Zavřít reklamu

apple-question-markAko tak sedím cestou vo vlaku zamýšlam sa nad tým, že segmet smartfónov už nie to čo býval. V minulosti nám každý nový telefón priniesol niečo čo sa dalo s trochou nadhľadu označiť ako revolučné. Pamätám si dobu keď na trh prišiel prvý smartfón s dvoma procesorovými jadrami a ako všetci hovorili, že to je absolútna revolúcia v mobilních zariadeniach.

Teraz ma však napadá otázka, či to bolo skutočne natoľko revolučné ako predstavenie prvého iPhonu. Podľa môjho názoru určite nie. Ak si to zhrnieme tak mobilný segment v dnešnej dobe nemá čím spotrebiteľa prekvapiť. Už to nie je segment založený na wow-efektoch. Už to nie je segment, ktorý by prinášal revolučné riešenia. Už je to len segment, ktorý každoročne prináša prakticky rovnaké veci, ktoré prešli len evolučnou obmenou.

V súčastnosti sa výrobcovia nesústredia na to aby priniesli niečo naozaj prelomové. Dôležitejšia je pre nich hrúbka zariadenia aby sa mohli chváliť tým, že práve oni Vám ponúknu kus hardvéru, ktorý je najtenší na svete. Predbiehajú sa v tom, kto naservíruje jemnejšie rozlíšenie. Pritom toto všetko sú len marketingové ťahy pretože rozdiel medzi QHD a FullHD na súčasných veľkostiach pohybujúcich sa v rozmedzí 5,5 až 6 palcov je na pohľad nerozoznateľný.

Závody bohužiaľ už dlhšiu dobu bežia aj vo veľkosti uhlopriečok. Keď sme sa pred pár rokmi smiali ľuďom, ktorí chodili pri uchu s 5 palcovým telefónom ani nás len nenapadlo, že o nejaký čas neskôr  bude 5 palcov priemerná veľkosť. Je pravda, že na väčšom displeji sa zobrazí podstatne viac informácií ako na malom, ale pri obrovských displejoch ako napríklad 5,5 palca či viac ma napadá otázka: „Nie je mobilný telefón odvodený od slova mobliný, čo znamená ľahko prenosný?“ Myslím, že áno, no so súčasnými pádlami, ktoré bývajú často veľké ako dlaň hráča hádzanej sa už o mobilnosti hovoriť veru nedá. Ak chcete takýto telefón bezproblémov nosiť so sebou musíte si naň kupovať špeciálne púzdra na opasok nakoľko sa často stáva, že Váš smartfón je väčší ako Vaše vrecko na nohaviciach. Kedy sa tento trend zastaví? Kedy výrobcovia konečne pochopia, že väčšinu ľudí nezaujíma či má vo vrecku FullHD alebo QHD displej?

iPhone 6 vs iPhone 5s

Ak si chcete v dnešnej dobe kúpiť slušne vybavený telefón priateľných rozmerov musíte bohužiaľ veľmi dlho pátrať a dokonca sa môže stať, že si budete musieť vybrať high-end spred roka možno dvoch. Azda posledným telefónom najvyššej kategórie, čo si do nedávna držal príjmnú veľkosť je dnes už rok starý iPhone 5S. Pretože aj značka, ktorá kedysi určovala rozdiel medzi revolúciou a evolúciou sa nechala zlákať týmto štýlom a priniesla 4,7 a 5,5 palcový smartfón. Viem, že už iPhone 6 a 6 Plus nie sú novinky ako tomu bolo pred pár mesiacmi, no nedalo mi to nespomenúť. Rovnako sa v tomto článku musím zamyslieť aj nad podobou dnešních telefónov. Keď ste pred pár rokmi videli niekoho kto mal Samsung Galaxy S2 tak ste hneď vedeli, že sa jedná o súčasnú špičku. Dnes sú si smartfóny niektorých výrobcov natoľko podobné, že okolie, ktoré sa ako-tak kedysi vyznalo v smartfónoch dnes už nerozozná či to držíte Samsung Galaxy S5, Galaxy Alpha či niektorý so Samsungov nižšej rady.

Viem, že to už asi nikdy nebude starý dobrý trh so smartfónmi kedy ste presne vedeli aký telefón kto má, kedy sa Vám váš mobil zmestil do vrecka bez strachu z ohnutia či potreby zväčšenia vašej kapsy. Myslím si preto, že väčšina výrobcov by sa mala zamyslieť nad svojou obchodnou stratégiou a mali by prestať vyrábať dosky na krájanie klobásy či obrovské pádla, ale mohli by sa začať zameriavať na niečo naozaj revolučné čo by mohla byť napríklad aj 3 či 4 dňový výdrž na jedno nabitie u bežného smartfónu.

iPhone 6 Display

Dnes nejčtenější

.