Zavřít reklamu

Green-Apple-food-28139798-264-282Na internetu najdeme spoustu vtipných fenoménů. Jedních z nich jsou třeba videa a fotky koťat, dále třeba fotografie nohou na pláži nebo například focení jídel z restaurací. Pokud máte Instagram, tak určitě víte o čem mluvím. Vlastně na to ani tuto sociální síť mít nepotřebujete, stačí se v podniku rozhlédnout a skoro jistě uvidíte nějakého natěšeného zákazníka, jak si jídlo fotí a okamžitě ho nahrává na nějakou sociální síť. To, jestli to je dobře, nebo špatně, nechám na vás.

Zajímavé ale je, že tento způsob propagace nyní hodně používají samotné restaurace. Ty totiž ví o síle sociálních sítí a hlavně o tom, jak rychle se něco úplně neznámého ze dne na den může stát populárním. Právě proto si podniky oblíbily instagram, pomocí hashtagů, profilů a hesel je neuvěřitelně snadné ukázat uživatelům své chutné a hlavně dobře vypadající pokrmy. Někdo s tím zásadně nesouhlasí. Některé restaurace tomuto trendu podlehly, některé focení úplně zakázaly. Nebyla by to ale pro ně v dnešní těžké době škoda, kdyby nevyužili tento ohromný potenciál? Vždyť lidé na Instagramu nejvíce fotí tři věci: domácí mazlíčky, selfie a právě jídlo.

„S focením nahráváním jídel na Instagram není vůbec nic špatného,” řekl Christopher Hooten z Independent. „Není to o moc horší než fotky nohou na pláži nebo fotky vašeho dítěte na houpačce. Co je špatné je restaurace, která svůj byznys vyvyjí okolo fotek, místo toho, aby se zaměřovala na kvalitu jídla.“

Restaurant_Instagram003-640x640

Marketing na Instagramu je tak dnes ohromně důležitý. Restaurace k propagaci využivají své vlastní profily, ale i fotky samotných zákazníků. Ty najdou pomocí hashtagů a odpovídají jim na problémy nebo na jakékoli poznatky. Spolu s tím vším se restaurace učí jídla fotit, protože to je docela složitý proces. Přece jenom kvalitní fotografie se nepořídí sama od sebe, a to i přesto, že dnešní telefony mají opravdu špičkové fotoaparáty.

Nejdůležitější je světlo. To ostatně poznala americká spisovatelka Martha Stewart poté, co na Twitter v roce 2013 nahrála odporně vypadající fotku svého oběda. Příklad této fotografie jasně ukazuje, že i přes značné výhody představují sociální sítě jako Instagram pro restaurace problém: uživatel špatně vyfotí svůj pokrm, nahraje ho online a najednou to vidí tisíce uživatelů. To všechno proto, že se nedodržely základní pravidla focení jídla, které zní:

  1. Vyhněte se silnému světlu a blesku. Vyberte jemnější zdroje světla, jako okna. Přirozené světo bývá často nejlepší.
  2. Přemýšlejte o barvě. Když to přeženete se světlem (nebo naopak), barva jídla se hned změní. Proto pokrm Marthy Stewart vypadal na Twitteru tak příšerně, i když možná tak doopravdy nevypadal.
  3. Přidejte různé věci, ale nepřehánějte to. Vidlička nebo hůlky na fotografii dokážou zlepšit celkový dojem z pořízeného díla.
  4. Využijte filtry, které nabízí Instagram nebo aplikace Photos na iPhonu. Ty dokáží přidat potřebnou barvu, lepší stín nebo ostrost.
  5. Nedávejte jídlo doprostřed fotografie. Místo toho ho lehce posuňte, fotka bude více atraktivní a nebude nudná.
  6. Nefoťte za každé situace. Dejte na zdravý rozum a rozmyslete si, zda je pro to vhodná doba, či nikoliv.
  7. Pokud se nacházíte v příjemném prostředí, zkuste ho zachytit.
  8. Nikdy nenahrávejte fotky se špatnou ostrostí nebo barvou. Je lepší nenahrát nic, než odporně vypadající fotografii.

 

Restaurant_Instagram004-640x745
Food-photos_2824149b

*Zdroj: Cult of Mac,  foto: Talmi Fridman/Instagram, utosh/Instagram

Dnes nejčtenější

.