Zavřít reklamu

inspire-400Jsem zastáncem pravidla, podle kterého obal prodává a pokud toto pravidlo skutečně platí, pak před sebou mají Yurbuds obrovskou budoucnost. Sexy balení, skvělé technologie a hlavně dostupná cena. Tím vším si značka získala v USA miliony příznivců a proslavila se natolik, že ji nakonec odkoupilo nám dobře známe JBL a stala se tak součástí Harman/Kardon, které se rozhodlo značku rozšířit do celého světa. Tak se jednoho krásného dne stalo, že mi na stale přistála krabička se sluchátky Inspire 400. Vzhledem k tomu, že se jendá o sportovní sluchátka do extrémních podmínek, obul jsme tenisky a vyrazil běhat, běhat tak dlouho, až budu mít jasno nad dnešní recenzí.

Geniální dělení, díky kterému ušetříte!
Co je mi na společnosti Yurbuds extrémně sympatické je fakt, že vás nenutí platit za zbytečnosti, které nepotřebujete. Dělení sluchátek je totiž naprosto jednoduché a vždy si můžete vybrat a zaplatit přesně za to, co využijete! Podobnou možnost nabízí jen velmi málo společností a za to musí Yurbuds skutečně pochválit. K dispozici je několik řad s tím, že v ČR/SR jsou nyní dostupné řady Inspire a Focus mezi kterými najdete rozdíl na první pohled. Zatím co Inspire se jednoduše tak jak jsem popsal výše zatlačí a zatočí do ucha, Focus chrání před vypadnutím ještě záušník, který sluchátka drží pevně na místě. Dále je zde pak dělení na verzi pro muže a pro dámy, které mají menší uši a tak jsou jim přizpůsobena také samotná sluchátka.

Mnohem zajímavější je však dělení obou řad na sluchátka Inspire 100-400 a Focus 100-400, kdy základní sluchátka s označením 100 nabízí pouze základní technologii zasunutí do ucha patentovaným způsobem Yurbuds, zatím co 200 již také drží pospolu pomocí magnetu, 300 disponují také mikrofonem a 400 pak kromě výše uvedeného nabízí i dálkové ovládání. Osobně tedy vím, že během běhání nebudu nikdy telefonovat a nepotřebuji ani přepínat hudbu přímo na sluchátkách, protože je mám stejně celou zimu někde mezi tělem a bundou a tak mohu s čistým svědomím ušetřit 20€ bez toho, aniž bych přišel o cokoli, co mi bude chybět. Stačí, když si před nákupem rozmyslíte, co vlastně během běhání nebo sportu děláte a máte možnost ušetřit. Rozdíl mezi sluchátky, která si koupí člověk co jezdí o víkendu šest hodin na kole a tím, který chodí na 30 minut denně běhat tak bude zřejmě značný.

Yurbuds Inspire 400

Mnou recenzované Inspire 400 jsou nejvyšší model v řadě drátových sluchátek od Yurbuds s výjimkou Venture a tak jim nechybí mikrofon, dálkové ovládání, magnetické uchycení obou sluchátek k sobě a samozřejmě také speciální patentovaný systém udržení sluchátek v uchu i za extrémních okolností. K magnetu a mikrofonu nemám co vytknout, hovor je slyšet stejně dobře jako když voláte ze samotného iPhonu a Siri vám také rozumí stejně dobře. Magnet kterým spojíte obě sluchátka dohromady je dostatečně silný na to, abyste si je například dali kolem krku a brání zamotání drátů.

Ovladač mi však příliš nevyhovuje a i navzdory tomu, že mám poměrně malé prsty se mi i v klidu doma u stolu stalo, že jsem místo tlačítek hlasitosti stiskl prostřední tlačítko. Ovládání má totiž trojici tlačítek, kdy dvě slouží jako tradičně k změně hlasitosti a třetí ke zvednutí hovoru, zastavení přehrávání a tak dále. Co je fajn je fakt, že toto prostřední tlačítko funguje například i v aplikaci YouTube, kdy zastavíte a spustíte přehrávání právě pomocí tlačítka, nejste tedy omezeni jen na defaultní aplikaci Hudba, ale můžete používat i vlastní přehrávače a přitom tlačítko stále funguje. Problém je v tom, že jsou všechny tři tlačítka spojeny tak, jak vidíte na fotografiích a tak se vám stane, že stisknete omylem jiné tlačítko než chcete a věřte mi, že obzvláště při běhu se to stává častěji, než byste chtěli.

Co se týká konstrukce, je přesně taková, jakou od sportovních sluchátek očekáváte, pevné kabely, pevná konstrukce samotných sluchátek i jejich rozdělovače a 3,5mm jack, který ve vašem iPhonu drží tak, že nemáte problém za sluchátka iPhone udržet ve vzduchu a ještě s ním pořádně zatřást. Takto si představuji sportovní sluchátka. Jedinou drobnou vadou na kráse, které jsme si během měsíčního testování všiml je lesklý silikon pokrývající špunty, který je doslova magnetem na prach a další nečistoty. Naštěstí jej však můžete kdykoli sundat a opláchnout ve vodě, čímž celý problém vyřešíte. V balení je navíc kromě elegantního pouzdra na sluchátka také další dvojice silikonových špuntů, takže v případě nouze, můžete špunty zcela vyměnit za nové.

