Zavřít reklamu

samsung appleSamsung před pár dny představil vlajkovou loď pro rok 2015. Očekávání byla obrovská, všichni chtěli vědět, jeslti se Samsung vzchopí a konečně představí zařízení, které by vypadalo k světu. Ono se totiž na ty plastové kousky dříve moc koukat nedalo, vzlášť když za ně měl uživatel dát okolo 20 tísíc korun. Jihokorejská firma nezklamala a představila model S6 a S6 Edge s elegantním kovovým rámečkem a skleněnými zády.

Fanoušci Applu se ale hned zhrozili, že Samsung totálně okopíroval iPhone 6, a ihned se této společnosti začali vysmívat. „Samsung všechno jen kopíruje! Jde o mix čtyřky a šestky! To je snad vtip, ne?” Nepopírám, že spodní strana vypadá opravdu jako ta u iPhonu 6, stejně jako sluchátka, název platební služby SamsungPay, či obrazovka u nastavování systému otisků prstů. Ptám se ale:

No a co?
Když Samsung představil svůj nový model, byl jsem nadšený, a to jsem jsem nikdy nebyl jeho fanouškem. Konečně se Samsung předvedl a posunul svůj hlavní telefon na jiný level, který co se týče vzhledu může jednoznačně konkurovat těm nejkrásnějším modelům na trhu (zvlášť S6 Edge, to je podle mého parádní přístroj). To je pro Apple ale jedině dobře. Je skvělé, že konkurence nabízí úžasná zařízení, která iPhone dohání či dokonce předhání ve spoustě záležitostech. To všechno jen posune Tima Cooka a spol. kupředu, aby se víc snažili a neustále představovali nové funkce a inovace. Je přece skvělé, že po letech stagnování přišel Samsung s ohebným displejem, který se nebál zasadit do S6 Edge. To dává Applu jasný signál, že ostatní firmy přichází s novými a novými věcmi. Konkurence, jak už bylo řečeno, je silnější než kdy dřív. Například čínské značky jako Xiaomi či OnePlus se rychle rozrůstají a získávají si tuny zákazníků díky kvalitním produktům a nízkým cenám. Pojďme ale zpět ke kopírování.

iPhone

Ono to totiž rozhodně není tak, že Apple nikdy nic neokopíroval. Ba naopak. Ten, kdo tento fakt popírá, jen nechce přiznat realitu. Dám několik příkladů – neinspiroval se (a to hodně) Apple u šestky designem HTC One M8? Nepřidává operačnímu systému iOS 8 stále víc a víc funkcí z Androidu? Pro další připomenutí to byl Apple, který roky hlasitě vysvětloval, jak 3,5 palcová úhlopříčka je to nejlepší. Poté tuto hranici posunul na 4 palce, aby se v roce 2014 vytasil s dvěma obry v podobě iPhonu 6 a 6 Plus. Lidé samozřejmě podotknou, že Apple jen reagoval na požadavky zákazníků. Dobrá, Samsung udělal to samé a dal uživatelům sklo a kov.

Nechápu, co je na tom všem tak moc špatného. Funkcí, originálního designu, použitých materiálů či velikostí zas tak hodně není. Ono totiž není úplně jednoduché přijít s něčím novým. Po všech těch modelech od stovek společností je prostě jasné, že se telefony budou později či dříve podobat. Naopak, vůbec bych se nezlobil, kdyby Apple „okopíroval” další věci. Strašně bych si přál, aby ztenčil okraje, jako to udělalo LG G3, aby přidal kvalitní reproduktory na přední stranu, jako u HTC One, aby přišel se systémem rozdělení obrazovky na iPadu, jako to udělal Microsoft se Surface 3. Jsou tu samozřejmě další věci – bezdrátové nabíjení, notifikační dioda, voděodolnost, stylus k phabletu… Na tento trend si prostě musíme zvyknout a uznat fakt, že to dělá každá společnost a že to je nevyhnutelný jev v dnešní našlapané době, kdy se společnosti rvou o zákazníky. Není tedy důvod k nějakému šílení ohledně designu S6 a dalších telefonů.

iPhone

*foto: PhoneArena

Dnes nejčtenější

.