Zavřít reklamu

Photos os xSpolečnost Apple ve čtvrtek poněkud nečekaně uvolnila vývojářům dlouho očekávanou aplikaci Photos, která byla součástí betaverze OS X Yosemite 10.10.3. Aktualizaci a tím i Photos si tedy mohou stáhnout pouze registrovaní vývojáři, kteří mají zaplacený developerský účet. Photos nás velice lákala, tudíž se naše redakce rozhodla si vývojářský účet pořídit, abychom vám mohli poskytnou první opravdové dojmy z aplikace. Jak jste již mohli zaregistrovat, během posledních dní vyšlo několik článků ohledně prvních dojmů a ohledně plynulosti aplikace. Nyní se na vše zaměřímě o něco více podpobněji, pojďme tedy na to.

Photos mají nahradit současnou aplikaci iPhoto, která je v Mac App Store pro uživatele jablečného systému dostupná zcela zdarma. iPhoto slouží spíše pro méně náročné uživatele, kteří nepožadují pokročilé úpravy fotek. Pro ty více náročné Apple nabízí aplikaci Aperture, za kterou je ovšem nutné v App Store zaplatit 79,99 €. Apple však kromě utnutí podpory pro iPhoto chystá také přestat vyvíjet zmíněný Aperture, jelikož i ten mají nahradit Photos, které by měly získat funkce Aperture díky pluginům, jenž si uživvatel bude moci dokoupit podle toho, jaké funkce ke své práci potřebuje. Nasvědčuje tomu také fakt, že Apple jak iPhoto, tak ani Aperture neoptimalizoval pro nejnovější systém OS X Yosemite, tudíž to s ukončením vývoje myslí opravdu vážně.

První dojmy
Sice jak bylo zmíněno v úvodu, již vyšlo několik článků a jeden z nich se dokonce zaměřoval na první dojmy z aplikace, jednalo se konkrétně  o Romanovy dojmy, tudíž si dovolím přidat ještě vlastní. Aplikace jako taková je opravdu krásná a design skvěle ladí s Yosemite. Co se týče přehlednosti aplikace, tak oproti iPhotu je zde vidět jasný posun vpřed, jelikož aplikaci je tak přehledná a jednoduchá, že se s ní naučí pracovat okamžitě každý. Skvělá sladěnost veškerých úprav a rozřazení fotek s iOS 8 je provedena suprově. Veškeré filtry a tlačítka jsou naprosto shodná s těmi v iOS, jen jsem narazil na jeden filtr, který se jmenoval odlišně, než ten v iOS a ve Photos máte ještě nějaké ty funkce pro úpravu navíc.

Synchronizace a novinky v albech
Pokud vlastníte iOS zařízení a společně s tím také jablečný počítač, pak jsou Photos pro vás jako stvořené. Synchronizace mezi zařízeními je naprosto spolehlivá a neuvěřitelně pohodlná. Alba jsou rozříděna naprosto identicky, jako v iPhonu či v iPadu. Ovšem i tak jsou tu lehké rozdíly. Složka pojmenovaná Naposledy smazáno je skryta a nezobrazuje se přímo v albech. Dále je zde složka posledního importu, jelikož do Photos lze samozřejmě natáhnout fotografie z počítače, fotoaparátu nebo disku,a ty se následně zobrazí i ve vašem iOS zařízení, které je připojeno ke stejnému iCloud účtu. Novinkou je také složka pojmenovaná Faces, ve které se zobrazují všechny obličeje, které aplikace rozpoznala z vašich fotografií a kde si můžete přidat ke konkrétním tvářím jména nebo osoby z vašich kontaktů. Kromě alb si samozřejmě můžete nechat fotografie zobrazit jako Roky, Sbírky nebo Okamžiky, což je známé také z iOS.

PHOTOS

Úprava fotografií
To, co mnohé zajímá asi nejvíce je úprava fotografií ve Photos. Dosavadní uživatelé Aperture jistě zajímá, zda Photos nabízejí i nějakou pokročilejší  úpravu. Bohužel neobsahuje a budeme tedy doufat, že Apple nebo nějaký vývojář třetí stran dodá pluginy, které možnosti úpravy fotogrfií rozšíří. V dosavadní verzi je úprava v podstatě identická s úpravou na iOS zařízení. Filtry se jmenují (až na jeden) stejně, není tu ani jeden navíc, vše je skoro stejně rozmístěno a veškeré úpravy se mezi zařízeními synchronizují. Úpravy provedeny v aplikaci Photos je možné vzít zpět na iOS zařízení ihned poté, co se knihovny synchronizují.

Kromě známých úprav jsou tu i některé nové. Konkrétně se jedná o možnost fotografii zrcadlově převrátit nebo také možnost fotografii vyretušovat, což osobně považuji za výbornou funkci, která mi v iOS jednodušše chybí. Rozšířena je také položka Upravit, kde kromě světla, barvy a černobílé je možné si přidat například zaostření, prokreslení, vyvážení bílé a podobně.

Během úpravy je možné mezi fotografiemi překlikávat, tudíž si můžete otevřít například retušování fotografie, vyretušovat potřebně a překliknout šipkou či gestem na trackpadu na jinou fotografii a nabídka pro retušování vám zůstane chytře otevřena, tudíž ji můžete jednodušše použít.

