Zavřít reklamu

Recenze iPhone 6 plus„Čtyři palce jsou pro váš mobilní telefon to nejlepší, dosáhnete na všechna místa a tím pádem i informace,” řekl nám před pár lety Apple. Fajn, lidé vyžadují větší úhlopříčky, tak jim dáme, co chtějí, řekl si ale poté a představil model se 4,7-palcovým displejem. Tam se ale nezastavil a ukázal světu i phablet s 5,5 palci. Nejde ale už o tablet? Nejde, dle mého názoru se jedná o ten nejlepší telefon, co Apple kdy představil. Za tím tvrzením si stojím a v následujících řádcích vám vysvětlím proč. Je nám jasné, že jsme se s recenzí zpozdili, lepší ale pozdě, než nikdy. Zatímco si jinde můžete přečíst tucty recenzí, ta následující bude možná trochu jiná – přichází od někoho, kdo poslední dva roky každý den používal konkurenční systém Android. Rozhodl jsem se ale ke změně, uživatelská zkušenost se tedy rapidně změnila. Pojďme se tedy podívat, jak recenze iPhone 6 Plus dopadla.

Design, konstrukce, displej
Jak už jsem řekl, jedná se o phablet. Rozměry iPhonu 6 Plus jsou obrovské, někomu by tento model mohl připadat jako tablet. O tom se můžeme hádat dlouhé hodiny, má být mobilní telefon kompaktní a přenosný, nebo má v dnešní době konzumace všech různých informací mít velký displej? Já patřím do druhé kategorie, mobilní telefon používám denně několik hodin a potřebuju, aby všechny informace byly zřetelně vidět, chci a vyžaduju, aby jsem při sledování YouTube či Netflixu nemusel zkoumat, co se kde objevilo či neobjevilo. V minulosti jsem měl jiný názor, do teď si pamatuji, jak jsem kamarádovi vysvětloval, že jeho Galaxy S se čtyři palci je zbytečně velký. Doba se ale změnila, a tak jsem si neskutečně oblíbil jeden z největších telefonů na trhu. S velkým displejem ale přichází kompromisy v podobě občas krkolomného ovládání. To je samozřejmě dané rozměry, materiály, ale i nedostatečným přizpůsobením iOS (k tomu se ještě dostanu).

iPhone 6 Plus

V ruce telefon působí elegantně a kvalitně, celý telefon je z kovu. To přináší pozitiva i negativa. Uživatel má pocit, že používá top model, kvalita zpracování u Applu vždy byla prvotřídní a ne jinak je tomu i tady. Apple opět vsadil na unibody design, zde se ale obzvlášť vyznamenal díky zaoblenému displeji, který působí parádně. Vše funguje jak má, nic nevrže, nic nepřekáží. I hmotnost telefonu je v pořádku, uživatel má alespoň pocit, že používá pořádný kus technologie a ne nějakou hračku z obchodu. Tlačítka se mačkají pohodlně, není na ně potřeba málo, ale ani moc síly. Estetický dojem jen trochu kazí již legendární proužky na zadní straně, odpůrci samozřejmě zmíní, že jich je potřeba. To je možná pravda, konkurence například v podobě HTC se s nimi ale vypořádala podle mého názoru poněkud lépe, pruhy nejsou tak silné a nijak nekazí celkový vzhled.

Co je ale jednou z největších nevýhod použitých materiálů a celkového designu je kluzkost. Telefon rozhodně nedoporučuju používat bez obalu. I když jsem minulý telefon používal bez jakékoli ochrany a vždy jsem si chtěl vychutnat design bez přidaných milimetrů, zde jsem neměl na výběr. Zaoblené hrany, kov a velké rozměry způsobí, že budete mít neustále pocit, že vám telefon vypadne z ruky. Ergonomie tedy vychytaná úplně není, to ale víceméně vyřeší kryt, kteří přidá potřebný grip a ochranu (navíc se zbavíte vystouplé čočky).

iPhone 6 Plus

K rozměrům mám jedinou výhradu, vadí mi totiž velké okraje nad a pod displejem. Je to otravné a pořád dokola, tato záležitost se od první generace vůbec nezměnila. Škoda, telefon by po jejich zmenšení nebyl tak gigantický a více lidí by se tak odhodlalo k jeho koupi. Trochu paradox, Nexus 6 od Motoroly je jen o kousek větší než 6 Plus, ale má v sobě ukrytý 6-palcový displej, jelikož nemá tak obrovské okraje. Chápu, že se dole nachází home button, ale ta horní část by opravdu potřebovala ztenčit.

