Zavřít reklamu

MD1Začiatok roka je tu a spolu s ním tu sú aj prvé recenzie. Hneď na úvod tu máme reproduktory a tentoraz sa pozrieme na pomerne veľkú prenášateľnú kocku (fanúšikovia Minecraftu si prídu na svoje) Amethyst MD1, ktorá v prvom rade prekvapí svojou hlasitosťou a v druhom rade si od nej sľubujeme dobrú kvalitu zvuku. Nemyslím si, že má cenu nejak sa zapodievať úvodom a mohli by sme prejsť rovno k samotnému reproduktoru.

Na úvod vás upúta kvalitné spracovanie reproduktoru, ktorý má (ako som už spomínal) tvar kocky. Ale nie je to len obyčajná kocka, je to kocka s koženým pútkom, vďaka ktorému je držanie reproduktoru pri jeho prenášaní veľmi pohodlné. Ergonomické riešenie zároveň zabezpečí, že pri dlhodobom prenášaní vás nebudú bolieť ruky a tiež predídete riziku, že by vám náhodou padol na zem. Prevládajúcim materiálom je v tomto prípade plast, výnimku tvoria jedine kovové mriežky na prednej strane reproduktoru. Tie sú tvarované v súlade so zvyškom reproduktoru a teda sú na nich vyhĺbené čiary. Samotný reproduktor teda pôsobí, akoby išlo o 7 na sebe položených plôch. Rozhodne tiež poteí, že na reproduktore nič nevŕzga, čo sa u niektorých reproduktorov naopak deje a rozhodne to nepoteší.

Presne tak ako zvyšok reproduktoru, aj vrchná strana je plastová ale nájdete na nej dotykovú plochu, s pomocou ktorej ovládate hudbu, párujete zariadenia alebo s ňou zdvihnete hovor a hovoríte do mikrofónu, ktorý bol umiestnený v súlade s organizovaným rozložením ovládacích prvkov. Mimo iného tu nájdete NFC, vďaka ktorému s ním môžete spárovať chytrý mobilný telefón napríklad od Samsungu a teda nie ste odkázaní len na iPhone a produkty Applu. Tlačidlá ako také sú zvýraznené, ale v skutočnosti reagujú na dotyk presne tak ako touchpad. Pre spojenie s iPhonom môžete použiť Bluetooth alebo 3,5-mm audio jack (Aux-In). Medzi nimi sa prepínate s pomocou tlačidiel na vrchu, ktoré tu reagujú na váš dotyk dobre a nemáte s nimi žiadne problémy. Čo by som ale osobne zmenil v súvislosti s výberom Bluetooth/Aux-In, je hlas, ktorý sa ozýva pri zmene režimu. Totiž, reproduktor vás na to vždy upozorní, ale tento hlas je na môj dojem až príliš hlasný, presne tak ako úvodná zvučka, ktorá sa ozve po zapnutí reproduktoru. Cez deň to nejak veľký problém nepredstavuje, ale keď sa rozhodnete zapnúť reproduktor v noci v paneláku, vaši susedia z toho nebudú veľmi nadšení.

MD1

Zvuk
A tým by sme sa mohli zároveň dostať ku kapitole Zvuk. Tentoraz máme dočinenia so stereo zostavou 2x 1,5 W + 1x 5 W RMS. Netreba preto čakať, že by ste mali v rukách špičkovú audio techniku, ale na základné počúvanie hudby pre bežných ľudí to môže postačiť. Čo však ohromí viac, je vysoká hlasitosť, ktorá je pre reproduktory Amethyst typickou hlasnosťou. Reproduktor je veľmi hlasný a keby ste potrebovali ozvučiť väčší byt, nebudete s tým mať žiadny problém. Navyše vás poteší to, že ani pri najvyšších hlasitostiach reproduktor nijak neposkakuje, ale pevne stojí na mieste a hrá ako o život.

Tým by sme sa zároveň mohli dopracovať k otázke, ktorou sa ja osobne pri výbere reproduktorov zapodievam – aké sú basy? Vzhľadom k rozmerom je celkom pochopiteľné, že basy budú prítomné. Ale žeby až tak dobré? Teda, nechcem tým povedať, že by ste z nich ohluchli, ale skôr že sú skvelo vyvážené, čo ma osobne veľmi prekvapilo. Vaše uši to nebude bolieť a aj keď si pustíte rap, trap alebo Tiësta (toho skutočného, nie tie mainstreamové s..kladby, ktoré produkuje teraz) prehrávané skladby budú znieť tak, že sa v nich nebude nič strácať na úkor basov. Na skvelej úrovni sú podľa môjho názoru aj výšky, ale priznám sa, že by mohli byť ešte o trochu vyššie, aby z toho bol dobrý dojem. Ale to si viete v prípade potreby nastaviť aj vy sami. Ale v konečnom dôsledku keď ste priaznivcom elektronickej hudby, ostanete príjemne nadšení.

