Zavřít reklamu

2014Rok 2014 je skoro za námi. Rok to byl neskutečně zajímavý, přihodila se spousta neuvěřitelných věcí. Lidé například dokázali přistát se sondou na kometě, v dnešní době sledování všeho možného se nepochopitelně ztratilo se letadlo Malaysian Airlines, Severní Korea se nabourala do systému filmového studia Sony kvůli kontroverznímu filmu Interview… nás ale zajímá oblast mobilních technologií. Co se změnilo? Jaké produkty nám vyrazily dech? To se dozvíte v následujících řádcích.

1) Displej u Samsung Galaxy Note 4

Ať se to fanouškům Apple líbí nebo ne, Samsung tento rok do své vlajkové lodi phabletové řady Note zasadil displej s neuvěřitelným rozlišením 2.5K Quad HD 2560×1440 pixelů, což na 5,7-palcovém displeji tvoří hodnotu 518 PPI. Tento displej je nejkvalitnějším displejem, který se kdy vložil do smartphonu. Nevěříte? Odborníci z Displaymate se na tuto záležitost podrobně zaměřili a dospěli ke stejnému závěru.

iPhone 6 Plus vs Galaxy Note 4

2) Fotoaparát u iPhone 6 a 6 Plus

Naprosto špičkový hardware společně s perfektně odladěným software dělají z fotoaparátu iPhone 6 a iPhone 6 Plus jeden z nejlepších, co se kdy v mobilním telefonu objevil. Teď je otázka, co Apple předvede u dalšího modelu. Zvýší se konečně hodnota osmi megapixelů? Bude další iPhone podporovat 4K video?

iPhone 6 camera

3) Virtuální realita u Oculus Crescent Cove VR

Teď už je jasné, proč Facebook neváhal zaplatit za společnost Oculus dvě miliardy dolarů. V poslední době se spekuluje, co bude dalším hitem v oblasti technologií. Budou to wearables? Způsobí Apple Watch revoluci, která udělá další díru do světa, podobně jako to v roce 2010 udělal první iPad? Všechny inteligentní hodinky a náramky zatím masy zákazníků neoslovily.

Možná tím dalším hitem ale wearables vůbec nebudou. Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, tvrdí, že tou příští velkou věcí budou zařízení poskytující zkušenost virtuální reality. Po posledním prototypu modelu Crescent Cove od Oculus je těžké s ním nesouhlasit – celkový pocit z virtuální reality je podle všech zpráv naprosto neuvěřitelný.

oculus

 

4) Google Cardboard

Co si ale počnout, když nemáte tisíce dolarů na pořízení zážitku z virtuální reality? Google se nad tímto problémem zamyslel a přišel s lišáckým řešením, které si každý může vyrobit sám doma. Jde o open-source projekt, který vyrobíte z krabice a pár dalších věcí a do kterého následně zasunete smartphone. Google Cardboard podporuje i zařízení s iOS 8. Virtuální realitu tak máte na dosah!

google-cardboard

 

5) Motorola Moto 360 

Jasně, Moto 360 není žádným průkopníkem v oblasti inteligentních hodinek. Jde o subjektivní názor, ale většina uživatelů se shoduje v tom, že Moto 360 jsou první hodinky, které nejsou ošklivé a které mohou oslovit spoustu lidí, ne jen geeky. Hodinky rozhodně mají daleko k dokonalosti, software je stále v začátcích a baterie je nedostačující. Motorola ale produkt pravidelně aktualizuje, a to i v oblasti hardware – nedávno představila nové kovové náramky, které Moto 360 opravdu sluší.

Motorola Moto 360 Light Metal

6) Tenkost iPad Air 2

Apple v říjnu představil další generaci iPadu. Počítalo se jen s malým vylepšením, Apple ale překvapil a ukázal světu nejtenčí tablet na světě. To se někde ale muselo projevit, a tak se zmenšila kapacita baterie a s tím i celková výdrž. Každopádně bude zajímavé sledovat, kam až se tenkost produktů v následujících letech posune.