Displej bude jedním z důvodů, proč si koupíte většího sourozence iPhonu 6. Uděláte dobře, Full HD rozlišení a hodnota 401 ppi se postarají o to, že jde o jeden z nejlepších displejů na trhu. Konzumovat obsah je jedna radost, barvy vypadají nádherně, ale zároveň věrně, jiní výrobci to občas přehánějí tak, že jejich displeje zobrazují sice pěkné, ale nereálné odstíny. Bílá je tedy opravdu bílou a černá černou. Z mého pohledu jedna z nejlepších částí iPhonu! Takovou kvalitu ale dnes už všichni očekávají, jedná se o top model za velké peníze. Displeje se obecně dostaly na úžasnou úroveň, navíc se posunují dál, objevují se rozlišení jako 2K a zanedlouho určitě i 4K.

iPhone 6 Plus

Výkon a iOS
Ač v sobě iPhone 6 Plus nemá nevím kolik jader, výkon je absolutně dostačující. Applu se prostě daří skloubit hardware se softwarem, a tak iPhone s pouhými dvěma jádry v benchmarcích poráží i ty nejvíc našlapané modely od konkurence. To všechno je poznat, nic se neseká, lagům můžete zamávat na rozloučenou. Informace se načítají rychle a bez zádrhelů, hry se spustí okamžitě. Když se občas objeví nějaký problém, není to kvůli nedostatku výkonu, ale kvůli špatně odladěnému operačnímu systému, který i po dlouhých měsících stále obsahuje četné chyby a bugy. Jediné, co mě trochu mrzí, je 1GB RAM, absolutně nechápu, proč Apple na něčem takovém šetří. Ne, že by to bylo nějak znát, v porovnání s iPadem Air 2 se ale například stránky musí neustále načítat. Tímto mě společnost z Cupertina trochu zklamala a naštvala, v dnešní době bych přirozeně čekal vyšší hodnotu.

Přece jenom jde o telefon, a tak je potřeba zmínit kvalitu telefonování. Nesetkal jsem se s žádným problémem, osobu se kterou voláte jde zřetelně slyšet, na druhou stranu ale nejde o to nejlepší, co si jde pořídit. U jiných modelů od konkurence mi zvuk při hovoru přišel jasnější. Reproduktor pro muziku a zvuky na dolní straně iPhonu je hlasitý a poměrně kvalitní. Ale znovu, konkurence je trochu jinde – HTC se svými reproduktory BoomSound převyšuje všechny. Doufám, že se jednou dočkám toho, že se Apple odhodlá zasadit do svých budoucích modelů stereoreproduktory na přední stranu nad a pod displejem.

iPhone 6 Plus

iOS všichni známe. Na jednu stranu jde o plynulý a uzavřený systém, který si sice nejde moc přizpůsobit, na druhou stranu ale iOS nabízí spoustu funkcí a vlastně vše, co k pohodlnému používání potřebujete. Co mě ale vytáčí je to, že se Apple na podporu funkcí, které by využívaly prostor u 6 Plus, jednoduše vykašlal. Jasně, u nějakých aplikací se dá zobrazit landscape mód jako u iPadu, to je ale asi tak všechno. Pardon, málem bych zapomněl, ještě si můžete horní část informací po dvojitém poklepání home buttonu srolovat dolů, což je ale vysoce nepraktické a nespolehlivé. Neznám nikoho, kdo by danou funkci využíval. Hlavní problém tedy nastává, když chcete jednou rukou dosáhnout na tlačítko zpět, které se nepochopitelně většinou nachází v levém horním rohu, což je jediné místo, kam jednou rukou prostě nedosáhnu. Vím, že existuje gesto na vrácení se zpět, to ale bohužel nefunguje u všech aplikací. Dalším a opravdu otravným problémem (i když to asi má být funkce) je to, že se obrazovka iPhonu dá otočit i obráceně. Nějak nevím, kdo by to využil, ale budiž. Problém ale nastává, když si dáte iPhone do kapsy a poté ho vyndáte – obrazovka je obrácena opačně a vy musíte čekat, než se vše načte do původní klasické podoby. Vím, že to není katastrofa, ale jelikož se to děje několikrát denně, docela to překáží. No co se dá dělat, musíme doufat, že se na tuto oblast Apple zaměří v příštích aktualizacích. Uvítal bych třeba, aby se dala obrazovka rozdělit na dvě části, jelikož to 5,5-palcový displej umožní. Stalo se mi třeba, že jsem se nedávno koukal na video na YouTube a chtěl jsem si o daném tématu zjistit nějaké informace. Bylo by skvělé dělat obě aktivity najednou.

