Zavřít reklamu

Apple 2015V minulém článku jsem se osobně zaměřil na to, čím mě Apple potešil nebo naopak nepotěšil v minulém roce, tedy v roce 2014. Tento rok je ovšem za námi, a tak je vhodné nahlédnout do budoucnosti, do roku 2015. Pojďme si tedy probrat, které kroky od Applu můžeme očekávat v nadcházejícím roce. Zaměřím se spíše na samotné produkty společnosti, a také na to, co můžeme s určitostí očekávat. Řeč bude o nadcházejícím OS X, iOS, spekulovaném Macbooku Air, Apple Watch a také o dalším iPhonu.

Nový OS X
Apple se zapřísáhl, že bude svůj desktopový systém aktualizovat každý rok. To je velký a odvážný slib. Apple ho prozatím vždy splnil a každý rok vydává celkem slušné aktualizace systému. Trochu samozřejmostí se stává, že vždy s novým systémem přijdou i nové chyby. Osobně si myslím, že se neduhám nedá zabránit, ať zkoušíte vše sebevíckrát. Někomu se chyby objeví, jiným zase ne. Současný OS X Yosemite je výborný systém, ale již od začátku trpí problémem ohledně Wi-Fi připojení. Apple se snažil problém vyřešit aktualizací, ale ani ta všem nepomohla. Doufejme tedy, že další aktualizace systému se z chyby poučí a již ji obsahovat nebude. Představení nového OS X můžeme očekávat na jaře, kdy systém bude opět předán vývojářům k testování. Apple v minulém roce umožnil testovat beta verzi systému také uživatelům bez developerského účtu, tudíž si systém mohl vyzkoušet kdokoli, kdo se přihlásil se svým Apple ID na příslušných stránkách. To samé můžeme s jistotou očekávat i tento rok. Budeme se moci podílet na zlepšování systému, než ho Apple na podzim oficiálně vydá pro všechny uživatele. A co od nového systému očekávat? Popravdě si netroufám hádat, ale věřím v další propojení s mobilním systémem iOS, vylepšení dosavadních funkcí a rozhodně lepší provázanost s iCloud Photo Library.

Nový iOS
S naprostou jistotou můžeme očekávat i nový mobilní systémem od Applu iOS. Pravděpodobně ponese označení iOS 9. Apple jistě zůstane u současného designu systému, jen možná pozmění některé drobnosti, jako tomu bylo mezi iOS 7 a iOS 8. Nový iOS by mohl být lépe přizpůsobený pro větší uhlopříčky nových iPhonů. Především pro iPhone 6 Plus by mohl být systém lépe navržený, a tak se můžeme dočkat toho, že systém pro nový iPhone 6s Plus (zda-li bude) bude lehce pozměný nebo bude obsahovat více funkcí, než pro potenciální iPhone 6s. Jsou to však jen mé osobní předpoklady. S určitostí můžeme ovšem říci, že nový iOS bude vývojářům představen na jaře a pro veřejnost bude ovlněn společně s novým iPhonem nebo novými iPhony.

Nový MacBook Air
Je již na čase, aby Apple aktualizoval svůj MacBook Air. V roce 2014 jsme se dočkali jen opravdu minimální aktualizace tohoto produktu a dokonce ani samotný Apple se o aktualizaci nezmínil a jen nový MacBook Air s vylepšeným procesorem přidal do svého internetového obchodu a ukončil prodej minulé řady. Tento rok očekáváme celkem významnou aktualizaci. Úniky, které nám doposud prozradily podstatné informace o produktu prozrazují, že nový MacBook Air by měl mít 12″ uhlopříčku displeje, Retina displej, nový procesor Intel Broadwell, trackpad bez tlačítek a nové USB 3.1. Dále by měl být ještě tenčí, než doposud, neměl by obsahovat žádné aktivní chlazení pomocí větráčku a měl by být sestrojen ve třech barevných provedení, konkrétně v současné stříbrné, Space Grey a Gold tak, aby počítač ladil s barvami iPhone 6. Jedná se ovšem pouze o úniky a nikdy nebude nic stoprocentně jisté, dokud sama společnost takový produkt nepotvrdí. Osobně se na nový MacBook Air těším, jen se bojím, že pokud Apple představí další produkt a dokonce i v několika barvách, bude jen opakovat chyby z minulosti, kdy společnost nabízela několik druhů od jednoho produktu, což vedlo ke ztrátám společnosti.

Apple Watch
Jistě nejočekávanější produkt roku 2015. Jedná se totiž o absolutní novinku, kterou Apple již představil a slíbil, že se Apple Watch začnou prodávat v prvním čtvrtletí roku. S produktem můžeme tedy jistě počítat. Kalifornská firma sice o Apple Watch poskytla při představení několik informací, ale stále o nich nevíme zdaleka vše. Víme, že nabídnou speciálně upravený iOS, budou se prodávat ve třech variantách, přičemž budou začínat na 349$, tedy zhruba 10 000Kč. Víme také, že s nimi bude možné platit prostřednictvím Apple Pay, a třeba také to, že budou v podstatě závislé na iPhonu. Produkt si jistě získal již teď mnoho příznivců a můžeme očekávat opět vysoká čísla, co se prodejů týče. Osobně si ovšem myslím, že první řada bude jakýsi průkopník a Apple bude teprve zjišťovat, co prodkut vlastně dokáže a co vše by se s ním dalo dokázat a již druhá generace Apple Watch bude o poznání přínosnější jak pro uživatele, tak pro společnost. Na Apple Watch se samozřejmě těším, ale budu spíše celou situaci sledovat, než abych se osobně zapojil tím, že produkt zakoupím. Ale kdo ví, třeba se do produktu zamiluju natolik, že koupi hodinek neodolám. Podobně jsem měl tak i u předešlých generací iPhonu, kdy zpočátku jsem novým produktem příliš nadšený nebyl, ovšem po čase jsem se do produktu zamiloval natolik, že jsem se koupi neubránil. Předpokládám, že mnozí z vás to mají podobně.

Další generace iPhonu
S určitostí, s jakou můžeme očekávat další iOS, můžeme počítat také s další generací iPhonu. V současné době se často objevuje, že bude představen iPhone 7. Tento krok se mi zdá osobně velice nepravděpodobný a spíše očekávám nástupce současného iPhonu, tedy iPhone 6s. Domnívám se také, že můžeme počítat i s nástupcem většího iPhonu, tedy iPhone 6s Plus. Současné prodeje iPhonu 6 Plus nejsou vůbec špatné a obvzláště v asijských zemích je větší model velice oblíbený. Uživatelé iPhonu 5c budou dle mého názoru zklamáni, jelikož se domnívám, že Apple nechystá barevný iPhone 6c. Prodeje tohoto modelu nebyly nikterak špatné, Applu to však pravděpodobně nestačí. A co od nových iPhonů čekat? Pravděpodobně bude obsahovat zase o kus lepší procesor, mohlo by se jednat o větší skok ve výkonu, než tomu bylo mezi 5s a 6. Dále je možné, že nástupce bude obsahovat vylepšený fotoaparát a bude se více zaměřovat na naše zdraví.

iPhone 6 Display

Dnes nejčtenější

.