Zavřít reklamu

Recenze MacBook AirSterling Hirsh, programátor pracující pro známou stránku iFixit, 29. prosince publikoval článek, ve kterém popsal jaké měl s MacBookem Pro problémy a jak je následně vyřešil. V jeho příspěvku píše, jak u jeho počítače zaznamenal určité přehřívání. Podle Hirshe je jeho model MacBooku tímto problémem známý. Hirsh navíc díky své profesi svůj počítač používá neustále, také na něm hraje a používá ho pro přehrávání své milované elektronické hudby.

Sterling také popsal, jak se MacBook snažil několikrát opravit. Vnitřek několikrát zkoušel zchladit  kompresovaným vzduchem, zakoupil stojánek a spustil program, který zařídí, že větráky neustále běží na maximalní rychlost. Nic z toho ale nepomohlo: jeho MacBook nakonec nešel ani spustit. Hirsh vypráví:

„Zrovna jsem klasicky pracoval když se začernil celý displej. Když jsem počítač vypnul a poté znovu zapnul, displej se rozsvítil, ale startovací obrazovka se nenačetla a displej se měnil z bílé barvy na černou – vše mi říkalo, že je nějaký problém na základní desce. Nejspíš ta obrovská teplota (která by klidně vařila vodu) ohnula celou desku a pájky se uvolnily ze svých pozic. Řešení? Ohnout to zpátky: ohřát zařízení tak, až se pájky dostanou zpět na svá místa.“

Takže je vidět, jaké Hirsh zvolil radikální řešení. Místo toho, aby počítač poslal do opravny (což by chvíli trvalo) se rozhodl ho rozebrat, odpojit několik částí ze základní desky a zapnout troubu na 170° stupňů Celsia. Poté zakoupil termální pastu (kterou je možné zakoupit v hardware obchodech), aplikoval ji na papír na pečení a pak už jen sledoval proces pečení trvající sedm neuvěřitelně dlouhých minut. Hádejte co? Fungovalo to!

„Poté, co jsem to všechno zchladil, znovu aplikoval termální pastu a vše dal dohromady, jsem počítač zapnul a radoval se z toho, že se zařízení normálně podařilo spustit. Vše fungovalo po dalších osm měsíců,” vysvětlil Hirsh. To ale nebylo všechno. Ve stejném příspěvku se Hirsh rozpovídal o tom, že jeho MacBook přestal fungovat před čtrnácti dny. Zkusil toho spoustu – použil více termální pasty, horkovzdušnou pistoli a příslušná místa dokonce obalil alobalem.

Nakonec Hirsh znovu položil MacBook Pro do trouby, kterou tentokrát nastavil na sedm minut a třicet sekund. Už víme, že je Hirsh poněkud kreativní. A tak vás asi nepřekvapí to, že se následně rozhodl do spodní částí zařízení (přesněji do míst kde jsou větráky) provrtat 60 dírek. Vše bylo opraveno.

„Zdá se, že větráky i díky dírkám fungují více než před tím – když položím papít na spodní stranu MacBooku, papír se k ní přichytí. Průměrná teplota je nyní okolo čtyřicítky a padesátky, což je o dost méně než v březnu. Je stále brzo na finální verdikt, ale počítač nyní bezproblémově beží už patnáct dní. Jasně, použil jsem poněkud jiné než běžné techniky, ale takhle jsem zachránil svůj MacBook – pomocí dírek a trouby.“ Oceňujeme Hirshovo kreativitu a představivost, na druhou stranu vám zmíněný proces rozhodně nedoporučujeme. Raději zkousněte to otravné zasílání počítače do opravny nebo kontaktujte Apple.

Recenze Apple MacBook Air

*Zdroj: Business Insider

Dnes nejčtenější

.