iPhone 6 Plus

Ač jde o stabilní systém v podobě iOS 8, každý den se potkávám s několika chybami, které celkovou zkušenost jen zhoršují. Největší problém je s klávesnicí. Apple v iOS 8 představil možnost nastavit si klávesnici třetích stran. Já jsem přirozeně zajásal, jelikož jsem závislý na funkci Flow od SwiftKey, která umožňuje psát tažením po displeji. Byla to tedy první aplikace, kterou jsem po koupi nainstaloval. K dokonalosti má ale tato verze hodně daleko… Je to samozřejmě nejspíš dáno nedostatečnou prací vývojářů, kteří na jejich obhajobu na podporu iOS neměli tolik času, na druhou stranu jsou ale všechny klávesnice (SwiftKey, Swype, Minuum) na horší úrovni než na Androidu. Chyby v této oblasti ale dělá i iOS, občas se klávesnice mezi sebou jen tak sami přehazují, někdy se (zvlášť v aplikaci Zprávy) klávesnice vůbec nevysune. Dále jsem se setkal s bugy při zobrazování zamykací obrazovky, kdy místo načtení se pořídí screenshot, nebo při občasném zamrzávání systému při používání některých aplikací. Celkově jsem ale spokojený, jelikož jsem přešel z Androidu, kde jsem se setkával s mnohem většími problémy, které jsem už nedokázal vystát. Nejlepší funkcí iOS jsou aplikace od vývojářů, které jsou několikanásobně lepší než ty na konkurenčním systému. Na druhou stranu jsou věci, které mi chybí, jako možnost sdílet informace napříč všemi aplikacemi či možnost aktivovat hlasového asistenta i v uzamknutém stavu (Hey Siri“ funguje jen při nabíjení). Co se týče Touch ID, senzor otisků prstu je spolehlivý a rychlý. Nestává se mi tedy moc často, že bych se vrátil k odemykání pomocí kódu. Jen mě trochu mrzí, že si nejde nastavit, aby se telefon uzamkl až po nějaké době. Po uzamčení pomocí tlačítka tedy musíte pokaždé použít Touch ID, což je občas zbytečné pomalé.

Baterie
Upřímně jsem čekal slušnou výdrž baterie. Hodnota blížící se k 3000 mAh by přece i přes velký displej, který vyžaduje hodně energie, měla stačit… a taky, že ano. Baterie není na slušné úrovni, ale na naprosto fenomenální úrovni, a to nepřeháním! Považuju se za power-usera, tedy někoho, kdo dává telefonu opravdu zabrat. Ani jednou (!) se mi nepodařilo telefon za jeden den vybít, a to ho používám několik hodin k náročným úkolům, jako k videím či prezentacím v GoodNotes a Keynote. S iPhonem 6 Plus nemusíte na výdrž vůbec myslet, je jedno, zda necháte zapnuté všechny funkce nebo rozsvícenou obrazovku, telefon prostě vydrží. Dokonce bych tuto záležitost přirovnal k výdrži iPadu Air 2. Podle mého jde o naprostý zázrak, jelikož jsem se spoustu let musel baterií zabývat, to je ale minulostí. Za tuto funkci dávám Applu jedničku, pro mě to je to nejlepší, co iPhone 6 Plus nabízí.

iPhone 6 Plus

Fotoaparát
iPhone má jeden z nejlepších fotoaparátů vůbec. Jiní možná nabízejí víc megapixelů a tunu funkcí, co ale dělá fotoaparát úžasným je celý balíček v podobě software + hardware. A to umí iPhone nejlépe. Aplikaci fotoaparát je radost používat, všechno je rychlé a spolehlivé. Zaostřování je bleskurychlé, barvy plné a věrné, obrovský displej zobrazí scénu jako nikdy před tím, optická stabilizace se postará o klidné a plynulé natáčení. Samotný hardware se od předchozí generace nezměnil, software je ale na daleko lepší úrovni, a to ne jenom díky parádním funkcím jako Slow-Mo, Time-Lapse nebo Panorama. Snímky za zhoršeného osvětlení už tak parádní nejsou, je vidět zašumění a zhoršená ostrost. Celkově jde o ale velmi konzistentní a spolehlivou kameru. Právě zde se změna od konkurence projevila nejvíce.

IMG_0039
IMG_0037
IMG_0030
IMG_0026
IMG_0038

Shrnutí: pomocník pro náročné, rozhodně ne pro všechny
Fyzikální zákony ovlivnit nejdou… iPhone 6 Plus tedy naprosté většině kvůli gigantickým rozměrům vyhovovat nebude, pro ty tu ale je iPhone 6. Pro ty ostatní, kteří neustále konzumují obsah a nevadí jim, že v některých situacích budou nuceni telefon používat oběma rukama, je tu právě tento model. Neuvěřitelná baterie a perfektní displej společně se výkonným fotoaparátem z iPhonu 6 Plus dělají produkt, který nabízí tak trochu všechno v prvotřídním podání. Mezi hlavní nevýhody patří kluzkost, zbytečně velké okraje a několik chyb v operačním systému iOS. Ty už dávno mohly být vyřešené aktualizacemi, doufejme tedy, že o tom Apple ví a prokáže to v následujících měsících. Apple jen musí pochopit, že se k phabletům nemůže chovat stejně jako ke klasickým telefonům. Samsung, ať chcete nebo ne, to už dávno ví, a tak do jeho řady Note přidal několik užitečných funkcí, které naplno využijí velký prostor pro tvorbu či konzumaci obsahu. Celkově ale iPhone 6 Plus hodně chválím, jedná se o komplexní balíček plný užitečných věcí, které opravdu usnadní život. Je radost tento model používat – to mluví za vše.

iPhone 6 Plus

Dnes nejčtenější

.