Zavřít reklamu

Apple Watch Edition - iconServer WIRED mal možnosť urobiť rozhovor s dvojicou kľúčových osobností, ktoré priložili ruku k Apple Watch. Presnejšie teraz vyspovedal hlavného UI dizajnéra Alana Dye a viceprezidenta technológií Kevina Lyncha, ktorý je zároveň hlavným šéfom vývojového tímu Watch OS. A pretože sa významne podieľajú na vývoji hodiniek, je jasné, na čo sa rozhovor zameral. Rozhovor však chcel nazrieť do minulosti projektu a to sa mu naozaj podarilo, vďaka čomu máme teraz niekoľko nových informácií z minulosti zaujímavého projektu.

Azda najväčším prekvapením na úvod je, že Kevin Lynch pôvodne vôbec nevedel, na čom bude v Appli pracovať! Po nástupe do svojej novej pracovnej funkcie jednoducho prevzal kontrolu nad projektom, ktorého vývoj už prebiehal. Jednalo sa pritom len o prvé experimenty, za ktorými stál tím iPod a tieto experimenty sa pohrávali s myšlienkou Click Wheel. Finálna myšlienka o dizajne Apple Watch začala vznikať v čase, kedy dizajnéri navrhovali iOS 7. Už vtedy Apple začal klásť dôraz na to, aby boli hodinky upraviteľné, čoho výsledkom je 40 modelov, množstvo remienkov a upraviteľný ciferník.

Apple potom začal pracovať na prvých prototypoch. Tie boli postavené na operačnom systéme iOS 7, ktorý bol optimalizovaný pre menší displej. Spoločnosť pôvodne využívala prostredie totožné s prostredím na hodinkách Pebble Time. Jednalo sa teda o „Timeline“ rozhranie, v ktorom bolo treba sa pohybovať zhora nadol. Spoločnosť však od tejto myšlienky neskôr upustila, keďže ovládanie nebolo veľmi pohodlné: „Bolo veľmi pochopieľné, ale práca s ním bola veľmi zdĺhavá a bolestivá. Skúste sa pozerať na svoje hodinky 30 sekúnd.“ Softvér prešie tromi veľkými zmenami a výsledkom je dnešné prostredie, ktoré funguje na dvoch hlavných princípoch – Rýchly pohľad a dlhý pohľad. Niektoré funkcie boli z hodiniek odstránené kvôli tejto filozofii.

Ďalšou kľúčovou vlastnosťou hodiniek je haptická odozva Taptic Engine. Apple upravovaal technológiu viac ako rok a na vývoj dohliadal Jony Ive. Inžinieri zodpovední za vývoj Taptic Engine sa stretávali každý týždeň a na meetingoch sa robili zhrnutia toho, ako pôsobí na človeka haptická odozva. Engine bolo treba meniť niekoľkokrát. Raz sa stalo, že pri prichádzajúcom hovore bolo vibrovanie neznesiteľné, inokedy bolo až príliš slabé alebo dokonca pôsobilo, akoby ste mali na ruke chrobáka. Keď sa podarilo vyriešiť základný problém, potom sa inžinieri vrhli na ďalšie schopnosti odozvy a jej prispôsobiteľnosť k aplikáciám. „Ako cítite Tweet? Ako cítite dôležitú správu?“ – presne toto boli otázky, ktoré si položili pracovníci Applu a jednotlivé zvuky začali postupne meniť na formy vibrácií.

A aký je dôvod, prečo si Kevin Lynch obľúbil Apple Watch? On osobne si obľúbil práve notifikačnú funkciu hodiniek. Vďaka tomu, že iPhone preposiela upozornenia na hodinky, nemusí sa zákonite pozerať na mobil vždy, keď mu príde SMS. Ak ide o správu, ktorá nie je veľmi dôležitá, jednoducho sa môže vrátiť späť k rodine bez toho, aby prerušoval atmosféru vyťahovaním a schovávaním mobilu.

Pebble_watch_trio_group_04

Dnes nejčtenější

.