Zavřít reklamu

Apple WatchNie je už žiadnym tajomstvom, že veľkí (a aj malí) vývojári pracujú na aplikáciách pre Apple Watch. K ním sa dostanete prostredníctvom obchodu App Store v aplikácii Apple Watch, ktorý je iný než ten na domovskej obrazovke. No aj keď sa bude jednať o aplikácie pre hodinky, narozdiel od konkurenčných sa aplikácie inštalujú do samotného iPhonu a viacmenej sa len „streamujú“ do hodiniek, takže pre širšie využitie jednoducho musíte mať vždy po ruke svoj iPhone. Otázkou preto ostáva, aký to má význam v prípade športových aplikácií, keďže pri Nike+ Running musíte mať iPhone stále vo vrecku.

Zdá sa teda, že na fitnes budú pre mnohých atraktívnejšie systémové aplikácie Aktivita a Cvičenie, ktoré sú súčasťou systému hodiniek a zrejme vás nebudú nútiť, aby ste si so sebou na svoj 7-kilometrový beh vzali príťaž v podobe mobilného telefónu. Poďme sa však pozrieť na aplikácie tretích strán, ktorých je hneď 44. Medzi tie najzaujímavejšie patria aplikácie ako Shazam, SPG (Starwood Hotels & Resorts) alebo dokonca Instagram, ktorý vám umožní prehliadať fotografie, označovať ich a komentovať. Pretože je tých aplikácií hneď niekoľko, rozhodol som sa rozdeliť ich do kategórií, aby ste mali prehľad o tom, čo s inteligentnými hodinkami môžete spraviť.

Obchod
V tejto kategórii začíname aplikáciou Target. Aplikácia vyvinutá obľúbenou sieťou amerických obchodov vám umožní priamo na zápästí vidieť váš nákupný zoznam, ktorý ste si vytvorili predtým na iPhone a dokonca vás podľa neho naviguje. Sleduje vašu polohu a keď sa blížite k položke, ktorú plánujete kúpiť, upozorní vás na ňu. eBay pochopiteľne nesmie chýbať a hodinková aplikácia vám umožní sledovať aukcie, do ktorých ste zapojení. Zároveň umožní prihadzovať, takže budete na vrchole aukcií na veci, ktoré chcete získať. Prekvapením určite bude, keď na svojich hodinkách budete bojovať o prototyp hodiniek, ktorý nejaký anonym zavesil na web. Svoju aplikáciu má tiež Redfin, ktorý vám umožní sledovať nehnuteľnosti vo vašej blízkosti a v prípade, že zrovna premýšľate o nákupe nového domu, vám môžu hodinky veľmi uľahčiť hľadanie. A ak ste manažér, nesmie vám v hodinkách chýbať aplikácia Salesforce, ktorá vám umožní sledovať aktuálnu analýzu a dozviete sa tak, čo by ste vo svojom biznise mali spraviť ďalej.

Redfin
eBay

Doprava a cestovanie
Dopravných aplikácií je tu hneď niekoľko. Nejedná sa len o aplikácie, ktoré súvisia s aerolíniami, ale aj s pozemnou dopravou. Ale začnime tými aerolíniami, keď som ich už načal. American Airlines aplikácia vám bude posielať čerstvé informácie o vašich letoch a počas letu vám zobrazí mapu a čas, ktorý ostáva do príchodu do vašej destinácie. Tiež informuje o tom, že si môžete vyzdvihnúť vašu batožinu. Aplikácia Expedia vám umožní skontrolovať informácie o vašich letoch a zároveň vás oboznámi s informáciami o hoteli, v ktorom sa plánujete ubytovať, ako napríklad adresa, kontakt a hodnotenia. A keď už vravíme o hoteloch, svoju túru môžete rovno spojiť s hotelmi Starwood. Tie vyvinuli aplikáciu SPG, ktorá vám umožní nielen dostať sa do hotela a získať informácie o svojej rezervácií, ale zároveň vám umožní odomykať svoj apartmán, ak máte tendenciu strácať karty alebo chcete posunúť bezpečnosť na úplne novú úroveň. A ako vybrať správnu destináciu? Napríklad pomocou TripAdvisoru, ktorý bude dostupný aj pre Apple Watch. Wearable aplikácia vás ubezpečí, že reštaurácia, okolo ktorej práve prechádzate, je tou najlepšou v širokom okolí. Samozrejme informuje aj o blízkych pamiatkach a miestach, ktoré by ste nemali vynechať, ako napríklad múzeum Louvre, kam sa pri troche šťastia môžete nevedome dostať v čase zahájenia predaja nového iMacu, ako sa to stalo mne.

