Zavřít reklamu

Photos os xPondělní zveřejnění OS X Yosemite 10.10.3 Public Beta dorazilo včetně očekávané aplikace Photos. Tu si tak nyní může kromě registrovaných vývojářů vyzkoušet v podstatě každý, kdo se zaregistruje do OS X Public Beta programu se svým Apple ID, pod kterým má některý z počítačů Mac. Photos však uživatelům působí problémy s převodem svých stávajících knihoven vytvořených v aplikaci iPhoto, kterou by měla nová aplikace nahradit. Pokud i vy máte nějaký problém nebo se teprve chystáte vyzkoušet Photos, pak věnujte pozornost následujícím řádkům, které by měly vaši iPhoto knihovnu lépe připravit pro nové Photos.

V jednoduchosti by se dalo říci, že nemusíte dělat v podstatě nic. Až totiž poprvé zapnete Photos, aplikace automaticky rozpozná, že jste používali iPhoto a detekuje knihovnu, kterou si importujete do Photos. Pokud jste však měli knihoven více, pak stačí při spuštění Photos držet klávesu Alt (⌥) a získáte na výběr importovat i své ostatní knihovny do Photos. Takto pak samozřejmě můžete mezi jednotlivými knihovnami přepínat.

Photos knihovny nabídka

Pokud však chcete nejprve svou iPhoto knihovnu pro Photos lépe připravit, tak před samotným importem je ten pravý čas. Doporučuji si projít celou iPhoto knihovnu a vymazat veškeré fotografie, které zde máte víckrát nebo které nejsou příliš kvalitní. Je pochopitelné, že se mezi vámi naleznou tací, kteří to dělají průběžně, ovšem většina zde má veškeré své fotografie a to i ty, které jsou naprosto nepoužitelné.

Pokud máte v úmyslu použít iCloud Photo Library, kterou Photos nabízejí a která vám umožní si synchronizovat vaše fotografie s ostatními vašimi Apple zařízeními skrz iCloud, pak bych doporučil si současnou iPhoto knihovnu projít opravdu důkladně a zvážit, které fotografie chcete importovat. Apple totiž zdarma nabízí pouhých 5 GB pro iCloud a dotoho se počítájí také zálohy veškerých vašich zařízeních. Ve finále vám tak může zbýt pro fotografie poměrně málo místa a tak je buďto nutné si fotografie důkladně protřídit nebo si uložiště přikoupit za měsíční poplatek. Veškeré fotografie nahrané do iCloud Photo Library se totiž počítají do celkového uložiště vašeho iCloud účtu. Jediné, co se v součastnosti nepočítá jsou fotografie sdílené přes Můj Fotostream. Zde se však shromažďují pouze fotografie (nikoliv také videa), které jste pořidili v posledních 30 dnech, tudíž se rozhodně nejedná o náhradu za iCloud Photo Library.

icloud-prices

Po samotném importu knihovny do Photos by se vám měli veškeré vámi vytvořené události z iPhoto předělat na alba ve Photos. Ovšem jak jsme zaznamenali od našich čtenářů, ne vždy se tak povede. Mohu nabídnout dvě rady, ale ani jedna se vám pravděpodobně nebude zamlouvat. Tou první je provést celý import znovu, přičemž starou knihovnu musít smazat. Napodruhé se může stát, že Photos už události převedou na alba správně. Tou druhou možností není nic jiného, než že si veškerá alba založíte sami podle iPhoto. Samozřejmě v případě, že jste měli událostí opravdu hodně je tento způsob až příliš zdlouhavá a je lepší možná od něho opustit.

Na závěr bych pouze podotkl, že je důležité si uvědomit, že nová aplikace Photos funguje na lehce odlišném principu, než dosavadní iPhoto. Pro mnohé to jistě bude těžký přechod, ale na novinku se dá vcelku rychle zvyknout a naučit se jejím možnostem. Je totiž zcela zřejmé, že Apple cílí především na sdílení fotografií přes iCloud, tudíž tomu je podřízena i celá struktura aplikace, a tak zde nenaleznete možná některé funkce, na které jste byli z iPhota doposud zvyklí. Photos nejsou jen designově upravené iPhoto, ale jde o zcela novou aplikaci, jelikož Apple při její tvorbě začínal v podstatě od nuly.

Dnes nejčtenější

.