Zavřít reklamu

Apple Watch
Je to tady! Apple do svých obchodů konečně přinesl tak strašně dlouho očekávané Apple Watch, které tvoří úplně novou vlastní kategorii v portfoliu Applu. My už jsme vám hodinky natočili a nafotili a nyní se podíváme na první dojmy z krátkého používání těchto inteligentních hodinek. Jde jednoznačně o jedno z nejkontroverznějších zařízení posledních let, od kterého se čeká, že změní do této doby poměrně stagnující trh všech wearables.

Ani nedokážu popsat, jak moc jsem se na hodinky těšil. Jasně, viděl jsem všechna videa, reklamy, recenze, fotky, to všechno ale prostě není ono. Ten pocit, který zažíváte po prvním používání, je jen jeden. Je něco jiného hodinky vidět na fotkách než v reálu. S velkým nadšením jsem tak přišel do prodejny Apple Store. Ta je nově vyzdobená, zvenku vidíte barevné kruhy, ve kterých jsou určité modely Apple Watch, uvnitř vládnou nové plakáty, které se zaměřují na detaily a krásy nových hodinek. Dokonce i zaměstnanci mají nová, tmavě modrá trička.

Apple Watch

Hodinky jsou něco úplně jiného než iPhone či iPad. Jde o velmi osobní zařízení, a tak se Apple musel zaměřit na to, jak si ho vlastně vyzkoušíte. Proto zavedl následující systém: na webu Applu si domluvíte schůzku pro vyzkoušení Apple Watch. Nejde vlastně o schůzku, spíše o krátkou dobu, při které se jen vám bude věnovat jeden zaměstnanec Applu. Já jsem si schůzku nedomluvil, doufal jsem, že v Applu Storu takový nával nebude, přece jen se mnou navštívený Apple Store nenachází v New Yorku, ale v Seattlu, což je podstatněji klidnější město. Měl jsem pravdu. Odchytil mě tak jeden pracovník Applu, kterému jsem nahlásil své Apple ID a moje číslo. Ještě se mě zeptal, jestli se chci podívat na Apple Watch Sport, nebo na Apple Watch (Pro Apple Watch Edition si musí kupující domluvit speciální schůzku). Já si vybral Apple Watch. Po pár minutách jsem dostal zprávu, že je vše připraveno. Ani jsem SMSku nedočetl a už u mě stál zaměstnanec, který mě dovedl k pultu, abych si vyzkoušel Apple Watch.

Apple Watch

Poté otevřel šuplík, ve kterém se nacházely nejrůznější modely hodinek od Applu. Co mě trošku mrzelo byl limit, který Apple nastavil. Během jedné schůzky si můžete vyzkoušet jen dvoje hodinky, to není zrovna praktické. Vždyť je na výběr tolik modelů a tolik pásků! Já jsem si tak vybral model Stainless Steel Case with Link Bracelet a Stainless Steel Case with Black Leather Loop ve větší velikosti, která činí 42mm. První na řadě byl stříbrný model. Po nasazení této varianty na ruku mě okamžitě potěšilo zpracování, které je na výborné úrovni. Opravdu mi přišlo, že mám na ruce kvalitní a prémiový výrobek. Tohoto faktoru jsem se přitom docela bál, jelikož jsem nevěděl, co čekat. Apple mě ale příjemně překvapil, pocit z Apple Watch je parádní. Za ty velké peníze dostanete odpovídající kvalitu, alespoň co se materiálů a zpracování týče. Ocel, použítá u tohoto modelu, ani nepůsobí chladně či studeně, ale spíše příjemně.

Poté mě ale Apple dost zklamal. Během této schůzky si nemůžete vyzkoušet žádné funkce. Na hodinkách tak běží jen demo, které ukáže to nejpodstatnější, to ale opravdu nestačí. To v praxi znamená, že nezjistíte, jesli se vám na ruce dobře otáčí korunka, jestli gesta nejsou nepříjemná či jak funguje gyroskop a ostatní senzory. To jsem opravdu nepochopil, demo vám neřekne vlastně nic. Funkce a celkový systém si můžete osahat jinde, u pultu, stejně jako iPhone či iPad. Hodinky jsou ale tak specifické zařízení, že prostě potřebujete vědět, jak se vám s nimi při běžném nošení pracuje.

Apple Watch

Po pár minutách jsem vyzkoušel druhý model s koženým páskem. Ten na mě zapůsobil, na ruce mi připadal velice lehký a pohodlný. Zapínání je pomocí magnetů neuvěřitelně jednoduché, ale přitom i pevné, nemusíte se tak bát, že se řemínek uvolní a hodinky spadnou. Applu tak za zpracování a kvalitu těla hodinek dávám jedničku. Sám jsem v minulosti používal LG G Watch, momentálně používám originální Pebble. Jasně, je to jiná cenová kategorie, ale pocit z použitých materiálu je diametrálně odlišný. Po krátkém demu jsem tak hodinky vrátil, nafotil a vrátil. Musel jsem se tak přesunout k již zmíněnému pultu, kde je možné vyzkoušet operační systém a s nim spojené funkce a vychytávky. Co jsem moc nepochopil bylo to, že v celém Apple Storu bylo jen 6 hodinek k vyzkoušení (tím myslím modely, které jsou zasazené do stolu a které slouží pro vyzkoušení funkcí). Vzhedem k tomu, že je Apple tak mohutně propaguje, bych čekal, že stanic bude k dispozici nespočet. Umístění tohoto pultu také nedávalo smysl, místo toho, aby byl někde uprostřed obchodu, se nacházel na straně, která šla snadno přehlédnout. Hodinky jsou, jak už jsem zmínil, zasazené do stolu. Vedle hodinek se nachází iPad, který je spojený s Apple Watch a který vždy vysvětlí funkci a určitou část operačního systému. To je podle mého názoru chytrý a praktický nápad.