Expedia
TripAdvisor
American Airlines
Starwood app

Táto kategória aplikácií je skutočne obsiahla a patrí do nej aj napríklad oficiálna aplikácia BMW iRemote, čím sa potvrdzuje určitá spolupráca medzi Apple a BMW. Ak plánujete kupovať elektromobil BMW i3, potom budete vás budú hodinky upozorňovať na stav nabitia alebo si môžete zamknúť/odomknúť dvere, skontrolovať vzdialenosť alebo keď plánujete čoskoro nastúpiť do vozidla, môžete mu nastaviť teplotu interiéru, takže v zime bude akurát vyhriate v čase, keď doň nastúpite. Po zaparkovan môžete použiť aplikáciu PayByPhone Parking na to, aby ste zaplatili za parkovné, prípadne aby ste si skontrolovali, koľko času môžete svoje auto nechať zaparkované. Aplikácia vás upozorní 10 minút pred koncom časového limitu a v prípade potreby vám ho umožní predĺžiť. No pokiaľ sa rozhodnete nechať auto doma a vyraziť hromadnou dopravou, potom použijete aplikáciu Citymapper, ktorá vám vyhľadá najrýchlejšiu trasu k vašej destinácii. Zároveň ju teda spojí s navigáciou na najbližšiu autobusovú alebo vlakovú zastávku a zobrazí tri najbližšie odchody.

BMW iRemotePayByPhoneCitymapperFitnes a šport
Keď už ste vonku na vlastných nohách, potom máte hneď niekoľko možností, čo robiť ďalej. Športovať? Na to tu máte pár aplikácií. Prvá, ktorú si môžete stiahnuť, je Nike+ Running. Aplikácia z dielne Nike vám umožní prakticky to isté, čo aplikácia pre iPhone, len s tým rozdielom že teraz musíte mať pri sebe obe zariadenia. Inak funguje skoro rovnako, vidíte na nej ubehnutú vzdialenosť, dĺžku behu a tempo. Po pripojení Bluetooth slúchadiel máte možnosť počúvať hudbu z hodiniek. Otázkou ešte je, akým spôsobom dostanete hudbu do Apple Watch, keďže to nevyzerá, že si hodinky pripojíte k iTunes pokiaľ to nie je devkit s Lightning konektorom. Ďalšou športovou aplikáciou je obľúbený Runtastic. Ten funguje rovnako ako Nike+, čiže opäť pri sebe musíte mať iPhone. Na hodinkách však uvidíte informácie o rýchlosti, vzdialenosti a dokonca aj o spálených kalóriách bez toho, aby ste museli spomaliť. Posledná bežecá aplikácia je Strava. Do tretice všetko prepojené a aj potretíkrát musíte mať so sebou iPhone. Hodinky tak slúžia ako informačný panel, v ktorom vidíte zmeny v nadmorskej výške, priemernú rýchlosť, vzdialenosť a krvný tep počas behu alebo jazdy na bicykli. Obsah sa tu aktualizuje podľa etáp a dokonca za spĺňanie úloh dostávate trofeje, takže máte viac motivácie pre beh.

Runtastic
Strava
Správy
Pokiaľ sa vám ale nechce veľmi bežať a skôr si zabežíte, potom si postačíte s čítačkou noviniek, akú predstavuje oficiálna ESPN aplikácia pre Apple Watch. Táto aplikácia vám bude posielať notifikácie o priebehu športových podujatí, ktoré vás zaujímajú. Druhá „divácka“ športová aplikácia je MLB.com at Bat, ktorá vám umožní získavať aktuálne správy z baseballovej ligy, takže viete ako sa darí vášmu obľúbenému tímu, prípadne sa dozviete informácie o hráčoch a o kľúčových momentoch zo zápasu. Tým by sme sa zároveň mohli dostať k ďalším spravodajským aplikáciám. Svoju aplikáciu už stihol predstaviť NY Times, ktorý vám premení Apple Watch na užitočnú RSS čítačku. Nebude vás rušiť neustále, keďže sa zameriava len na tie najdôležitejšie správy. Navyše podporuje Handoff, takže vám umožní pokračovať v čítaní hotovej správy na svojom iPhone alebo iPade. Ani CNN nechce zaostávať a tak vám bude ponúkať vždy tie najčerstvejšie správy z 12 kategórií, medzi ktoré patria Najdôležitejšie správy, USA, Zahraničné, Politika, Technológie, Zdravie, Športy, Zábava… no skrátka všetko možné. Zároveň si môžete nastaviť TV upozornenie, takže ak vás niektorá správa zaujala, hodinky vás upozornia na to, že je práve v televízii. Ak nechcete správy čítať ani sledovať, potom ich môžete počúvať s pomocou NPR One aplikácie pre Apple Watch. Spravodajská stanica je tu navyše celkom osobná a prispôsobená vašim záujmom. Informácie preberá z playlistov vo vašom iPhone.

ESPN
NY Times
CNN
NPR One

Dnes nejčtenější

.