Zavřít reklamu

keyboardsilver-copy kopieMacBook Air s Retina displejom je notebook, o ktorom sa špekuluje už prakticky od uvedenia prvého Retina MacBooku Pro. Vysoké rozlíšenie na obľúbenom notebooku rozhodne poteší, ale skutočnosť je taká, že Apple sa musí (presne tak ako každá iná firma na svete) popasovať s množstvom problémov, ktoré predchádzajú vyrobeniu prevratného zariadenia. Ako sa ale zdá, Apple už tieto problémy vyriešil a 12″ MacBook Air s Retina displejom by mohol vstúpiť do výroby už tento rok a spoločnosť by ho mohla predstaviť na tohtoročnej WWDC, čím by riadne okorenila program.

A teraz, vďaka zdrojom blízkym 9to5mac, máme možnosť pozrieť sa na to, ako bude počítač vyzerať a čo ponúkne, ešte predtým, než ho vôbec Apple predstavil. Ľudia, ktorí mali možnosť vidieť nový Air, tvrdia, že si Jony Ive a jeho tím pripravili radikálnu zmenu dizajnu, ktorá sa orientuje na budúcnosť a počítač je tak tenký, že ho nadobro zbavili veľkých USB portov, slotu pre SD karty a tiež sa rozlúčime s MagSafe portom. Vďaka úplne novému dizajnu má byť počítač podstatne menší, než 13″ Air a zároveň má byť asi o 6 milimetrov kratší a vyšší, než Air 11″. Taktiež, kvôli zachovaniu rozmerov podobným 11″ Airu, došlo k zmenšeniu rámu displeja.

MacBook Air Retina

Počítač dokonca ide v šľapajoch 12-palcového PowerBooku zpred 12 rokov. To znamená, že Apple sa zbavil prázdneho priestoru napravo aj naľavo od klávesnice. Taktiež došlo k drobnej zmene pozície tlačidiel, ktoré sú teraz bližšie k sebe, kvôli skráteniu šírky notebooku o 6 mm. Túto zmenu môžete vidieť na fotkách nižšie. Zároveň malo dôjsť k zmene umiestnení niektorých funkčných kláves vo vrchnej časti MacBooku, predovšetkým teda Apple presunul tlačidlo pre zapnutie úplne naľavo, pred Esc. Či je to zrovna dobrá zmena, to ukážu až recenzie, keďže existuje možnosť, že si to ľudia budú pliesť. Na druhú stranu, na Macu nepoužívate „Esc“ ani zapínací kláves tak často, ako na notebookoch s Windows. Ďalšia zmena sa dotkla trackpadu. Ten je zhruba rovnako veľký ako ten na 11″ Airi, ale je vyšší a takmer sa dotýka medzerníka. Navyše, zdroje potvrdzujú, že trackpad už nekliká.

MacBook Air Retina

Prečo nekliká? Súvisí to so snahou o stenčenie MacBooku, ktorá sa Applu očividne podarila. MacBook je preto vo výsledku asi tak tenký ako ho vyrenderoval Michael Steeber z 9to5mac, teda je výrazne tenší, než MacBook Air 11″. Zachováva si však tvar typický pre produktovú líniu MacBook Air, čiže sa stenčuje smerom k užívateľovi. Po jeho otvorení si všimnete ďalšiu zmenu a to tú, že nad klávesnicou sa nachádzajú 4 otvory pre audio, ktoré zároveň slúžia ako výpomoc pri chladení notebooku. Obsahuje procesor Broadwell Core M, ktorý si vystačí s pasívnym chladením a pri tak tenkom tele mu otvory len pomôžu, aby sa neprehrieval. Aj kvôli tomu ho pracovníci Applu označujú ako MacBook Stealth, čím chcú naznačiť úplne novú úroveň prenášateľnosti.

MacBook Air Retina

Apple je známy jednoduchosťou a v kombinácii s ultra-tenkým zariadením sa to odrazí na počte portov. Nový MacBook Air má totiž najmenej portov zo všetkých počítačov, ktoré Apple kedy vyrobil! Sú len dva. Tradične sa tu nachádza 3,5mm audio jack a potom je tu čerstvá novinka, USB Type-C port, oveľa menší oproti klasickému USB portu a navyše obojstranný, skoro ako Lightning port na iOS zariadeniach. Tiež má väčšie schopnosti než tradičné USB a preto drobný kábel dokáže prenášať obraz, vďaka čomu Apple na notebooku nepotrebuje Thunderbolt port. Technológia má tiež dostatočné schopnosti na to, aby mohla slúžiť na nabíjanie notebooku, vďaka čomu Apple mohol vyradiť MagSafe. Na druhú stranu, pri USB je stále riziko, že ak by ste nechtiac potkli o kábel, jednak by vám padol na zem MacBook a jednak by sa zlomila koncovka káblu, čo rozhodne nikto nechce. Na druhú stranu, Apple ešte stále nepotvrdil, že by sa tak stalo, keďže testuje viacero prototypov a zatiaľ čo niektoré obsahujú len dvojicu portov, iné obsahujú ďalšie známe porty. Prekvapivo, keď už sa spomenulo slovíčko „Stealth“, môže nepriamo naznačovať farbu počítaču. Nebolo totiž vylúčené, že MacBook Air 12″ vyjde vo verzii Space Gray.

  • MacBook Air Retina
    MacBook Air Retina
    *Zdroj: 9to5mac
  • Dnes nejčtenější

    .