Zavřít reklamu

photosNásledující „problém” bude většině připadat jako maličkost, ostatně opravdu o žádnou katastrofu nejde, ale je to záležitost, které si všímám každý den a vždy jsem tak trochu otrávený a naštvaný. Jde o způsob, jakým vývojáři a i sám Apple zadaly možnost zavírat otevřené fotografie – každá aplikace to má úplně jinak, na jiném místě, jinou technikou. V dnešní době, kdy máme v telefonu několik desítek aplikací tak jde o neskutečný nepořádek, na který si nezvyknete a akorát budete zkoumat, jak danou fotografii zavřít.

Možná vše zní trochu zmateně, proto dávám příklad. Jste v aplikaci, nejspíš jde o nějakou sociální síť, a vidíte fotografii. Na tu kliknete, fotografie či obrázek se roztáhne do fullscreen módu. Chcete ji ale zavřít a právě v tom je ten problém – každá aplikace to dělá jinak:

Facebook – v pravém horním rohu je tlačítko „Done”, nebo stačí táhnout prstem nahoru či dolů

Twitter – na obrázek stačí kliknout, nikde žádné tlačítko není

Google Plus – tlačítko se nachází v levém horním rohu

Viber – tlačítko „Close” se nachází v levém horním rohu

Flickr – křížek pro zavření je v pravém horním rohu, nebo stačí táhnout prstem nahoru či dolů

Google Drive – tlačítko se nachází v levém horním rohu

DropBox – tlačítko se nachází v levém horním rohu

Flipboard – na obrázek stačí kliknout, nikde žádné tlačítko není

Nativní aplikace Photos – tlačítko se nachází v levém horním rohu, nebo stačí použít dva prsty a táhnout k sobě

App Store – po otevření fotografie nějaké aplikace se tlačítko pro zavření fullscreen režimu nachází v pravém horním rohu, nejde použít žádný pohyb prsty

Nativní aplikace Messages či Mail – tlačítko je v levém horním rohu, nejde použít žádný pohyb prsty

Je vidět, že nejpoužívanější místo je levý horní roh. Bohužel zrovna tato poloha v roce 2015, kdy vládnou obrovské telefony iPhone 6 a 6 Plus, nedává vůbec žádný smysl – na toto místo je opravdu těžké palcem dosáhnout. Dokonce ale sám Apple v tom má nepořádek, proč se všude nachází tlačítko vlevo nahoře a v App Store v pravém horním rohu? Proč někde jde použít gesto táhnutím a někde ne? Vím, jde o maličkost, ale je to frustrující, všude by měla být stejná pravidla. Podle mého názoru nejlepší technika je ta, kterou používá Facebook nebo Flickr – jednou možností je stisknutí tlačítka, druhou pak jednoduché táhnutí prstem nahoru nebo dolů, uživatel se tak nemusí nikam trefit, proste jen přirozeně potáhne palcem. Snad se jednou dočkáme toho, že všude v jakékoli aplikace bude použitý stejn technika a nebudeme muset tak hledat, kde se co nachází.

photos
app store

Dnes nejčtenější

.