Zavřít reklamu

WWDC 2015 - iconLetošní WWDC 2015 je už dá se říci za dveřmi. Sice si počkáme ještě měsíc a dva dny do 8. června, kdy se otevřou dveře a vývojářská konference začne, ale to uteče jako voda a my tu budeme mít nový iOS a OS X. Oba systémy můžeme s určitostí očekávat, ale co dalšího konference přinese? Co vše můžeme očekávat a na co se můžeme těšit? Na to jsme se dnes zaměřili v naší redakci a přinášíme vám osobní názory každého z nás, co konkrétní redaktor od konference očekává, které produkty kalifornská firma Apple představí a čeho se naopak bohužel nedočkáme. Samozřejmě veškeré níže popsané predikce stavíme na získaných informacích ze zahraničních zdrojů a také na vlastní dedukci, ke které nám pomohla i pozvánka na konferenci, o které jsme psali již v minulosti.

Dan
Začnu možná trochu netradičně a ihned zpočátku se vyhnu těm nejvíce očekávaným novinkám, jelikož na ty se zaměřili moji kolegové a já mám podobný názor jako oni, tudíž by se vše jen opakovalo. Tak tedy k věci. Podle mého názoru totiž Apple na konferenci představí něco, co nikdo příliš neočekává a prozatím se o tom příliš nemluví. Kalifornská společnost totiž dle mne představí úplně novou službu, systém nebo funkci (je těžké to označit), která více propojí oba současné systémy. Tipoval bych něco na bázi Handoff a Continuity, které Apple představil minulý rok. Společnost totiž chce mnohem více uzavřít svůj ekosystém a mnohem lépe ho provázat, aby byl silnější. To bude mít za výsledek samozřejmě to, že vlastnictví více zařízení od Applu bude mnohem lákavější, jelikož všechna zařízení si budou spolu více rozumět a budou spolu komunikovat. Jeden produkt podpoří v prodeji ten druhý a zase naopak. Stačí se podívat na současnou novinku Apple Watch, která je přímo závislá na iPhonu a Apple tyto dva produkty rozhodně nerozdělí, ba spíše naopak je prováže ještě více nebo k hodinkám přidá nějaký další produkt (ať už Mac nebo iPad). Zdali bude nový systém provázanosti postaven na nové Apple TV či nikoli, si nedovolím předpovědět, ale samozřejmě to bude mít na službu vliv. Samozřejmě, že by Apple TV dávala u této funkce zcela jasný smysl a bylo by možné na ní postavit celou provázanou a chytrou domácnost. Avšak Apple TV není něco, co by se prodávalo za tak vysokou částku, aby to by pro Apple tak klíčový produkt. Samozřejmě není vyloučeno, že cena nové Apple TV nestoupne a nenabídne tak Applu úplně novou možnost.

Jaro
Čo očakávam od WWDC? No, v prvom rade by sme mali očakávať iOS 9 a predstavenie nového OS X, aj keď jeho meno zatiaľ nepoznáme. Osobne si ale myslím, že meno bude spojené s ďalšou lokalitou v Kalifornii, pravdepodobne Malibu kvôli jednoduchému a pritom známemu názvu. Čo by som si prial je, aby Apple zapracoval na zlepšení stability a funkčnosti iOS, keďže momentálne by sa moje skúsenosti s iOS 8 na iPhone 5c dali prirovnať k používaniu Windows Vista, najmä ak ide o Safari. Ďalej by sme sa mohli dočkať zlepšenia Continuity, ktorá by teraz mohla byť inteligentnejšia a už by sa nestalo, že keď vám niekto zatelefonuje, tak sa vaša domácnosť premení na Call centrum. Rátam však s tým, že značná časť konferencie sa bude točiť okolo Apple TV a HomeKit, keďže už nejaký čas sa vraví, že práve obývačka sa čoskoro stane centrom inteligentnej domácnosti a pridá sa tak k ďalším velikánom vrátane Samsungu, ktorý plánuje všetky svoje domáce spotrebiče obohatiť o inteligentné funkcie do roku 2017. Nakoniec by sme mohli očakávať aj predstavenie nových MacBookov, aj keď ich predstavenie bude nanajvýš 3-minútová záležitosť – Force Touch, Broadwell a možno nové ceny. A nakoniec, v súvislosti s predstavením iOS 9 by sme mohli očakávať predstavenie nového iPodu touch, ktorý bude vstupným zariadením do ekosystému iOS. Jeho dizajn by sa mohol viac priblížiť iPhonu 6, ale bude disponovať procesorom Apple A7 kvôli nízkej cene produktu.

David
Osobne si myslím, že tohtoročná konferencia bude vo veľa veciach iná. Veľká časť z nej bude podľa môjho názoru zameraná na Apple TV, ktoré už nejaký ten piatok čaká na upgrade, nakoľko disponuje už 3 roky starým hardvérom. Očakávam predstavenie produktu, ktorý by mal byť východiskovám bodom pre rozhranie HomeKit a tým pádom disponovať vyšším výkonom v podaní procesora A8 alebo A8X. Pomocou Apple TV sa podľa môjho názoru bude dať v budúcnosti ovládať celá domácnosť aj na diaľku, nakoľko Apple tento rok dokonale zjednotí svoj základný router AirPort Express s týmto drobným set-top-boxom. Toto by mala byť aj jediná dôležitejšia hardvérová novinka, ktorá nás na WWDC 2015 čaká.

