Zavřít reklamu

Steve JobsŽivotopisný film Steve Jobs od scenáristu Aarona Sorkina bol doteraz obklopený záhadami. Bolo jasné, že scenár je založený na udalostiach z knihy Waltera Isaacsona a tiež bolo jasné, že sa film zaoberá tromi kľúčovými produktami. Teraz už vieme na 100%, ktorými, a ako sa dalo čakať, bude sa jednať v prvom rade o Macintosh, potom o NeXT Cube a nakoniec o počítač iMac, ktorý bol prvou novinkou Applu po návrate Steva Jobsa a to už v roku 1998. Samotný film má hodinu a pol, pričom o každému z troch produktov je venovaných 30 minút. A teraz pozor, pokiaľ chcete ísť na film, prestaňte čítať tento článok!

Samotný film začína chvíľu pred predstavením prvého Macintoshu. Andy Hertzfeld a Joanna Hoffman, inžinieri z vývojového tímu Mac, sa snažia presvedčiť Jobsa aby predstavenie produktu vôbec nezačalo digitálnym hlasom a slovami „Hello, I am Macintosh.“, pretože s technológiou ešte boli problémy – „Prvé pravidlo predstavenia produktu je, nič nesmie spadnúť,“ argumentuje Hoffmanová. Ale ako už vieme, Jobs bol tvrdohlavý a chcel, aby počítač privítal návštevníkov. Aby svojich zamestnancov motivoval, použil voči Hertzfeldovi nasledujúci argument: „Viete čo spravím? Poviem mená každého, kto sa podieľal na predstavení. Predstavím každého a požiadam ich, aby sa postavili. Tašku navrhla Susan Kare, pohybujúce sa písmo mal na starosti Steve Capps, rukopis a oblohu robil Bruce Horn, potom poviem kto navrhol MacPaint, MacWrite, Alice, všetko až po kalkulačku a nakoniec poviem, že digitálny hlas robil Andy Hertzfeld. To ťa nezabije, ale budeš si priať, aby sa to stalo.“

Súčasne s tým argumentoval, že pokiaľ nebude fungovať hlasové demo, potom ruší celé predstavenie produktu. Hoffmanová sa obávala práve o to, že ak hlasové demo nebude fungovať, z IBM sa na počítačovom trhu dostane do rovnakého postavenia, do akého sa dostal Bell v telekomunikáciách. Jobsova tvrdohlavosť sa prejavila aj na príkaze, kedy chcel mať totálne tmavé hľadisko. To znamená, že chcem mať zakryté aj samotné nápisy únikových východov. Dokonca bol pripravený zaplatiť požiarnikom pokutu v prípade, že by došlo k požiaru: „Pokiaľ oheň spôsobí paniku kvôli neoznačeným východom, bude to stáť za to pre tých, ktorí prežili,“ zažartuje Jobs.

Film sa presúva o niekoľko rokov dopredu a Steve Jobs je pripravený predstaviť kocku NeXT Cube, ktorá bola najikonickejším produktom Jobsovho tímu po jeho vyhostení z Applu. Odtiaľ sa príbeh presunie do udalostí pred aprílom/dubnom 1998, kedy už Steve v roli iCEO stál na pódiu a v mene Applu predstavil nový produkt menom iMac. V tomto treťom dejstve môžeme vidieť, ako sa Steve za tie roky zmenil a „dospel“. Vo všetkých troch dejstvách sa objaví Lisa, pričom už v prvom Steve priamo pred svojou 5-ročnou dcérou povie, že zhoda mien s počítačom Apple Lisa je čisto náhodná. Dvojica sa k tejto téme vráti aj o pár rokov neskôr.

Biografický film končí doslova v momente začiatku keynote, na ktorej Steve predstaví iMac. Steve sa v tejto scéne znovu stretáva so svojou dcérou. O chvíľu neskôr môžeme počuť hlas uvádzača hovoriaceho Stevovo meno a tu začínajú titulky. Film sa dostane do kín 9. októbra/října.

Fassbender Jobs

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.