MD1 amethyst

Čo v prípade, že ste rocker alebo metalista? Aj keď je pravda, že osobne počúvam primárne elektronické žánre, u reproduktorov si všímam aj kvalitu prehrávania rocku a metalu, ktorú si tiež rád vypočujem. A preto nemohol pri testovaní reproduktore chýbať Linkin Park, Metallica, Pink Floyd ani AC/DC. Predsa len je možné aj to, že si túto recenziu prečítajú aj ľudia z Randalu, aj keď osobne si myslím, že reproduktor sa nemôže rovnať živému vystúpeniu. Takže, na základe tohto som usúdil, že reproduktor je na počúvanie rockovej hudby dobrý, pokiaľ ste teda bežný poslucháč a nie ste audiofil, ktorý si potrpí na detaily. Gitary tu pochopiteľne počujete, aj bicie, ale osobne mám pocit, že občas by neuškodilo, keby boli výšky trochu silnejšie, ako som už stihol spomenúť vyššie. Na druhú stranu, Nothing Else Matters tu znie dosť dobre vzhľadom k cene, to isté platí aj o Welcome to the Machine od Pink Floydu alebo o albume Meteora.

Amethyst

Batéria
Vo vnútri reproduktoru MD1 sa nachádza batéria s kapacitou len 2 000 mAh, čo ma osobne prekvapilo vzhľadom k tomu, že do takto veľkého tela by sa bez problémov zmestila aj väčšia batéria. Tvorcovia však sľubujú, že na jedno nabitie by mohlo byť prehratých asi 6 až 8 hodín hudby, pričom čas nabíjania je len o trochu nižší, 4 až 6 hodín. Z tohto zrejme nebudete veľmi nadšení, keďže to znamená asi jednu živú noc na chate alebo na pláži, ale pokiaľ máte nablízku zdroj napájania, môžete svoj podomácky zorganizovaný Tomorrowland, Coachellu alebo Ozzfest predĺžiť o niekoľko ďalších nocí.

Resumé
V konečnom dôsledku mám z tohto reproduktoru dosť dobrý pocit a to jednak po stránke spracovania a jednak po stránke zvuku vzhľadom k cene. Reproduktor vás totiž ohromí svojou veľmi vysokou hlasitosťou, pri ktorej sa navyše netrasie a nehrozí teda, aby ste na svojej plážovej alebo chatovej párty tancovali okolo tancujúcej krabice. Tvar reproduktoru bol upravený tak, aby sa nejednalo o stereotypný, nudný štvorec, ale aby to bolo niečo, čo vašu pozornosť upúta. Okrem deliacich čiar vás na ňom upúta ešte kožené pútko, vďaka ktorému ho môžete celkom jednoducho prenášať po priestranstve. Čo by som možno v náväznosti ku zvuku vytkol, sú zbytočne hlasné hlasy pri nastavovaní reproduktoru a pri jeho zapnutí. Prítomnosť hlasného zvuku rozhodne poteší a robí to z neho výnimočný produkt, keďže je vďaka tomu vhodný na použitie na párty či už na chate alebo na pláži, skrátka na väčšom priestore a nie je to len o jednej, nanajvýš dvoch miestnostiach. Kvalita zvuku je na tom tiež podobne a pokiaľ ste bežný poslucháč, jeho kvalita vás nenahnevá. Tento názor budete mať pri metale aj pri elektronickej hudbe, kde vás potešia primerané basy, ktoré nedunia, ale zároveň sú dostatočne silné na to, aby ste ich počuli a aby dodali hudbe grády. Čiže pokiaľ hľadáte reproduktor na párty, možno práve Amethyst MD1 by mohol stáť za zváženie. Zároveň by som tiež upozornil na to, že Amethyst má k dispozícii aj dva menšie reproduktory, modely Amethyst MD2Amethyst MD3.

  • Reproduktor si môžete zakúpiť na českom a slovenskom e-shope www.geret.cz za cenu 3 990,- Kč.
MD

Dnes nejčtenější

.