Zavřít reklamu

Apple Watch iconApple Watch sa zatiaľ nepredávajú a podľa toho čo naznačil Apple na svojom webe, by sme ich v Európe mali čakať v priebehu roka. Američania sú na tom lepšie, tam sa začnú hodinky predávať už o dva mesiace, potvrdil to Tim Cook. No, ale pretože nie sme v USA (iba náš kolega Šimon), tak sme sa rozhodli vytlačiť si model hodiniek na 3D tlačiarni. A teraz, keď už je naša maketa hodiniek Apple Watch vyrobená, chceme sa s vami podeliť o naše prvé dojmy, ako aj o zaujímavosti z ich výroby. Len na úvod pripomeniem, že sme tlačili menší, t.j. 38mm variant Apple Watch (spoločnosť tým však narozdiel od všetkých ostatných výrobcov hodiniek na zemeguli sleduje veľkosť tela).

Náš model sme si stiahli úplne zadarmo na stránke portálu GrabCAD. Registrácia na tomto portáli je bezplatná, čo je možné pokladať za ďalšiu výhodu, pokiaľ ste jednotlivec, máte po ruke 3D tlačiareň a tiež si chcete vytlačiť tento model. Len je pri tlači treba používať súbory formátu STL. Používali sme tento model (https://grabcad.com/library/apple-watch-38mm-case-1), pričom zo 120MB archívu sme použili len samotný STL súbor s veľkosťou necelých 14 MB. Jednak z časového dôvodu a jednak z dôvodu komplikovanosti výroby jednotlivých komponentov zvlášť. Nevýhodou potom pre nás je, že hodinky máme len vystavené na stole, ale nemôžeme si ich navliecť na ruku, keďže ide o jeden celok aj s remienkom. Avšak, pokiaľ máte viac času, nič vám nebráni v tom aby ste si vytlačili “funkčný” model.

Po počítačovej stránke sa využíval open-sourcový nástroj MakerBot, ktorý je mimo iného kompatibilný aj s OS X, ako môžete vidieť na fotke nižšie. Tu si môžete pred samotnou tlačou upraviť model, položiť ho na dosku, nastaviť všetko čo sa týka tlače a nakoniec už len k svojmu Macu pripojíte 3D tlačiareň, aby ste výrobu zahájili. Ešte pred začiatkom však môžete skontrolovať, ako to bude vyzerať a to priamo na obrazovke počítača! Takže tu vidíte nosné piliere, potenciálne konštrukčné vady a podobne. Ďalšou podmienkou potom je, aby sa počítač nevypínal – ak počítač ukončí svoju aktivitu, znamená to že končí aj výroba a neexistuje možnosť pokračovať v nej, musíte začať odznovu. Preto sa odporúča na tú chvíľu vypnúť všetky úsporné režimy a ak tvoríte niečo väčšie, pripojiť MacBook cez MagSafe. Rovnako je treba vypnúť všetko, čo by mohlo nejak zabrať výkon, takže ani len nepomyslite na to, že by ste začali hrať Warcraft počas tlače. Upravovať dokumenty vo Worde či v Pages môžete, ale skrátka, prenechajte drvivú väčšinu výkonu tlačiarni, ktorú máte pripojenú cez USB.

IMG_1432 kopie
MakerBot

Samotné hodinky sme tlačili v stredisku FabLab (financovaný z eurofondov). Prístup sem má určité podmienky, o čom sa však rozpíšem neskôr. Výhodou prístupu k 3D tlačiarňam je však to, že ak ste startupovým entrepreneurom, ktorý práve vyvinul prevratné príslušenstvo alebo niečo, čo iným spôsobom zjednoduší život, môžete sa vrhnúť do 3D tlače modelu a môžete si vyskúšať, ako sa bude váš výtvor držať, prípadne ako by sa mohol používať, ak ste si už stihli pripraviť zložitejší model. Pretože je 3D tlač určená práve pre takýchto ľudí, keďže vlastná práca a kreativita sa cení.

Hodinky, ktoré sme tlačili, boli tlačené za podmienok, kedy sa doska ohriala na 120 °C a teplota roztaveného plastu bola nastavená na 230 °C, takže po dokončení sme museli použiť kartu, aby sme sa nepopálili. Výhodou materiálu však je, že už sekundu po „vytečení“ tuhne a maximálnu tvrdosť dosiahne už po 5 sekundách. Na výber sú tiež viaceré pevnosti plastu. Naše hodinky sú rovnako pevné ako kocky Lego, ale ak by sme chceli, aby bol ich remienok ohybný, mohli by sme použiť slabšiu pevnosť materiálu. Tiež sa dá nastaviť výplň (odrazí sa na váhe) a z dôvodu, že chcete pevný výtvor a nie jogurt, tu je možnosť vytvoriť nosné piliere. Vlastne je to nutnosť, na druhú stranu tieto sú výrazne tenšie ako zvyšok výtvoru a môžete ich ľahko odlomiť a keď sa vám naozaj darí, nezanechajú na ňom žiadne stopy.

Po 3 hodine aj 2 minútach je náš model Apple Watch (po boku ďalšieho výtvoru) hotový pri aplikovanej hrúbke plastu 0,2 mm. Na výber je tiež hrúbka plastu 0,3mm, ktorá vo výsledku predstavuje skrátenie výrobného času asi o 15 minút, ale nijak zásadne neovplyvní kvalitu modelu, či už to sú hodinky alebo maketa iPhonu 8. Pre reálnejší dojem z makety sme si tiež vytlačili domovskú obrazovku hodiniek, ktorej rozmery sme vypočítali na základe výšky hodiniek (38mm) a rozlíšenia displeja z WatchKitu. Vlastne nám teda stačilo zistiť, že sa hustota pohybuje na 315 ppi, čím Apple dodržal svoj sľub o použití Retina displeju (podľa Steva Jobsa). Ako je potom vidieť na fotkách, perfektne pasuje na hodinky a zaberá približne rovnaký priestor, aký zaberá na webovej stránke Applu.

Dnes nejčtenější

.