Zavřít reklamu

Apple WatchŠvajčiarski výrobcovia hodiniek sú z Apple Watch na jednu stranu nadšení, na druhú stranu majú obavy o to, ako tento produkt ovplyvní trh. Je totiž jasné, že Apple dokáže spraviť cool vec úplne z čohokoľvek a tak sa niektorí švajčiarskí výrobcovia začínajú zhodovať s expresívnym výrokom Jonyho Iva, podľa ktorého „bude Švajčiarsko v pr*eli.“ Paradoxne sa však neboja 18-karátových Apple Watch Edition, ktoré budú na predaj len v niektorých obchodoch Apple Store, ale lacnejších modelov ako sú Apple Watch Sport a Apple Watch, ktoré sa predávajú v cenovej relácii do 1000 dolárov.

Spoluzakladateľ Swatch Elmar Mock sa obáva práve týchto modelov a vraví, že hodinárov, ktorí predávajú hodinky v tejto cenovej kategórii, čaká doba ľadová, keďže Apple zaznamená okamžitý úspech. Mock prirovnáva predstavenie Apple Watch ku kríze, ktorú zažívali švajčiarski hodinári v čase, keď boli predstavené quartz hodinky a získali popularitu na úkor tradičných mechanických hodiniek. S pesimizmom zachádza ďalej a predpovedá, že výrobcovia budú teraz robiť rovnaké chyby ako pred 40 rokmi: „V posledných rokoch sme videli arogantný postoj švajčiarskych hodinárov voči inteligentným hodinkám, ktorí ich nazývali elektronickou hračkou a nebrali ich vážne.“

Iní sú však na Apple Watch pripravení a TAG Heuer prijíma výzvu z Cupertina: „Apple Watch môžu dosiahnuť, že si mnohí mladí ľudia začnú kupovať hodinky a neskôr si budú chcieť kúpiť mechanické,“ čím CEO spoločnosti Jean-Claude Biver naznačil, že elegantný kus elektroniky od Applu môže pomôcť celému trhu. Niektorí hodinári sú už teda pripravení na predstavenie a berú ho s otvorenou náručou. K ním však patrí aj Swatch, ktorý už pracuje na inteligentných hodinkách, ako potvrdil CEO Nick Hayek, ktorý tiež dávnejšie vyjadril skeptický postoj voči Apple Watch, no z jeho názoru nebolo vidieť, že by z nich mal obavy.

Apple Watch
*Zdroj: Bloomberg

Dnes nejčtenější

.