Ďalej očakávam, že Apple tak trochu pozmení aj iOS. Samozrejme, že sa dočkáme lepšej odladenosti, no dá sa povedať, že sa tak trochu obávam toho, že Apple začne používať ikonky kruhového tvaru. Tomuto faktu napovedá aj samotná pozvánka na túto konferenciu, ktorá je vo väčšine vytvorená z kruhov, ktoré sa jemne prelínajú so súčasným tvarom ikoniek. Ďalej by sa to dalo očakávať na základe toho, že Apple predstavil kruhové ikonky už pred pár rokmi, konkrétne počas predstavenia súčasnej generácie iPodu nano. Táto generácia navyše disponovala aj tlačidlom „Home“, ktoré sa zbavilo klasického štvorčeka so zaoblenými hranami a nahradilo ho krúžkom. Krúžok sa taktiež nachádza aj okolo skeneru odtlačkov prstvo, ktorý je umiestnení v tlačidle „Home“ na iPhone a na iPadoch. No samozrejme netreba ani zabúdať na aktuálny tvar celého rozhrania dôležitej novinky v podaní Apple Watch. GUI týchto chytrých hodiniek je založené na krúžkoch, čo môže mnohým ľudom pripadať nevkusné, no na druhej strane sa to mnohým páči. Ako sa vraví a platí to aj v tomto prípade – 100 ľudí, 100 chutí. Aj keď je táto zmena rozhrania trochu nepravdepodobná osobne si myslím, že skôr či neskôr sa jej dočkáme. A ak sa pozriem ešte raz na WWDC pozvánku, tak si myslím, žo to bude práve teraz.

A napokon tu máme OS X. Osobne neočakávam nejakú veľkú zmenu tohto systému, nakoľko v minulom roku bol kompletne redizajnovaný a priniesol viaceré funkcie. Naopak čo od neho očakávam a myslím si, že sa toho aj dočkám je omnoho lepšia odladenosť. V prvom rade treba spomenúť službu Handoff a Continuity. Tieto služby v súčasnosti nefungujú ešte tak dobre ako boli v minulosti prezentované a práve preto si myslím, že hlavné novinky budú zahŕňať vylepšenie týkajúce sa práve nich. O samotnom názve by sa dalo diskutovať dlhú dobu, ale keďže Apple používa len názvy majestátnych tvorov, či národných parkov, tak by som si dovolil tvrdiť, že najnovší systém OS X sa bude volať Malibu, Yellowstone alebo Sequoia. Kažopádne sú toto všetko len moje dohady a tipy. Konečné novinky sa budú istotne od mojich predpovedí vo veľa veciach líšiť.

Šimon
Jedna ze největších událostí od Applu je za rohem, a tak všichni netrpělivě čekáme, co si na nás Tim Cook a spol. přichystali. Tento rok se celá konference podle mého názoru bude jako vždy točit okolo operačních systémů. Už několikrát jsem vyjádřil své přání, aby se Apple hlavně zaměřil na vyřešení všech bugů a problémů, přece jen jich v iOS 8 a OS X Yosemite bylo poměrně dost. To mimo jiné dokazuje i to, že se tento rok v nejbližší době dostane i na čtvrtou velkou aktualizaci v podobě iOS 8.4, což dříve nebylo zvykem. Očekávám tak lepší stabilitu, plynulost a pár nových funkcí. Nejvíce by mi udělalo radost, kdyby Apple umožnil návrat do hlavního menu v iPhonu či iPadu pouhým dotykem Touch ID. Softwarově by to problém být neměl, což víme z funkce, která po dvojtém poklepání sroluje informace na polovinu displeje, aby se na ně lépe dosáhlo. Bylo by skvělé, kdyby si uživatel mohl vybrat, zda chce home button stisknout, nebo jen poklepat. Dále také očekávám představení nového režimu na iPadu, který by dovolil používat alespoň dvě aplikace najednou. Upřímně nechápu, co Applu tak dlouho trvá, jelikož spousta lidí iPad používá kde produktivitě a k vytváření obsahu. Já bych tuto funkci rozhodně využil. Mimo nové operační systémy pro telefony a počítače také očekávám novou verzi OS pro Apple Watch, jelikož je jasné, že ta první obsahuje obrovskou spoustu chyb. Snad se vyřeší problém, kdy načítání aplikací třetích stran trvá neskutečně dlouho. Co se produktů týče, tak doufám, že se dostane na novou Apple TV, jelikož ta stará za konkurencí už opravdu silně zaostává. Tomu ostatně nasvědčuje nedávné snížení ceny tohoto zařízení. Jinak si nemyslím, že si pro nás Apple přichystá nějakou velkou bombu. Společnost z Cupertina má přece plné ruce práce po představení nového MacBooku a po vydání Apple Watch. V poslední řadě věřím, že Apple vyřeší nedostatek těchto inteligentních hodinek, je totiž skoro nemožné si je momentálně zakoupit, čekat se musí až do června. To mě pořádně zklamalo, přijde mi, že to zahájení prodeje byl jeden velký nepořádek.

WWDC 2015

Dnes nejčtenější

.