Apple Watch

Teď už ale k samostatnému systému. Myslím, že to je jeden velký a nepřehledný nepořádek. Alespoň to byl můj první dojem. Orientace není moc jednoduchá. Samozřejmě jde asi o zvyk, každopádně jsem i já, jakožto pokročilý uživatel, který už inteligentní hodinky používá nějakou tu dobu, měl se systémem problémy. Tou hlavní věcí, která vzbudí otázky, jsou dvě tlačítka na pravé straně těla hodinek. Jedním je korunka, která slouží pro scrolování, návrat do hlavního menu či pro zapnutí Siri. To druhé tlačítko slouží pro zapnutí či vypnutí hodinek, ale hlavně pro vyvolání menu oblíbených kontaktů. Toto tlačítko je ale ploché, vypadá stejně jako u iPhonu a iPadu. Proto jsem pro návrat do hlavního menu pořád měl tendenci stiskávat právě toto tlačítko a ne korunku. Sám nevím, jestli je toto ploché tlačítko tak praktické, přece jen je otázkou, jak často budete někomu chtít volat, psát či posílat emotikony a psaníčka na displeji. Tuto část jsem teda rozhodně nepochopil. Emotikony, které můžete poslat, vypadají zvláštně a vtipně. No a to, jak často budu někomu posílat psaníčka či mnou vytvořené obrázky, opravdu nevím. Přijde mi, že to je zbytečná funkce, dobrá leda tak pro děti. Ale budiž. Každopádně to všechno vypadá docela podivně. Apple Watch jsou plné fukcí, které asi nevyužijete. Možná ano, to se uvidí při běžném každodenním používání, momentálně si ale myslím, že jde o zbytečné a zvláštní prvky. Celkově je systém ale plynulý a rychlý, nikde jsem nenašel žádný problém či zádrhel. To potvrzujou i zahraniční média, ty si ale hlavně stěžovaly na aplikace třetích stran. Ty se totiž  načítaly strašně dlouho. To potvrdit ani vyvrátit nemůžu, jelikož se na Apple Watch v Apple Storu žádné aplikace třetích stran nenacházely. Menu hodinek ale hodnotím pozitivně, vše vypadá docela dobře, designu vládnou barvy a jednoduché prvky.

apple watch

Já vlastně ale nevím, co Apple od hodinek chce. Je zřejmé, že na to jde jinak než konkurence v podobě Android Wear či Pebble. Ty se zaměřují hlavně na notifikace, a tak je chod systému nesmírně jednoduchý. Apple do hodinek ale inkorporoval tunu funkcí – můžete z nich volat, kreslit, psát, koukat na fotografie… Právě obsáhlé množství funkcí ze systému dělá nepořádek. Na druhou stranu je ale potenciál hodinek obrovský, a tak se můžeme těšit na spoustu vychytávek a možností jak od vývojářů, tak od samotného Applu a jeho nativních aplikací. Displej je skvělý, podání barev je věrné, pixely nejdou rozpoznat, černá je opravdu parádní, a tak vlastně nerozeznáte, kde začíná a končí displej (na to se Jony Ive hodně zaměřoval). Hardwaru není co vytknout. Další parádní částí hodinek jsou vibrace, které nejsou ani moc silné a ani nejsou otravné. To mi vadí na Pebble, kde jsou vibrace brutálně silné, musel jsem je tak vypnout. Na Android Wear působí vibrace uměle, což mi docela vadilo, přece jenom je to zařízení na vaší ruce. U Apple Watch je to ale jiná pohádka. Vlastně nejde o vibrace, je to spíše takové ťuknutí na zápěstí. To mě překvapilo. Nestane se vám tak, že by vás nějaká notifikace rušila.

apple watch
Celkově mám z Apple Watch rozporuplné pocity. Hardware je parádní, software je na tom hůř. Možná jde jen o zvyk, těžko říct, pro to bych musel hodinky používat několik dní. I tak jde podle mě o skvělé zařízení, které si velké množství uživatelů oblíbí. Osobně ale nevím, zda bych si Apple Watch za tak velké peníze pořídil. Přijde mi, že je to taková hračka, kterou bych ani tak moc nepoužíval. Další kapitolou je baterie, která je velkou neznámou. Co si o Apple Watch myslíte vy?
Apple Watch

Dnes nejčtenější

.