Zavřít reklamu

OS X Yosemite iconIkonický analytik Ming-Chi Kuo sa z nášho života na nejaký čas vytratil a celkom nás prekvapilo, že tento mesiac ešte nezverejnil žiadnu správu, ako bývalo zvykom. Ale to sa dnes stalo a renomovaný analytik odhalil, že Apple zrejme pripravuje najväčšiu zmenu vo svete počítačov Mac za posledné roky. Spoločnosť sa podľa jeho slov pripravuje na výrobu vlastných procesorov pre počítače Mac, ktoré by využívali architektúru ARM. Pre Apple by to znamenalo výhodu, mal by pod kontrolou dátumy vydania svojich produktov a nemusel by sa prispôsobovať Intelu, na druhú stranu to nevyzerá ako najlepšie riešenie, keďže ARM architektúra nie je kompatibilná s x86-64 architektúrou, na ktorej dnes beží OS X.

Znamenalo by to teda problémy s kompatibilitou s aplikáciami, ktoré vychádzali doteraz, pokiaľ by Apple neprišiel na spôsob, ako emulovať súčasné aplikácie ako Photoshop, After Effects alebo Parallels na architektúra ARM. Použitie mobilnej architektúry by navyše ovplyvnilo postavenie Macu ako plnohodnotného počítaču, môže to však byť neodvratný krok, pokiaľ chce Apple vyvinúť nami často spomínaný iOS X (iOS 10), kde by došlo k úplnému zjednoteniu iOS a OS X, ktoré by mohlo zahŕňať aj aplikácie – čím by mohli bežní spotrebitelia používajúci MacBook Air na prácu s internetom, získať behom sekundy viac ako 1 000 000 aplikácií z App Store.

iOS 10 vyjde v roku 2016 a Ming-Chi Kuo naznačil, že prvý ARM Mac môže vyjsť v ten istý rok. Svoje vyhlásenie obhajuje tým, že aktuálne procesory navrhnuté Applom majú rovnaký výkon ako čipy Intel Atom a Core i3, čo znamená, že sú dostatočne výkonné na to, aby sa nachádzali v MacBooku. Odhaduje sa zároveň, že s prichádzajúcimi generáciami bude ich výkon ešte viac narastať, keďže tento rok Samsung (a GlobalFoundries) začne vyrábať čipy Apple A9, TSMC začne vyrábať čipy A9X a budúci rok si dvojica vymení úlohy pri procesoroch Apple A10 a A10X. Navyše sa to zdá celkom logické, keď vezmeme do úvahy, že Jony Ive má dnes v Appli väčšiu moc než kedy predtým a jeho posadnutosť tenkosťou všetci dobre poznáme. Procesory ARM by preto umožnili vyrábať ultra-tenké Macy bez chladenia, čo je vec, ktorú chce Apple už teraz dosiahnuť pri novom MacBooku Air 12″. Nakoniec sa Kuo tiež pozrel na Apple Watch, kde očakáva, že zatiaľ čo Samsung bude vyrábať čipy S1, TSMC bude vyrábať čipy S2 pre použitie v budúcej generácii hodiniek, ktorá by mala vyjsť už budúci rok.

Ming-Chi Kuo suppliers
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.