Zavřít reklamu

iOS 8.2 Keď Apple v roku 2012 predstavil iPad mini, vyslúžil si tým zmiešané reakcie. Jedna z myšlienok, ktorú Steve Jobs podporoval až do svojej smrti hovorila o tom, že Apple nikdy nevydá menší tablet, nakoľko je 9,7-palcový iPad tým ideálnym nástrojom na prácu. Opak bol však pravdou a Apple rok po smrti svojho otca predstavil menší iPad, ktorého prvá a druhá generácia sa stali obľúbeným zariadením. Ako si však iPad mini 1. generácie počína so súčastným softvérom, ktorý vyžaduje vyššie hardvérové potreby?

Keď som si v roku 2012 kúpil iPad mini v 16 GB 3G verzii, bol som ohromený z toho, ako tento tablet dokázal krásne svižne pracovať aj so staršími vnútornosťami. Displej v tom čase nebol žiadna sláva, no vedel som to predýchať. Ako však postupoval čas a Apple vydával rôzne aktualizácie iOS, začal som si všímať jednu vec. Môj iPad pomaly ale iste strácal dych, čo sa odrazilo hlavne na stabilite celého systému. Ešte v čase keď som mal na ňom nainštalovanú betaverziu iOS 7, sa to dalo predýchať. Avšak postupne to už bolo čím ďalej tým horšie a z iPadu mini 1. generácie sa stávalo pomalé zariadenie, ktoré malo problém aj so stabilitou jednoduchých aplikácií.

V čase keď prišiel iOS 8, som si v duchu myslel, že sa táto situácia aspoň trošku zlepší a že tento už dva roky starý iPad možno chytí druhý dych. Nestalo sa tak, ba dokonca stal sa pravý opak. iPad som začal používať len výnimočne, nakoľko sa to už jednoducho nedalo vydržať. Hľadal som rôzne cesty, ako by sa dal downgradnúť na pôvodný iOS 6, no márne. Každú jednu aktualizáciu som odkladal, aby som si mohol prečítať reakcie iných ľudí na tento systém, s ktorým má procesor Apple A5 spolu s 512 MB RAM značné problémy. Napokon som sa na viacerých miestach dočítal, že by snáď mohla aktualizácia na iOS 8.2 zlepšiť podporu starších zariadení.

A keď sme pre pár dňami v redakcii dostali možnosť aktualizovať na iOS 8.2 Beta 5, neváhal som. Už chvíľu po nainštalovaní som začal pociťovať ako-takú zmenu. Nie je to nič radikálne, no je tam cítiť drobný posun. iPad je v stabilite jednotlivých aplikácií, ktoré mi pred tým padali, na vyššej úrovni. Zdá sa mi, že sa niektoré veci hľadajú aj rýchlejšie, ako tomu bolo pri iOS 8.1.2 alebo 8.1.3. Viem, že sa zatiaľ jedná len o betaverziu, no môžem po úvodných dňoch od aktualizácie konštatovať, že tento systém je na najstaršie podporované zariadenia o niečo lepšie prispôsobený ako tomu bolo pri drobných aktualizáciách a iOS 8.1.

Určite si po prečítaní tohto článku mnoho z Vás bude hovoriť, prečo som neaktualizoval na novšie „železo“. Dôvod bol jednoduchý: iPad som začal používať prevažne len na písanie mailov a prezeranie internetu, pretože na iné veci som mal buď Mac alebo iPhone. Po nainštalovaní iOS 8 sa to už ani na iné účely používať nedalo a v mnohých prípadoch sa stávalo, že ani tieto jednoduché činnosti môj iPad nezvládal. Konieckoncov môžem konštatovať, že iPad mini je v dnešnej dobe (nie príliš odladených systémov od Apple) už niekde úplne inde, ako tomu bývalo v minulosti so staršími zariadeniami. No našťastie po úvodných dňoch používania tohto zariadenia s najnovšou verziou iOS 8.2 Beta 5 môžem povedať, že je cítiť mierny posun vpred. Nie je to nič extra, no stabilita tohto zariadenia je lepšia, aj v keď sa jedná len o betaverziu. Snáď sa to ešte zlepší s príchodom hotového iOS 8.2.

IMG_0493

Dnes nejčtenější

.