Inspire 400

Sport a zvuk, to je to, oč tu běží!
Nyní se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, co od sluchátek očekáváme a tím je pochopitelně zvuk. Při vší úctě k ostatním recenzentům se domnívám, že jsem toho nasportoval o pár stovek litrů potu víc a vím, jakým způsobem člověk při sportu nebo tréninku vnímá hudbu a co od ni očekává. Proto hodnotím sluchátka z pohledu sportovce nebo člověka, který je má na sport. Yurbuds nejsou vaše Hi-Fi sluchátka, nejsou to ani vaše herní sluchátka a ani sluchátka na cestování, jsou to sportovní sluchátka a nehrají si na to, že je máte připojit k hifi za stovky tisíc a začít poslouchat. Chtějí být smáčené litry potu, chtějí být s vámi v momentě, kdy vám už dochází dech aby vás povzbudily a plně respektují, že s nimi po skončení tří hodinového tréninku mrsknete do tašky plné zpocených věcí a nebudete je úhledné ukládat do krabičky, však od toho jsou tady!

Zásadní věcí pro běh co se hudby týká je fakt, aby zvuk nebyl přebasovaný a nezvýhodňoval žádnou z hudebních složek, které by se dokázal přizpůsobit rytmus vašeho srdce. Vím že jsem to v článcích již několikrát opakoval, ale pokud používáte sluchátka zdůrazňující basy a hodně basově založenou hudbu, pak je to skutečně velmi nebezpečné a potvrdí vám to každý atletický nebo běžecký trenér na světě. Je tedy důležité aby byla hudba vyrovnaná a nehrozilo, že sluchátka cokoli zvýhodní. Přesně tak Yurbuds fungují a nemusíte se bát, že by hrozil jakýkoli problém se srdeční arytmií způsobený přímo tím, že sluchátka mají výrazné basy.

Recenze Yurbuds inspire 400

Další důležitou vlastností sluchátek je fakt, že musí dobře držet v uších, ovšem zároveň nesmí příliš tlumit okolní zvuky aby se vám nestalo, že vás například srazí auto, o kterém vůbec netušíte, že za vámi jede. Drtivá většina výrobců však držení sluchátek v uších řeší masivním špuntem, který se zastrčí až do zvukovodu a brání tak nejen vypadnutí, ale také průchodu vnějších zvuků a běhání je tak skutečně nebezpečné. Yurbuds mají patentovaný systém, který funguje tak, že sluchátko do ucha v podstatě zašroubujete a i když vás nikde netlačí a může se vám zdát, že nedrží příliš pevně, opak je pravdou. Sluchátka vás totiž nikde nijak netlačí a tak sice máte pocit že nemusí držet příliš pevně, ovšem jakmile vyběhnete, párkrát zatřesete hlavou zjistíte, že sluchátka jen tak nevypadnou. Dokonce se nemusíte omezovat jen na běh, ale sluchátka drží pevně i při hraní basketballu, jízdě na kole nebo například při klasickém atletickém tréninku plném poskoků, rychlých pohybů a otřesů.

Co se zvuku týká, je plochý a dokázal bych jej srovnat jeho hloubkou s klasickými sluchátky od Applu, která oddával k iPhonům předtím, než přišel s novými EarPods. Ano, pokud bych měl hodnotit zvuk při Hi-Fi, pak by tato sluchátka pochopitelně neuspěla, protože i když je zvuk čistý a i při nejvyšší hlasitosti neslyšíte žádné zkreslení nebo šum, ovšem zvuk je zkrátka plochý a i když se mi tyto sluchátka líbí sebevíc, lhal bych vám, kdybych řekl, že se jedná o dynamické podání zvuku. Ovšem víte co je pravda? Že mi to tentokrát nijak nevadí, sluchátka jsou k poslechu při sportu a přesně takový zvuk jaký vydávají mi vyhovuje jako hudební kulisa během nějakého tréninku nebo závodu. Pokud totiž sport berete vážně a chcete se někam posouvat, pak pro vás bude hudba vždy jen doplňkem a nikoli něčím, co skutečně naplno vnímáte. Důležité tedy je, že zde není žádný šum nebo cokoli negativního, co by reprodukci skutečně kazilo, ovšem dynamika jde stranou.

Yurbuds

Resumé
Yurbuds se mi líbí ze dvou hlavních důvodů. Ten první najdete o odstavec výše a pokud by takovým stylem fungovala každá společnost, pak by byl svět o něco příjemnějším místem, kde dostanete vždy přesně to, co chcete a neplatíte za nic navíc. Druhou věcí je pak fakt, že se jedná o skutečná sportovní sluchátka za skvělou cenu, která si na nic nehrají, ale nabízí 100% pro sportovce. Nejedná se o sluchátka, která si vezmete na 12 hodinový let do letadla a ke své sestavě Hi-Fi za 3 miliony je taky připojovat nebudete, ale když půjdete běhat, budete spokojeni, spokojeni že je máte. Pokud někdo z vašich blízkých běhá a chcete mu dopřát nejen pohodlí, ale hlavně i bezpečí, které poskytuje zvuk, jenž sluchátka vydávají a zároveň fakt, že i když perfektně drží v uších, netlumí okolní zvuky na takovou úroveň, aby to bylo nebezpečné jako u některých jiných sluchátek!

Yurbuds 400

Dnes nejčtenější

.