Zavřít reklamu

iPhone 6 a iPhone 6 Plus ikonaOd začiatku roku sa stretávame so špekuláciami o novom iOS zariadení, ktoré by mal Apple predstaviť koncom roku. Tých špekulácií je navyše podstatne viac, než o iPhone 6s a ako sme sa už naučili v minulosti, veľké (a pribúdajúce) množstvo špekulácií začína potvrdzovať, že Apple na takom zariadení skutočne pracuje. Veď si určite pamätáte tých 8 miliónov článkov o 5.5-palcovom iPhone, 4.7-palcovom iPhone a plastovom iPhone. Prečo by sa však Apple mal (a chcel) vrátiť k uhlopriečke, ktorú v septembri/září opustil? Existuje aspoň 5 dôvodov, prečo Apple môže predstaviť taký telefón.

Dizajn

V roku 2014 sa line-up telefónov od Apple rozrástol na 4 modely – iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 a 6 Plus. A keď si pozriete stránku spoločnosti, máte na nej možnosť porovnať si farby jednotlivých modelov a tu si všimnete, že iPhone 5c jednoducho nepatrí do line-upu, nehodí sa dohňo svojimi žiarivými farbami. Telefónu samozrejme nechcem nič zazlievať, konieckoncov sám som si ho kúpil kvôli tvaru, ktorý sa mi drží oveľa pohodlnejšie ako iPhone 5s. Je síce pravda, že tento rok ho už Apple prestane predávať, ale zrejme bude chcieť mať v portfóliu jeden-dva telefóny, ktoré budú vhodnou voľbou pre užívateľov, ktorí chcú naďalej 4″ displej.

iPhone 5c
Pre tých, ktorí nechcú väčší displej

A súdiac podľa komentárov na internete, ešte sa nájde celkom dosť ľudí, ktorí nechcú väčší iPhone. Je pravda, že ich nebude toľko, koľko už prešlo na väčšie iPhony, ale predsa len to môžu byť ďalšie milióny užívateľov, ktorých si môže Apple „privlastniť“. Mimo iného to môže chcieť aj samotný Apple, ktorý vyhlasoval, že 4″ displej je ideálny z dôvodu, že ho viete ovládať jednou rukou a pri predstavení iPhone 6/6 Plus si bol vedomý toho, že telefón vyrobil kvôli požiadavkom trhu a nie kvôli sebe. Sám uvádza, že väčší displej je lepší skôr kvôli technológiám a kvôli tomu, že na ňom môžete vidieť viac obsahu, ale o tom, že by 4,7″ alebo 5,5″ bola ideálna uhlopriečka, nenájdete na stránke Applu pol slova.

Cena

Ako som už spomenul, Apple si môže vďaka tomuto telefónu „privlastniť“ ďalších užívateľov. To závisí pochopiteľne aj od ceny a pokiaľ Apple prejde na model, v ktorom by začal predávať 3 veľkosti smartfónov, od menšej by bolo treba čakať nižšiu cenu. Pochybujeme, že by sa jednalo o príliš nízku cenu, ale skôr pôjde o cenu podobnú tej, za ktorú sa začal predávať iPhone 5c, teda zhruba 600€ alebo 549 dolárov. Tentoraz by ste však už platili za hliníkový telefón a nie za plastový – práve plast odrádzal ľudí od toho, aby zaň zaplatili šesť stoviek.

iPhone 6 mini
Hardvér

Od nižšej ceny sa však odrazí aj hardvér a ak by Apple predstavil iPhone 6 mini, s vysokou pravdepodobnosťou by použil hardvér klasickej 6-ky, teda procesor Apple A8. Výkonnejší procesor by zaiste potešil, keďže tu by v porovnaní s iPhone 5s mohol Apple prezentovať nárast výkonu o niekoľko %. Ten by spolupracoval s displejom s nižším rozlíšením, čo by sa odrazilo na ešte väčšom náraste výkonu, než aký predstavoval upgrade z 5s na 6. To by tiež potešilo ľudí, ktorí plánujú upgradovať. V roku 2015 si už nikto nekúpi telefón z roku 2013, ten je proste starý a je jedno, že v benchmarkoch sa mu darí podobne ako iPhonu 6. Skrátka už má svoj vek. Dajte teda ľuďom novší hardvér a oni si telefón kúpia – a dajte im dôvod, prečo prejsť z iPhonu 5s alebo 5c.

Apple Pay

A tým najhlavnejším dôvodom je podľa mňa Apple Pay. Platobný systém s logom Applu na území USA zaznamenal ohromný rast popularity a technológia, ktorú tam v minulosti nepoužíval prakticky nikto, zrazu nahradila pásky a podpisy. Najväčším dôvodom pre kúpu (po boku 4″ displeja) teda bude vstavanie NFC čipu, s pomocou ktorého bude možné vykonávať platby bez nutnosti kúpiť si Apple Watch a ako ukazujú rôzne prieskumy, nie všetci si chcú kúpiť inteligentné hodinky.

Apple Pay

Dnes nejčtenější

.