Zavřít reklamu

iOS 9Nové písmo San Francisco, ktoré bolo predstavené ako súčasť používateľského rozhrania Apple Watch, sa neskôr tento rok dostane aj na ďalšie zariadenia. Menovite, nový font sa stane systémovým fontom v pripravovaných aktualizáciách iOS 9 a OS X 10.11 „Gala“, ktoré budú predstavené na tohtoročnej WWDC po boku nového hardvéru. Za zmienku stojí, že k zmene systémového písma dochádza len rok po tom, ako bol odhalený OS X Yosemite a dva roky po vydaní iOS 7. Oba systémy disponujú písmom Helvetica Neue, ktoré na desktope nahradilo vtedajšiu „legendu“, Lucida Grande.

Písmo San Francisco pre niektorých užívateľov OS X nebude žiadnou novinkou. Už dlhší čas je k dispozícii hack, ktorý dokáže nahradiť systémový font práve za spomínaný font z Apple Watch a podobný nástroj sa už objavil aj pre jailbreaknuté zariadenia so systémom iOS 8. A prečo sa Apple rozhodol nahradiť písmo Helvetica Neue? Dôvod je celkom jednoduchý, spočíva totiž v sťažnostiach užívateľov, ktorí si nevedia zvyknúť na ťažšiu čitateľnosť ultratenkého písma. V redakcii sme síce tento problém nemali, ale po update na iOS 8.4 beta sme si všimli, že určité prvky v aplikácii Hudba sú naozaj ťažko čitateľné. Môžeme teda očakávať, že toto sa zmení v budúcej verzii operačného systému iOS, ktorá bude už pravdepodobne poslednou pre 32-bitové zariadenia.

Vrchný manažment spoločnosti verí, že zmena písma dokáže oživiť vzhľad systému a dokáže predísť tomu, aby sa stal nudný tak, ako začal byť pôvodný dizajn iOS po 6 rokoch minimálnych zmien. Avšak, v spoločnosti sa našlo viacero inžinierov, ktorí nesúhlasia s návrhom a vravia, že toto písmo nevyzerá na zariadeniach bez Retina displeju zrovna najlepšie. Samotná zmena písma naprieč systémom nie je jednoduchá záležitosť, zvlášť keď je vaša spoločnosť preslávená perfektným dizajnom. Nestačí totiž len zmeniť font, musíte zabezpečiť správnu veľkosť vo všetkých aplikáciách a oknách a tým pádom musíte aj zasiahnuť do kódu zhruba 5 miliónov prvkov, ktoré tvoria operačné systémy iOS 8 a OS X. Taktiež musíte brať do úvahy aplikácie z App Store, keďže je jasné, že nie všetky aplikácie budú okamžite aktualizované pre plnú podporu iOS 9 a OS X. Zmena je navyše ideálna pre nový 12″ MacBook, ktorého klávesnica je navrhnutá práve podľa písma San Francisco.

iOS 9 San Francisco
OS X 10.11

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.