PA250102

7) Apple Pay

Platby pomocí mobilního přístroje nejsou žádnou novinkou, ale nikomu (ani gigantovi Google) se nepodařilo prorazit a zavést potřebný standard, který by k tomuto typu placení přilákal miliony uživatelů. Podaří se to Apple Pay? Zdá se, že k tomu má tato služba nakročeno. K celosvětovému používání je ale potřeba tento systém rozšířit i do jiných krajin, než jen do USA. Jestli je ale někdo, kdo má potenciál na to způsobit revoluci v oblasti platebních technologií, pak je to Apple.

Apple Pay iPhone 5

8) Cena OnePlus One

OnePlus One je magickým zařízením. Vlastně takovou zvláštností. Čínský OnePlus se znenadání objevil na trhu a způsobil poprask se svým nadupaným modelem One, který stojí pouhých 300 dolarů. Kompromisů je ale málo, One má v sobě nejnovější hardware a společně s často aktualizovanou a speciálně upravenou verzí Androidu jménem CyanogenMod nabízí kvalitní uživatelskou zkušenost. Všechno má ale háček – OnePlus je zatím malou společností, která není schopná uspokojit obrovskou poptávku (navíc se OnePlus dopustil spousty chyb v PR). To všechno by se ale mělo napravit příští rok, kdy se očekává nový a lepší model a s tím i jiná podpora a distribuce.

composition-main

9) Lyft Line

LyftLine je novou službou, která ukazuje, že by se v budoucnosti mohl rapidně změnit způsob, jakým se dopravujeme (revoluci už začal Uber). Jde o aplikaci, která vás automaticky spojí s jinou osobou, která se chce dostat na stejné místo jako vy. Výhodu máte oba, jelikož oba ušetříte za jízdu. Služba je mezitím dostupná pouze v San Francisku a v Los Angeles, ale pokud se osvědčí, je lehké si představit rychlé rozšíření do dalších měst a poté i do celého světa.

0805_lyftline

10) Displej iMac with Retina display

Čísla mluví za sebe. 15 milionů pixelů a 27-palcovém displeji. Rozlišení 5k. Něco takového před pár lety bylo absurdní scifi, Applu se to ale nějakým způsobem podařilo. Nevýhodou je samozřejmě vysoká cena, avšak cílovou kategorií tohoto produktu není běžný uživatel, nýbrž fotograf, designér či kdokoliv kdo jednoduše potřebuje vidět každičký detail. Ten displej nejde popsat. Abyste ho ocenili, musíte ho vidět.

Retina iMac 5K

11) Nová verze Androidu

Poslední verze Androidu 5.0 Lollipop posunula tento nejpoužívanější mobilní systém na planetě na nový level. Pryč se starým Holo designem, je tu nový Material Design, který vypadá mnohokrát lépe. Součástí aktualizace je i spousta novinek, jako například vylepšené notifikační centrum, nový Battery Saver nebo multitasking.

Android_lollipop

12) Office pro iPhone a iPad

Po čtyrech letech čekání se mnozí uživatelé dočkali Microsoft Office pro iOS zařízení. To to trvalo! Microsoft konečně pochopil, že vydání Office na jiné systémy než ty s Windows mu nijak neuškodí. Ba naopak. Nevýhodou je stále vysoká cena verze, která odemkne všechny funkce.

Download-the-Microsoft-Office-for-iPad-Product-Guide-439643-2

Co čekat v roce 2015?

Na začátku příštího roku se dočkáme dlouho očekávaných hodinek Apple Watch. Spekuluje se, že Apple na jaře vydá větší verzi iPadu. Microsoft vydá Windows 10, které by měly vyřešit spousty problémů opravdu nevydařené verze Windows 8(.1). A co se změní v mobilním sektoru? Uvede nějaká společnost model s ohebným displejem? Samsung s touto myšlenkou už dlouho koketuje, což ukázal ve svých modelech Galaxy Note Edge a Galaxy Round. Tak či onak bude rok 2015 rozhodně zajímavý!

Dnes nejčtenější

.