Zavřít reklamu

San Francisco fontKdyž Apple představil Apple Watch a s nimi také Watch OS, oznámil, že pro systém hodinek vyvinul zcela nový styl písma s názvem San Francisco. Písmo je navrhnuto přesně tak, aby bylo čisté a co nejlépe čitelné na malém displeji hodinek. Minulý týden vypluly na povrch zprávy, že Apple chce San Francisco přenést i do iOS 9 a OS X 10.11. Jenže proč by měl font navrhnutý pro malé displeje zamířit na větší iPhony a obrovské obrazovky počítačů Mac? Na to se zaměřil designér Wenting Zhang.

San Francisco by mělo nahradit současné písmo Helvetica Neue. Designér uvádí, že nový font je propracovaný a mnohé jeho detaily jsou přehlíženy. Zhanga článek je sice určen pro odborníky v oboru typografie, avšak i tak se z něho daly vypreparovat důležité informace. Detaily analýzy totiž prozrazují, proč je písmo dokonale čitelné. Jednou z klíčových vlastností je označena takzvaná x-výška, tedy že malá písmena dosahují přibližně 75% velkých písmen, tudíž jsou větší, než u jiných fontů. To ale neznamená, že si malé písmeno spletete s velkým, velikost je navrhnuta přesně tak, aby písmeno bylo co nejlépe čitelné a zároveň, abyste bez problému rozeznali malé a velké písmeno.

Dále tzv. „Oko“ u písmen jako je „e“ a „a“ – mezera mezi jednotlivými čárami nebo obloučky je větší, než je obyklé a tyto malé, byť pro někoho zanedbatelné detaily, dělají ve výsledku mnohem lepší čitelnost fontu, než je u jiných typů. Autor porovnává nový styl již se známým Open Sans nebo Arial. Při zahledění si můžete všimnout popsaných detailů.

Ve výsledku to tedy znamená, že písmo bude na obrazovkách zabírat o něco méně místa, než to dosavadní. Bude čistší, výraznější a nabídne celkově lepší dojem v systému. Osobně jsem si písmo z Apple Watch už v minulosti vyzkoušel a nevím, zda bylo lepší nebo horší, než současné. Převážně jde asi o zvyk, ale někdy byla jednotlivá písmena asi až moc tenká. Po čase jsem přešel zpět na staré písmo především kvůli neúplné kompatibilitě.

OS X 10.11 nebo iOS by ale jinak neměly přinést přiliš mnoho nových funkcí. Apple se podle informací soustředil především na zlepšení výkonu, pročištění kódů a celkové odstranění chyb. Po představení loňského iOS 8 a OS X Yosemite po zlepšení volalo mnoho uživatelů, mezi kterými byla i naše redakce a tento názor převládá do dneška. Kromě písma je v OS X 10.11 očekávaný Control Center z iOS a zlepšení zabezpečení systému.

San Francisco

*zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.