Zavřít reklamu

flickrFlickr je služba, která spadá pod křídla Yahoo. Poté, co se CEO této firmy stala Marissa Mayer, všichni doufali, že se dostane i na novou verzi Flickru, která oproti konkurenci trochu zaostávala. Dočkali jsme se. Síť, která byla takovým průkopníkem mezi sociálními sítěmi a která v poslední ztrácela podíl na trhu, přichází s novým designem a s novými funkcemi. Můžeme tak říct, že je Flickr zase moderní a hlavně že víme, že na něj Yahoo nezapomnělo.

Přichází tak verze Flickr 4.0, ta přináší nové rozhraní do webových stránek, ale i do svých oficiálních aplikací. Novinek je opravdu spousta. Tou hlavní a nejdůležitější funkcí je rozhodně Uploadr, což je aplikace dostupná pro Windows a Mac, která sama v pozadí nahraje na web všechny vaše fotky, které máte na harddisku. Ty zůstanou privátní, a tak si je kromě vás nikdo nebude moc prohlédnout. Teď si asi říkáte, že to je nesmysl a že si budete muset přikoupit úložiště, jelikož vaše fotky mají několik gigabytů. Omyl, Flickr totiž zadarmo (ano, zadarmo) nabízí jeden terabyte. Jasně, není to nic nového, Flickr toto nabízí už několik let, ale i tak je dobré si to připomenout. Tak velké úložiště by tedy rozhodně mělo stačit, i pokud si pořizujtete stovky selfie denně. To funguje i z iPhonu a iPadu, aplikace se vás tedy zeptá, pokud chcete nahrát vaše soubory do cloudu, pokud zadáte že ano, vše se samo nahraje. To není nic nového, to samé zvládá iCloud, Dropbox nebo Google. Ty ale nenabízí tolik úložiště.

flickr

Součástí aktualizace jsou i nové způsoby jak hledat ve svých fotografiích, můžete hledat podle hesla, velikosti, tvaru, kvality či barvy. Ty pomůžou s organizací vašich fotek, což by měla být jedna z největších výhod nového Flickru. Ten je opravdu chytrý a rozpozná, co se na fotografiích nachází. Můžete tak své fotky rozřadit podle obsahu fotky, ať se jedná o vašeho psa, strýce nebo auta. Všechno funguje na desktopu a na telefonu, stejně jako tabletu. Redesign vypadá působivě, čistě a se zaměřením na fotografie. Flickr nechce být jen klasické úložiště, nechce být sociální sítí, nechce být editorem fotek. Flickr se zaměřuje na všechno, sám to nazývá „end-to-end solution.” Andrew Standlen, vedoucí produktového managementu Flickru, přirovnává vizi Flickru k cestě, kterou si vybral Google. Ten není jedničkou pouze v mailu, ale v desítkách služeb.

flickr

Sám jsem z aktualizace nadšený. Vlastním MacBook se 128 GB, což na všechny fotografie nestačí, proto je pro mě nutné používat zálohování. Jeden čas jsem používal Dropbox, ten má ale omezenou kapacitu, proto jsem se poohlédl po konkurenci. Volba padla na Flickr právě kvůli prakticky neomezenému úložišti. I když mám stále zapnutý automatický upload na Google Photos a i na iCloud, nejvíce stále spoléhám na Flickr, kam nahrávám upravené fotografie z cest a dovolených. Rozhodně ho doporučuju, proč ho nevyzkoušet, když si ostatní účtují stovky korun za úložiště?

flickr

*Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.