než doteraz.

Spoločnosť v súčasnosti získava svoje vlastné dáta pomocou vozidiel, o ktorých sa pôvodne špekulovalo, že sa na ich streche nachádza experimentálny model techniky, ktorá bude použitá v budúcom samoriadiacom aute Apple Titan. V skutočnosti sú to ale len mapové vozidlá, ktoré majú za cieľ doplniť tie dáta, ktoré Apple získal pri akvizícii početných startupov vrátane BroadMap. Práce by mohli byť dokončené už v roku 2017, lenže zamestnanci sú voči tomuto termínu skeptickí a očakávajú skôr, že sa bude jednať o rok 2018. Apple v neposlednom rade myslí aj na in-door mapovanie, kde plánuje skenovať interiéry pomocou drobných autonómnych robotov osadených systémom iBeacon.

maps-fail

Samotné vozidlá, ktoré v súčasnosti obiehajú USA, majú aj ďalší význam. Apple s nimi skenuje prostredie a vyvíja vlastnú verziu Street View. Spoločnosť si myslí, že súčasné rozhranie Google Street View nie je intuitívne a spoločnosť tak chce vyvinúť vlastnú verziu. Novinka bude úzko spojená s režimom Flyover a užívateľ sa do nej dostane zrejme zoomovaním. Službu však nemáme očakávať v dohľadnej dobe, keďže Apple na nej začal pracovať iba nedávno.

Apple nakoniec využíva svoje vozidlá na to, aby zo svojej služby odstránil fotky z Yelp. Namiesto nich budú k dispozícii fotky, ktoré boli odfotené z vozidiel a ktoré budú ukazovať samotnú budovu „z pohľadu vodiča“ a nebude sa jednať o fotky od fotografov. Project Gardar, ako Apple nazýva svoj projekt, by mohol byť dostupný oveľa skôr, možno už v čase vydania iOS 9.

Apple Van

 

apple-van

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.