OS X PHotos

Videa
Kromě fotografií lze ve Photos pracovat také s videi, které jsou opět sdíleny mezi zařízeními. Veškerá videa nahraná pomocí iOS zařízení se zobrazí ve Photos a lze je samozřejmě také přehrát. Přehrání je možné 2x, 5x, 10x, 30x nebo 60x zrychlit. Kromě toho je možné si video posouvat po snímcích nebo si nastavit úvodní snímek pro video, které se bude zobrazovat v knihovně. Úprava videí v iOS v podstatě nulová. Jediné, co nativní aplikace povoluje je zkrácení videa. I to je povoleno v aplikaci Photos a opět se skvěle synchronizuje mezi zařízeními.

To, co mnohé jistě zajímá je možnost importu videa. Do knihovny jak na iCloudu, tak na iOS zařízení totiž není možné dostat jakkoli video. Sdílena jsou tedy jen ta, která pomocí iPhonu či iPadu nahrajete. To se však s Photos mění, jelikož ta umožňuje import videa a to se následně automaticky zařadí do složky Videa. Photos tedy kromě synchronizace veškerých vašich fotografií umožňuje i synchronizaci vašich videí. Nevýhodou pak samozřejmě je, že videa zaberou na iCloudu mnohem více prostoru, tudíž pokud vlastníte větší množství nahrávek, je nutné si přikoupit nějaké ty GB navíc.

Photos - úprava videa

Projekty
Absolutní novinkou, o které jsme prozatím neslyšeli a není možné jí vidět ani na iCloudu natož v iOS zařízení je tvoření projektů. V podstatě se jedná o to, že si z vlastních fotografí můžete vytvořit knihu, kalendář, přání nebo výtisk fotografie. Veškeré zmíněné služby jsou zpoplatněny a pro Českou republiku nebo Slovensko jsou pravděpodobně nedostupné. Apple tedy opět míří na běžné uživatele, kteří služby, které Photos nabízí, jistě využijí, jelikož je to naprosto jednoduché. Fotografie svých děti, pořízených iPhonem máte sdílené do Photos, naklikáte ty, které chcete, sestavíte si knihu, kalendář nebo přání. Přidáte vlastní text, kterému bude předdefinován správný styl, velikost a umístění a poté jen zaplatíte a dárek pro babičky pod stromeček nebo k narozeninám máte jednoduše hotový.

Photos - projekty

Prezentace
Photos umožňují si z vlastních fotografií vytvořit vcelku příjemné prezentace. Opět jen vyberete fotografie, přidáte příjemnou hudbu z nabídky nebo připojíte vlastní, vyberete motiv a přehráváte. Takto jednoduché prezentace je možné spustit ihned v panelu Alba, kde prezentaci spustíte jediným stisknutím tlačítka. V sekci Projekty je však možné si vytvořit poněkud pokročilejší prezentaci. Zde je, kromě výše zmíněných možností u jednoduché prezentace, možné si přidávat text ke snímkům, styl přechodů, rychlost snímků či délku prezentace, směr odsouvání fotek a další. Celá prezentace se na závěr uloží, tudíž ji budete mít v sekci Projekty kdykoli k dispozici.

Photos - prezentace

Možnosti nastavení Photos
Aplikace toho ve svých předvolbých příliš mnoho nenabízí. Je zde akorát možnost si vypnout knihovnu fotografií, tudíž se vám veškeré fotografie nebudou zálohovat na iCloud ani do iOS zařízení. Poté zde najdete podobně jako na iPhonu či iPadu možnost optimalizování uložiště, kdy se vám položky do Macu stáhnou jen v případě, že s nimi budete pracovat.

Photos - nastavení

Závěr
Z mého osobního pohledu mohu jen potvrdit Romanovo předešlé tvrzení, že je aplikace i na slabším MacBooku opravdu plynulá. Za celou dobu, co jsem s ní pracoval jsem nezaznamenal žádné zasekávání při procházení nebo úpravě fotek a to vlastním MacBook Air pouze s 4 GB RAM, což je základní výbava, kterou Apple nabízí. Na druhou stranu jsem při synchronizování knihovny při prvním spuštění aplikace zaznamenal opravdu vysoké nároky na paměť RAM i procesor, ale o tom již bude více v samostatném článku.

Zaměřím-li se na přehlednost aplikace, tak Apple získává jednoznačně jedničku za provedení, jelikož vše je tak jednoduché a jasné, že to lépe snad už nejde. Chybí mi však některá gesta na trackpadu, která by mohla být ve Photos více využita, ale jedná se pouze o detail. Vše je dokonale sladěno s prohlížením obrázků v iOS, tudíž jsou knihovny v podstatě indentické a uživatel se tudíž nemusí učit orientovat v nové aplikaci. Navzdory tomu, že je vše prozatím olepenou velkou nálepkou „beta“, je i tak, až na pár nedostatků, co se například nezobrazení celého textu u některých tlačítek týče, již nyní  aplikace připravena pro běžné uživatele. Ti by se jí měli dočkat společně s OS X Yosemite 10.10.3, kterou Apple pravděpodobně uvolní již během jara letošního roku. Na úplný závěr snad potěším ty, kteří si touží Photos vyzkoušet na vlastní kůži, ale nechce se jim platit za developerský účet. Apple by měl totiž aplikaci uvolnit také jako věřejnou betu, což známe již z minulého roku, kdy takto uvolnil tehdejší betaverzi OS X Yosemite.

Dnes nejčtenější

.