Zavřít reklamu

OS X Yosemite SpotlightZahraničný server 9to5mac sa vďaka svojim zdrojom dopracoval k ďalším novinkám o iOS 9 a zdá sa, že aj keď sa bude nový systém sústrediť predovšetkým na optimalizáciu, ponúkne tiež niekoľko zásadných noviniek. Spoločnosť v prvom rade pracuje na novej iniciatíve, ktorá je teraz známa ako Proactive a funguje ako konkurent pre službu Google Now, ktorá je na konkurenčnej platforme dostupná už niekoľko rokov. Funkcia bude na základe polohy, času a používania zobrazovať informácie z vášho kalendára, kontaktov, Passbooku, aplikácií tretích strán a tiež tu bude dostupná Siri.

Funkcia teda funguje naozaj veľmi podobne ako Google Now, no riešenie od Applu má tiež dodržovať súčasný stav ochrany súkromia, akú iOS poskytuje svojim užívateľom. Funkcia Proactive sa teda bude prispôsobovať nastaveniam súkromia na užívateľovom telefóne. Okrem toho má funkcia spolupracovať aj s Apple Maps a prostredníctvom rozšírenej reality umožní zobrazovať body záujmu vo vašej blízkosti. Na nástupcovi Spotlightu sa majú podieľať tvorcovia aplikácie Cue, ktorú Apple odkúpil pred dvomi rokmi, a už schopnosť vyhľadávať informácie z Wikipedie má byť ukážkou toho, ako bude funkcia Proactive vyzerať.

Pretože je Proactive priamou náhradou Spotlightu, iOS 9 už nebude obsahovať gesto na vysunutie Spotlight, ktoré bolo predstavené v iOS 7 (Aj keď dnešné prototypy umožňujú vysunúť Proactive zvrchu). Namiesto neho sa vyhľadávanie vráti opäť na svoje pôvodné miesto – naľavo od domovskej obrazovky. Dôvod má byť jednoduchý – Apple totiž zistil, že užívatelia nepoužívajú Spotlight, pretože ho nevedia nikde nájsť a namiesto toho použijú Google. Apple však nechce, aby ste na jeho mobiloch používali najrozšírenejší vyhľadávač na svete, a tak dá svoje vlastné riešenie na viditeľné miesto.

Vo vrchnej časti Proactive sa nachádza vyhľadávacie pole, ktoré bude slúžiť na vyhľadávanie vecí online aj offline. Pri vyhľadávaní vecí na internete má vyhľadávač zobrazovať najmä správy a má byť spoľahlivejší, než doteraz. Pod poľom sa nachádza nové užívateľské rozhranie, ktoré automaticky zaplní obrazovku informáciami z aplikácií, kontaktov a Maps. Príkladom je, že ak má napríklad užívateľ uloženú letenku v Passbooku, na obrazovke Proactive sa zobrazí bublina s informáciou o čase letu a možnosťou zobraziť detaily. V prípade, že má užívateľ naplánované stretnutie, zobrazí sa tu mapa a odhadovaný čas príchodu, trasa a informácie o premávke. Proactive tiež bude užívateľov pravidelne upozorňovať pomocou notifikácií.

Za zmienku tiež stojí, akým spôsobom bude Proactive sledovať činnosť užívateľa. Pokiaľ máte vo zvyku otvoriť si záložku LsA vždy o 9. ráno, Proactive bude o tomto čase zobrazovať odkaz na otvorenie, vďaka čomu ho budete mať vždy po ruke. Pokiaľ zvyknete cvičiť o 17:00, na obrazovke Proactive pre zmenu v daný čas uvidíte odkaz na Nike+ Running alebo inú aplikáciu, ktorú zvyknete používať. A ak zvyknete telefonovať so svojou mamou o 16:00, nájdete tu odkaz na rýchle vytelefonovanie. Zároveň je možné, že možnosť vidieť posledné kontakty bude presunutá z menu Multitasking do Proactive. Funkcia bude nakoniec v čase raňajok, obeda a večere zobrazovať reštaurácie vo vašom okolí a ich hodnotenia.

 

google-now

Dnes nejčtenější

.