Zavřít reklamu

khan academyKhan Academy je aplikace, kterou asi většina lidí u nás doma nezná, což je dané hlavně tím, že celý projekt je veden v angličtině. Je to ale velká škoda – Khan Academy je naprosto neuvěřitelným zdrojem veškerých znalostí, informací a návodů. Všechno je navíc zdarma, žádné předplatné a reklamy. Naučit se tu můžete cokoliv co se týká matematiky, vědy, historie, ekonomie, výtvarného umění, či těch nejaktuálnějších témat.

Příběh je to úžasný. Jeden muž jménem Salman Khan se rozhodl pomoci své dceři tím, že jí ukazoval matematické problémy a řešení na Yahoo Doodle notepad. Poté zjistil, že i ostatní potřebují pomoc, a tak začal vyrábět svá videa, která později uploadoval na YouTube. Jeho kanál se rychle rozrostl. Jako non-profitová organizace potřebovala Khan Academy peníze, ty získala a stále získává od zdrojů jako Bill & Melinda Gates Foundation, Lemann Foundation či dokonce sám velký Google. Nejdříve se Khan zaměřoval pouze na matematiku, později se ale vrhl i na jiná, na začátku zmíněná témata. Všechna videa vyrábí Khan a pár dalších lidí, vše podrobně vysvětlují, a tak je snadné vše pochopit.

To vím i ze své vlastní zkušenosti. Na střední škole v USA nám učitel matematiky často povídal o tom, jak si myslí, že přímo v takovéto kategorii se nachází budoucnost učení. Jeho pozice učitele totiž dost ztrácela na významu – videa na Khan Academy jsou tak kvalitní a srozumitelná, že se prostě vše můžete dozvědět online. Největší výhodou je ovšem to, že si vše můžete do nekonečna přehrávat, prostě do té doby, než danou látku pochopíte. Poté si přímo na Khan Academy vyzkoušíte několik příkladů a vrhnete se na další a těžší záležitosti. Sám jsem tedy na Khan Academy chodil každý den, abych si vše zopakoval a dozvěděl se něco nového. Benefitů je ale víc. Výuka se přesunula domů, byla braná jako domácí úkol. Poté se v hodinách už jen počítalo, učitel se vším pomáhal, chodil okolo, studenti si povídali a řešili matematické úlohy. Místo toho, aby učitel hodinu něco přednášel a nikdo si s nikým nepovídal, se lidská interakce obohatila a v konečném efektu zlepšila každý prvek hodin matematiky.

khan academy

Celý projekt už nějakou dobu funguje online na khanacademy.org. K dostání byla i aplikace na iPhone a iPad, ta verze pro iPad se nedávno ale dočkala obrovské aktualizace. iPad ztělesňuje přesně to, co si lidé přejí. Vše chtějí dělat online a na mobilním zařízení. Vždyť se podívejme, jak si studenti v posledních letech tablety oblíbili. Právě v tom spočívá kouzlo Khan Academy. Zvláště po poslední verzi. Nyní můžete v aplikaci dělat úplně všechno, co je na webu. K dispozici je tedy více než 5000 videí a 150000 cvičení, ve kterých si můžete získané informace procivčit a zjistit, jestli příslušnou látku zvládáte. Aplikace je nyní i velmi chytrá – sama analyzuje vaše odpovědi, snímá váš čas a poté vám napoví, na co se musíte zaměřit a co byste se měli ještě raději naučit. To vše se navíc pomocí cloudu synchronizuje mezi aplikací a desktopovou verzí.

Řekněme tedy, že se chci naučit něco o geometrii. Není nic jedoduššího, než kliknout na příslušnou možnost a poté vybrat, co přesně mám na mysli. Pro příklad tedy zvolme kategorii “volume and surface area,” (objem a obsah) a následně třeba “volume of a cone” (objem kužele). Ihned se zobrazí video, ve kterém Khan krok po kroku vysvětluje, jak se objem počítá. Na spodní straně navíc běží titulky. Po shlednutí videa se objeví obrazovka s příklady.

khan academy

Součástí je i možnost si vedle příkladu dělat poznámky a zapisovat odpovědi rukou či stylusem, což je praktické zvláště při počítání matematických problémů.  Aplikace je opravdu rychlá, promakaná a nabízí toho strašně moc. Verze pro iPhone bohužel zmíněné funkce neobsahuje, zatím na ní nejde počítat, můžete “jen” sledovat videa. Pokud se chcete dozvědět něco nového, určitě Khan Academy doporučuju. Jestli jste studentem, stažení by mělo být povinností, sám vím, jak moc mi Khan Academy pomohla!

Dnes nejčtenější

.